Les høyt for meg!
Tekst: Solveig Wivestad Foto: Tove K. Breistein
Barn i Byens utsending står i inngangen til Bergen Offentlige Bibliotek og venter spent på litteraturformidler Cathrine Dagestad Eikeland. Hun jobber i samarbeid med skoler for å fortelle barn og unge om bøker. Jeg ser frem til en boksamtale om en av mine store lidenskaper, høytlesning.
Levende bøker
Min interesse for høytlesning har vært med meg så lenge jeg kan huske, mye takket være min far. Hver eneste ferie hadde vi med oss flere bøker som ble lest høyt. Fra sofakroken på hytten tok han oss med til solfylte Frankrike gjennom Marcel Pagnols spennende barndomsminner og vakre historier om kjærlighet, vennskap og familie. Vi dro til England i krigsårene og det parallelle universet Narnia der onde og gode krefter kjempet mot hverandre. Denne serien på syv bøker av C.S Lewis simultanoversatte han, i hvert fall to ganger, da de ennå ikke var kommet på norsk. Og vi satt med ørene på stilker, hver gang.
Listen over bøker er lang, og jeg er uendelig takknemlig for denne iveren etter å inkludere oss i bøkenes vidunderlige verden. Det startet en nysgjerrighet og leseglede hos meg, som fikk bøkene i barndomshjemmets bokhyller til å leve.
«Min interesse for høytlesning har vært med meg så lenge jeg kan huske, mye takket være min far»
«No app can replace your lap»
Cathrine møter meg med en enorm bunke bøker på armen. Jeg skimter kjente titler som Bobby Peers «Luridiumstyven» og «Verdens kuleste gjeng» av Maja Lunde.
Vi setter oss i den blå sofagruppen på barneavdelingen. Barn suser rundt oss på sokkelesten og noen ungdommer har satt seg for å spille PS4. Cathrine er opptatt av den felles opplevelsen i høytlesingen og nærheten med den voksne.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: «No app can replace you lap», sier litteraturformidler Cathrine Dagestad Eikeland og ler mens hun understreker det særegne ved å lese høyt for et barn på fanget eller i armkroken.
– No app can replace you lap, sier Cathrine og ler mens hun understreker det særegne ved å lese høyt for et barn på fanget eller i armkroken. I tillegg kan erfaringene man gjør sammen i møte med teksten, åpne opp for undring og samtaler om ulike tema med barna.
– Gjenkjennelsen leseren opplever i andres historier kan gi trøst, sier Cathrine og nevner boken «Farvel Rune» av Marit Kaldhol og Wenche Øyen. Denne vakre boken legger til rette for refleksjon rundt tema som sorg og savn.
Litteratur som speil og vindu
Man kan betrakte litteratur som et speil for å utvide en forståelse av oss selv, og som et vindu for å oppleve verden. Sammen med den voksne kan man navigere rundt jordkloden og bli overrasket, forundret og revet med av hvordan andre lever. Samtidig kan karakterene ha like tanker og drømmer som oss.
Cathrine nevner boken «Verdens beste pappa» av Endre Lund Eriksen, som et eksempel på litteratur som gir oss innblikk i en vanskelig situasjon. Hovedpersonen har begynt på ny skole og takler dette gjennom brevskriving med sønnen til den kommende presidenten av Amerika. «Lydighetsprøven» av Bjørn Ingvaldsen er en hjerteskjærende roman for ungdom og voksne som setter fokus på annerledeshet og utenforskap.
– Gjennom bøkene får man innblikk i ulike ståsteder, situasjoner og karakterer, som er ukjente, fremhever Cathrine.
Kan alle leses høyt for?
Gjennom samtalen enes Cathrine og jeg i at høytlesing ikke er forbeholdt barn som ikke selv kan lese. Denne gleden kan man ha sammen også som ungdom og voksen.
– En av fordelene med høytlesning, er at man kan gå noen hakk opp fra hvor barnet er i leseferdighet. Da møter ikke barnet den harde veggen av tekst selv, men fortalt og fortolket av den voksne, forklarer Cathrine.
Hun fortsetter med å snakke om gleden av gjenkjennelsen. For barn kan det å lese en bok mange ganger være trygt og fint. De kan være med å fylle inn teksten, sammen med den voksne. Dette kjennskapet åpner igjen opp for å oppdage nye elementer ved boken, som illustrasjoner, og det kan vekke en bevissthet om sjanger. All-alder-litteratur er et begrep om bøker som treffer alle.
– Det kan være bøker som snakker til de voksne gjennom undertoner, samtidig som de forteller en historie barna engasjeres i, sier Cathrine.
Her vil undertegnede løfte frem bøker som «Snill» av Gro Dahle og Svein Nyhus og «De tre røverne» av Tomi Ungerer.
Familiens feriefavoritt?
Så ikke legg vekk høytlesningen for barn, og fortsett gjerne også selv om de blir ungdommer. Skoleferier åpner muligheter for å oppleve høytlesningens gleder i fellesskap. Min favoritt for familiens høytlesning er «Danny og den store fasanjakten» av Roald Dahl. Den er skrevet på en måte som gjør den behagelig å lese høyt, samtidig som at den forteller en spennende historie om en gutt og hans far.
God høytlesning!
FAKTA:
Cathrines anbefalte bøker til høytlesning:
• Morderens Ape av Jakob Wegelius
• Snillionen av Arnfinn Kollerud
• Doktor Proktor- bøkene av Jo Nesbø
• Frida Nilsson sine bøker
• Maria Parr sine bøker
• Ingenlund av Jessica Townsend
• Anton-bøkene av Gudrun Skretting
• Blåse/Svartle/Brune av Håkon Øvreås
• Vilma fantasidilla (og de andre bøkene i serien) av Abby Hanlon
• Reven og Grisungen-serien og Purriot-serien til Bjørn F. Rørvik
• Hobbiten av Tolkien
• De ville tvillingene av Jozua Douglas
• De nyillustrerte Harry Potter-bøkene
• Tsatsiki-bøkene av Moni Nilsson
• Fisken av Erlend Loe
• Stjele-Frida av Mari Sager
• Milla Bestemmer av Selma Lønning Aarø
• Deres majestet av Marianne Kaurin
Steder hvor barn og voksne kan få høytlesning:
Litteraturhuset: Litterære lørdager for hele familien på Litteraturhuset i Bergen. Lillelørdag litteraturkafé tilbyr lørdagsgrøt, tegnesaker og høytlesning fra et stort utvalg barnebøker. Det blir morsomme, triste og spennende fortellinger for de minste og de litt større.
Følg Lillelørdag på Facebook for oppdateringer.
Alder: opp til 8 år. 30,– pr. per. Billetter i døren.
Biblioteket: Nyhet! Høytlesning for barn mandager på hovedbiblioteket, kl. 18 på barneavdelingen. Tilbudet skal være et koselig pusterom for liten og stor i en travel hverdag. Kom, ta deg en pause fra mas og tjas og bli lest for. Gratis!
Et tiltak knyttet til Bokåret 2019.
www.bergenbibliotek.no