Arna_08 - Kato, Astrild og Emily på Kafe Samhold.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 82/2019

Bygden med det bankende hjertet

Gatemarked og nabolagskafé. Graffitiverksted og hip hop. Inkludering og samhold. Områdesatsningen i Ytre Arna har gitt nytt liv til den gamle industribygden – og alle er med. Lørdag 4. mai starter Kulturdagene i den vesle bygden.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Den kronglete veien som løper parallelt med travle Europavei 16, fører inn til en liten perle av en bygd. Her på vestsiden av Sørfjorden, blant nedslitte fabrikkbygg som klamrer seg til den bratte åssiden, yrer det av liv og aktiviteter.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I LOVE YA. Vi fant kul grafitti og et bankende hjerte for bygden. 

I et av landets største lagdrevne kulturhus har Kafé Samhold akkurat åpnet dørene. Veggende er dekorert med malerier av den en gang så storslåtte Arne Fabrikker. Klokken har så vidt passert fire, og bordene er allerede fylt med barnefamilier og pensjonister. Latter og prat fyller det hjemmekoselige lokalet. På menyen står betasuppe og kjøttboller med couscous.


– Navnet på kaféen kommer fra gammelt av, for huset het samhold før, forklarer prosjektkoordinator og ildsjelen Siv Annette Johannsen.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: KAFE MED SAMHOLD. Bordene var fylt opp denne onsdagene på Kafe Samhold. 

– Det ligger jo mye forventning i navnet, at her skal vi ha det gøy sammen, men det må få lov til å gå seg til, sier hun og smiler. I 2016 åpnet nabolagskaféen dørene for første gang. Mengden av smil og latter i lokalet denne onsdag ettermiddagen, tyder på at det allerede er blitt et populært tilbud i den lille bygden.

«Det er både god og billig mat, men du må være her klokken fire for å få bord»

– Vi har jo hatt besøk fra folk fra Indre Arna. De er litt nysgjerrige på hva vi får til her. Før var det sånn at de gjerne så litt ned på Ytre Arna, for det forfalt veldig etter at fabrikken stengte dørene, forklarer Siv.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: SAMLINGSPUNKT. Kulturhuset Sentrum i bygden med et stort bankende hjerte.

Fra storhetstid til forfall
Ytre Arna er tuftet på de danske brødrene Peter og Jürg Jebsens sitt livsverk. I 1846 grunnla Peter landets første mekaniske bomullsveveri i den lille bygden, som raskt ble etterfulgt av broren Jürgs ullvarefabrikk i 1852. Ti år senere ble de to fabrikkene slått sammen til Arne Fabrikker, og bygden utviklet seg raskt til å bli et komplett industrisamfunn med skoler, butikker, legetjeneste, kirke og foreningsliv. En sterk arbeiderbevegelse og et rikt kulturliv vokste fram.

Fram til tekstilkrisen på 1960-tallet hadde Arne fabrikken på det meste 1200 ansatte, men mot slutten av 1970-tallet var industribygdens storhetstid forbi. Det var inntil Siv og en ny generasjon likesinnede ildsjeler så skjønnheten i de slitte og skakke fabrikkbygningene.


Ny giv
– Jeg flyttet hit i 2002, og forelsket meg umiddelbart i alt forfallet og ting som ikke funket, sier Siv mens hun viser meg rundt. Ni år senere begynte hun å undersøke hva som kunne gjøres for å skape mer liv i bygden.

– Vi ville få folk ut i gatene, så da bestemte vi oss for å arrangere et gatemarked. I oktober 2011 ble det første gatemarkedet arrangert, og siden har det blitt en årlig tradisjon. De smale gatene i Ytre Arna fylles med mennesker og boder med salg av lopper, kunst og alskens ting. Barna har også sine egne boder.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: LOKALT ENGASJEMENT. Siv Annette Johannsen bor i Ytre Arna og er en viktig drivkraft i miljløet.

Med årene har de også klart å blåse nytt liv i det gamle Kulturhuset Sentrum. Det påkostete bygget ble åpnet i 1946 til 100-års jubileet til Arne Fabrikker og var ment som et forsamlingshus for lokalbefolkningen. I dag er det seks lokale organisasjoner som eier og driver huset under fellesnevneren Samhold. Nå er kulturhuset inne i en ny spennende tid med rehabilitering og nye aktiviteter som et ledd i områdesatsning i Ytre Arna. Turn, teater, dans, korps, bibliotek, kafé og fritidsklubb er bare noen av aktivitetene som huset rommer i dag.

«Det ser kanskje ikke ut som at det skjer noe her, men det kan ofte være en wow-effekt i små bygder som Ytre Arna»

En tråd mellom menneskene
I kaféen er Marte Østebø sammen med barna Emily, Kato og Astrild (alle 7 år) i ferd med å avslutte middagen. Straks er jentene klar for hip hop i speilsalen i, men først skal svele med rømme og syltetøy fordøyes. Marte og barna er flittige brukere av kulturhuset, og onsdagsmiddagen inntas som oftest her med gode naboer og venner.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: UNGE FRIVILLIGE. Luna og Helen er frivillige på Kafe Samhold.

– Det er spesielt fint å komme hit om vinteren for da ser du ikke naboen så mye, sier Marte og påpeker at det er alltid mye folk i kaféen.


– Det er både god og billig mat, men du må være her klokken fire for å få bord, advarer Marte. Ved nabobordet sitter Anette Olsen sammen med barna Cedrik (10) og Nomi (7) og spiser.


– Da jeg flyttet fra Ytre Arna som ung ville jeg aldri tilbake, men etter hvert savnet jeg samholdet i bygden hvor alle kjenner alle. Det er en tråd mellom menneskene her, sier Anette som flyttet tilbake for seks år siden.


– Bygden er sånn passelig størrelse. Det er kanskje litt lite sol her, men utsikten er nydelig og menneskene her er en glede. Det ser kanskje ikke ut som at det skjer noe, men det kan ofte være en wow-effekt i små bygder som Ytre Arna, sier hun og smiler.


Hip og høye hopp
I speilsalen i kjelleren blir jeg møtt med ellevill jubel av 15 fargerike jenter. Hip hop-treningen er så vidt i gang, og trener Ida Konglevoll prøver å holde styr på jentene som danser til Lady Gaga.

Saken fortsetter under bildet. 


FOTO: HIP OG HØYE HOPP. Unge hiphopere i speilsalen på Kulturhuset Sentrum.

– Snurr rundt og strekk dere opp mot taket. Dere ser ut som en blomstereng, roper Ida. Jentene beveger seg konsentrert til musikken mens de betrakter seg selv i speilet.


– Livet mitt er å danse, sier Dilette (8) andpusten i pausen.


I storsalen er en gruppe jenter i full gang med trampett-trening i storslåtte omgivelser. Veggene er dekorert med kunstneren Bernard Greves freskomalerier av nordisk mytologi, men det er ikke jentene så opptatt av. De løper i tur og orden mot en trampoline og gjør akrobatiske svev før de lander trygt på en tykk madrass. Silje Fjelde Jensen (11) og venninnen Cathrine Haugsbø (12) har trent i trampett i tre år.


– Vi har gått her lengst, sier de stolt.


På tvers av interesser

Tilbake i kaféen holder Luna Natour (14) og Helen Risholm Heldal (12) på å servere de siste suppeporsjonene. Helen forteller stolt at hun har hjulpet til med å lage dagens kjøttboller, og trives godt med å jobbe frivillig i kaféen.

– Det er så mange snille mennesker her i Ytre Arna, sier hun. Født og oppvokst i Ytre Arna, synes hun at det er gøy at de har fått til å lage en kafé.

Hjelpekokk Janne Bjelland peker og beordrer de unge hjelperne rundt med et smil. Hun begynte som frivillig i fjor høst og synes at kaféen løfter samholdet i bygden. Her møtes folk på tvers av interesser.


– Det skjer så mye her. Vi har et kulturhus som er stappfullt av folk hele uken, et kveldsåpent bibliotek og en nabolagskafé som denne finner du ikke overalt.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: HISTORISK SUS. Ekte landhandelstemning på Ytre Arna Museum. 

 


FAKTA:

Kulturhuset Sentrum er et viktig sosialt knutepunkt i Ytre Arna.
Kafé Samhold, en nabolagskafe, åpen hver onsdag fra 16–19.
YAS-garasjen er en del av Kulturhuset Sentrum og ble utviklet gjennom samarbeidsprosjektet
«I LOVE YA». Hver torsdag åpnes porten, først for 9–13 åringer.
Ytre Arna Museum – et lokalhistorisk museum knyttet til hverdags- og arbeidsliv i tekstil­industri­stedet Ytre Arna. Åpent: tirsdag–søndag 12 til 15.
Oleana fabrikken: I fabrikklokalene kan du følge produksjonen fra garn til ferdig produkt. Åpen fabrikk mandag til fredag 9–15.
Fargeriet Kafé er åpen: mandag til fredag 9–16, og lørdager 11–15.
Barnas dag på Oleana fabrikken: Barneomvisning og aktivitetsbord 27.april. Kr. 120/75. Fra 3 år. Bli med å utforske hvordan en strikkejakke blir til. Omvisning kl. 12. Omvisning, aktivitetsbord med veiledning og materialer, grøt og saft på Fargeriket kafé er inkl. i prisen. Fabrikken er åpen 11–15.

Kulturdagar i Arna 3.–12. mai:
Lørdag 4. mai:
Fra kl. 9 og hele dagen: Kulturdagen i Ytre Arna. Utstillinger, omvisinger, aktiviteter og underholdning i hele Ytre Arna.
Kl. 9–16: Ta båten til Ytre Arna. En tur med DS Oster slik folk reiste i gamle dager. Første tur fra Valestrand kl. 9, Øyrane kl. 10.15 og Haus/Votlo kl. 11. Veteranbuss mellom Øyrane og Ytre Arna. Skolekorpset i Arna spiller på kaiene. Båtbillett: Kr. 50/25,-
Kl. 14: Familielørdag på Ytre Arna bibliotek:
Zara og dei. Forfatter Bjørn Sortland leser om om zombie-familien. Ansiktsmaling og vising av animasjonsfilm. Fra 4 år. Gratis!
Kl. 14.30: «Frå Pippi til Popeye» i Kulturhuset Sentrum med Arna- og Garnes Skulekorps.
Kr. 50/barn gratis.

Fredag 10. og lørdag 11. mai:
Kl. 19: Musikalen «Hairspray» med Bergen Musikkteater. Kulturhuset Sentrum. Kr. 200/150.
Søndag 12. mai:
Kl. 16–19: Internasjonal dag på Kulturhuset Sentrum med beboerne ved Arna mottakssenter. Gratis!



Visste du at:
• Norges første samvirkelag ble etablert i Ytre Arna i 1867.
• Arne Musikkforening, som ble stiftet i 1877, er et av landets eldste janitsjar musikklag.
• Den kjente graffitikunstneren TEG startet sin karriere i YAS-garasjen. Nå lever han av kunsten sin og reiser verden rundt med sprayboksene.


Andre Artikler