Smak77_SAM_5844.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen–Bergen nr. 77/2018

Plyndringstimen

Barna slenger fra seg skolesekken, og kjenner det rumle i magen. Snart går de løs på kjøkkenskuffer og skap. Plyndringstimen har begynt!

Tekst: Ann Helen Lien Foto: Ann Helen Lien og Margrethe Vikan Sæbø

Etter en lang dag på skolen trenger kroppen din påfyll av energi. Det er ofte lenge å vente helt til middag før vi får mat i magen. Kanskje har du opplevd å være så sulten at du ser i alle skuffer og skap på kjøkkenet før du finner noe å putte i munnen? Du er ikke alene om det, men med enkle triks kan du lage supergod etterskoletidsmat – perfekt før middagen står på bordet.

Saken fortsetter under bildet. 


Billedtekst: Det er mye godt du kan ha i en wrap.

Ja til digg etterskoletidsmat!

Vi trenger energi for å fungere, og etter en lang dag på skolen er vi ofte tappet for krefter. Et godt måltid etter skolen vil få humøret på topp igjen, og sørger for at konsentrasjonen kommer tilbake. Derfor er det spesielt viktig å få i seg mat dersom du skal være med på aktiviteter før du spiser middag, eller gjøre ferdig leksene. Etterskoletidsmåltidet skal være enkelt å lage og mette magen passe til at du også vil ha middag.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Farlig gode matmuffins! 

Etterskoletidsmat – its a wrap!
Med noen enkle tips og triks kan du unngå å plyndre kjøkkenet!
Lag en wrap mens du nynner på en rap! Finn frem en grov lefse, smør på kremost og fyll den med oppkuttet salat og grønnsaker – et kjapt og enkelt måltid før middag. Kanskje du kan lage det sammen med en venn? Det er gøy å utfordre andre i å lage den beste (w)rapen!
Grønnsaker og dipp smaker alltid godt når sulten melder seg. Kutt gulrøtter i to, del opp en blomkål og ha bitene i en skål sammen med sukkererter. Lag dipp av kesam og krydder. Visste du at gulrøtter ikke bare er oransje? På høsten kan vi kjøpe regnbuegulrøtter, som er både gule, hvite, lilla og røde – ekstra kule til dipp!
Med en vaffelskive innabords er du klar for både trening og lekser. Sett på vaffeljernet og finn frem to grove skiver. Smør skivene med det du liker aller best av pålegg, legg de sammen og stek dem i vaffeljernet, til de blir gylne. Kombinasjonen av ost og skinke er populær, men du kan også prøve ut en variant med pesto og cottage cheese. Eller hva med stekt sopp, valnøtter og parmesanost? En herlig etterskoletidssmak av Italia!
En smudi med masse digg er supert å lage etter skolen. Hvis blenderen står klar, er det bare å hive oppi akkurat det du vil. Frosne bær, yoghurt, juice og havregryn bli en supersmudi, og det beste av alt er at den er klar på 1-2-3!

Saken fortsetter under bildet. 


Billedtekst: Smoothie er forfriskende etter en lang dag på skolen. 

Matmuffins
er supert å lage når du kommer hjem fra skolen og har lyst på noe godt. Det er ekstra gøy å lage de sammen med en venn! Eksperimenter og lag deres egne versjoner med grønnsaker og ost. Om dere ikke spiser opp alle sammen, er de kjempegode å ha i matpakken dagen etter. Muffinsene kan også fryses, og da har du kjapp mat tilgjengelig når sulten melder seg.Fakta til foreldre:
• Etterskoletidsmat bør være enkel å tilberede og bra mat for kroppen.
• Ikke bekymre deg for at et måltid etter skoletid vil ta bort appetitten til middag. Hvis måltidet er sunt, og inneholder både proteiner og fiber, gjør det ingenting at barna spiser litt mindre til middag.
• Mat etter skolen er viktig dersom barnet skal holde oppe energien og ha konsentrasjon til å gjøre lekser eller være med på annen aktivitet før middag.
• Gjør kjøkkenet plyndringsklart! Noen kjappe forberedelser dagen før kan gjøre at barna velger sunne alternativer når de kommer sultne hjem fra skolen, heller enn kjeks og godteri. Kutt opp grønnsaker, sett frem ingredienser til en smoothie, eller ta opp matmuffins eller grove pizzasnurrer fra frysen dagen før.

Hva er Smaksverkstedet?
Smaksverkstedet er et lavterskel etterskoletidstilbud for barn og unge. Her lærer barna å lage spennende, sunn og bærekraftig mat sammen med venner. På Smaksverkstedet droppes oppskriftene og nye råvarer utforskes. Her er det lov å leke med maten! Vil du vite mer om Smaksverkstedet og kursene:
www.smaksvekstedet.no
Følg også Smaksverkstedet på Facebook og Instagram.

Andre Artikler