01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen -Bergen nr. 78/2018

Kortreist fangst

Fang din egen middag.

Tørk støv av fiskestangen din, smør deg en matpakke og finn deg en fiskeplass i byen. Du skal ikke langt for å sikre deg fiskemiddagen.

Tekst: Petter Maaland  Foto: Siri Breistein og Martin Granum

Her i byen er vi velsignet med mange flotte fiskeplasser, i ferskvann så vel som i sjøen. Sommeren er for alvor i anmarsj i Bergen – og hva er vel da bedre enn å tørke støv av fiskestangen og utforske de mange fiskemulighetene som er i nærheten? De fleste er lett tilgjengelige med både bil og buss, og flere tilbyr flotte naturopplevelser i tillegg. Dessuten kan du sikre deg middagen! Fisken fra alle de nevnte stedene kan nemlig trygt spises.

Ny favoritthobby på kroken
Fisking er en sunn hobby på mange måter. For det første er fisk sunt å spise. Den inneholder viktige fettsyrer og vitaminer som fungerer som byggeklosser for kroppen vår. I tillegg kommer du deg ut, holder deg i bevegelse og får oppleve fin natur. Du har også muligheten for å komme inn i et fiskemiljø, hvor du kan treffe nye venner.

Spenningen som bygger seg opp før man kaster sluken uti, pulsen som stiger i det man får napp og gleden når man har klart å lure storfisken på land, gjør fisking til en favoritthobby.


Foto: Petter på fisketokt i Storavatnet på Krohnegården friluftsområde. Her er sjansen for å fange fisk til middag stor.

Komplett fisketur til Storavatnet
I naturskjønne omgivelser, mellom Damsgårdsfjellet og Løvstakken, ligger Storavatnet – bare et kvarter med buss fra Bergen sentrum eller Fyllingsdalen (linje nr. 19 til Løvstakkskiftet). Vannet ligger kun et steinkast fra busstoppet og har en omkrets på omtrent 2 km.

Det første du får øye på er en vakker badeplass som er tilpasset små barn, med en liten og flott sandstrand. Trærne henger over vannet og speiler seg i overflaten.

Rundt vannet er det en fin skogsti. Her får du virkelig følelsen av å være i ute i naturen. Lukten av granskog, lyden av fuglekvitter og synet av en og annen gråhegre, gjør at totalopplevelsen av denne fisketuren blir komplett. Er det i tillegg vindstille kan du se ørretvak i fleng, og muligheten for å kroke pen matfisk er absolutt til stede.

Å hale i land en kresen fisk
Ta deg en tur rundt vannet og finn en plass du liker, gjerne hvor det er lite folk, og kast uti. Hold jevn fart på innsveivingen slik at sluken ikke setter seg fast i bunn.

Du trenger ikke dyrt eller avansert fiskeutstyr for å ha lykken med deg. En vanlig, lett haspelstang kjøpes for en billig penge på Europris eller hvilken som helst sportsforretning. De er både lette å bruke, slitesterke og gir gode sjanser for fisk. Hva sluker angår er skjesluker og spinnere alltid bankers. Her er det bare å prøve seg frem med farge og størrelse.

Smør deg med tålmodighet og ha med godt humør. Fisken er ofte sky, kresen og gjør seg vanskelig. Da er det viktig å fylle på matlageret, ta gjerne med grill eller niste, og spis litt mellom kastene. Særlig sjokolade er et must. Hvis frustrasjonen over manglende fisk stiger, er det viktig å få opp blodsukkeret, slik at du kan gå ned i kjelleren og hente motivasjon. Ta inn inntrykkene, kjenn på luktene og hør på lydene.

Det viktigste med en fisketur er ikke nødvendigvis å få fisk. Det er vel så viktig å kose seg i naturen, komme seg ut og være i bevegelse.



Tips til andre fiskesteder i Bergen:

Foruten Storavatnet på Krohnegården, har Bergen flere fisketilbud i både fersk- og saltvann. Fjordarmen Nordåsvannet er stort og tilgjengelig, og her er mulighetene for forskjellige arter tilstede. Sjøørret, makrell og pale er alle mulige å kroke her.

Liavannet og Langevannet i Åsane er også gode fiskevann, dersom det skulle være lettere tilgjengelig.

I Kanadaskogen i Fyllingsdalen kan du, som i Storavatnet, kombinere vakre natur- og turopplevelser med fisking.

Har du lyst til å utvide horisonten enda litt til, kan du utforske forskjellige vann rundt omkring i Hordaland, men sjekk om det er fritt fiske, for i noen vann kreves det fiskekort.

Hva trenger du?
En billig haspelstang, sluker (skjesluker og spinnere anbefales), matpakke og tålmodighet.

Andre Artikler