Kunsten å spikke
Tekst & foto: Elin Reisæter
Det var ikke bare Emil i Lønneberget som hadde dreis på spikkingen før i tiden. Spikking var noe som alle drev med. Småting skulle spikkes til pryd, hushold, fjøs og fiske. Var du ny i faget, kunne det alltid spikkes litt spon til opptenning.
Saken fortsetter under bildet.
Blant Hordamuseets faste utstillinger om fiskerbonden, settes det nå opp en spikkeutstilling som skal være åpen hver søndag fra 7. april. Utstillingen skal inspirere til egen aktivitet og la gamle tradisjoner bli aktuelle på nytt.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Klar for spikking. Foto: Anders Skogrand.
Spikk midt i utstillingen
Det er ikke hver dag en får leke med kniv midt i en museumsutstilling.
– Utstillingen har fokus på det praktiske, forteller museumsformidler Espen Kutschera.
– Arbeid med kniv er en kunnskap som er i ferd med å dø ut. Det vil vi gjøre noe med. Vi vil vise frem gjenstander og gi tips om bruksmåter og teknikk. Det er viktig å vise at spikking var noe som kunne gjøres hvor som helst.
Mange savner meningsfulle aktiviteter som flere generasjoner kan gjøre sammen. Når du bruker kniv er alder ingen hindring. Så lenge du kan holde rundt et knivskaft, kan du være med.
Tagging på gamlemåten
Før i tiden gikk «alle» med kniv. Det var ikke alltid de laget nyttige ting, som rivetinder eller tre-nagler som de kunne bruke til hus- og båtbygging. Noen ganger «tagget» de navn og tegn på dører, vegger og trestammer.
I bygningsavdelingen på Hordamuseet finnes det flere eksempler på slike innriss. Det er blant annet skåret inn kors på dører. Stygge skrømt og underjordiske vesener var levende i folketroen og viktig å verne seg mot. I den eldste bygningen på museet, er årstallet 1585 risset inn i det gamle tømmeret. På pultlokkene i museets skolestue, kan vi se at det kunne være fristende å markere seg litt før i tiden også.
Saken fortsetter under bildet.
Lag noe selv
Med kniv i hånd kan en ny generasjon oppleve gleden ved å lage noe fint og nyttig. At materialet er gratis, ser de fleste på som et pluss. Skog og kratt er tilgjengelig nesten over alt. Før du begynner å hente ut altfor mye kvist og kvast, kan det nok være lurt å avtale med en eventuell grunneier. I en tid der mange bekymrer seg over både unge og eldre sin tidsbruk foran diverse skjermer, kan dette bli en fin variasjon.
Det er lite som slår følelsen av å ha laget noe fint, rart eller nyttig med egne hender og egen fantasi. Mestringsfølelsen kan begynne å spire allerede på vei ut i skogen for å finne et fint emne, mens drømmen om det ferdige objektet tar form.
At verktøyet er så ukomplisert er også en fordel. Kniven er ikke farlig om enkle sikkerhetsregler følges. Spikk fra deg, ikke lek med kniven, sitt når du spikker, legg kniven i sliren etter bruk, slike ting. Likevel; det kan nok være lurt å ha tilgang til plaster i begynnerfasen. Kniven bråker ikke, produserer ikke støv – og så er den lite kresen på brukerens alder og forkunnskaper.
Vi har jo alltids Knerten
Noen organisasjoner har holdt tradisjonen med kniv og spikking i hevd. Speidere er kjent for å dra ut i naturen, slå leir og brenne bål. Til det bruket der er kniven praktisk og nyttig.
Saken fortsetter under bildet.
Ung Husflid har en mer estetisk tilnærming. På internettsidene til Ung Husflid kan du finne informasjon og inspirasjon til egne spikkerier. Blant annet finnes en forklaring på hvordan alle kan lage sin egen variant av Knerten-figuren.
Det er en trend i tiden å være motvekt til all den teknologien og effektiviteten som preger mange av dagene våre. Kjendiser og andre drar til Farmen for å leve som for 100 år siden. Noen blir superhelter i TV-serien «Anno». For spesielt interesserte arrangeres det spikkefestivaler og vikingleirer. Det ser ut til at det er på vei inn igjen å klare seg selv og spille på lag med naturen. I dette perspektivet er kunnskap om knivbruk midt i blinken.
DIY – Do It Yourself
Hordamuseet vil med utstillingen om spikking inspirere og fremme det som er håndlaget og naturlig. Med kniv i hånden, kan du se naturen som en ressurs.
På Hordamuseet kan ivrige spikkere i alle aldre finne inspirasjon i de faste utstillingene. I Båthallen finnes det maritime redskaper og åpne, klinkbyggede trebåter. Båtene hørte til dagliglivet ved kysten og fjordene i store deler av Hordaland. Friluftsavdelingen byr på flere gårdstun og driftsbygninger av forskjellige typer. Bygningssamlingen er omgitt av natur og arkeologiske kulturminner som krigergrav og steinring. Over alt finnes det inventar og redskaper, der kniven har spilt en rolle.
Nå skal jeg lete frem den gamle speiderkniven min og så skal jeg spikke meg en fin knagg. Det trenger jeg, og det er inn i tiden med noe selvlaget av naturmaterialer.
«Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra».
FAKTA:
Søndager på Hordamuseet
I år er det «Søndager på Hordamuseet» som gjelder. Museet er åpent hver søndag fra og med 7. april til 15. desember (med unntak av 1. påskedag). Aktiviteter både for barn og voksne i åpningstiden kl. 12 og 16, kafé og utstillinger. Aktiviteter i og rundt hovedbygningen.
Full oversikt over aktivitetene kommer:
www.bymuseet.no
Spikkekurs
Hordamuseet arrangerer kurs i spikking for barn fra 10 år, sammen med en voksen. Søndag 28. april kl. 10–15. Kursholder er Henrik Håland. Spikking er en aktivitet som kan gjøres alene, men som og er fin å gjøre sammen med andre. På kurset lærer du om sikker bruk av kniv, om emner, form og funksjon. Spikk deg en smørekniv, og om du har tid en enkel stekespade.
Påmelding og informasjon om kurset:
www.bymuseet.no
«Den Store Spikkeboka»
Søndag 12. mai ønsker Egmont Forlag og Hordamuseet velkommen til lansering av «Den Store Spikkeboka» av Eivind Falk. Her gir forfatteren en grundig innføring i kunsten å spikke, og kommer til Hordamuseet med trær, øks, plaster og kniver for å spikke og spre spikkeevangeliet til en ny generasjon. Kl.12.30 holder Eivind Falk foredrag om «Spikking og barn». Kl. 13–16 blir det spikking i spikkeutstillingen og utendørs.