Robin Hood_01 - Sara og Senam.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 77/2018

Frivillig moro på Robin Hood Huset

Nystekt pizza, disko, lek og chips. Helt gratis. Men på Robin Hood Huset er gleden av å være sammen den største attraksjonen.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Det er fredag ettermiddag på Robin Hood Huset i Magnus Barfots gate. Et lyst lokale med åpen kjøkkenløsning er ved å fylles av glade stemmer fra alle verdens hjørner og duften av helnorsk, nystekt pizza Grandiosa.

– Vi pleier å servere barnevennlig mat. I dag er det pizza. Det er alltid en suksess, forklarer aktivitetsleder Hege Eriksen mens hun utleverer arbeidsoppgaver til de frivillige.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Hege og Maria serverer pizza. Det er alltid en suksess. 

– Det er frivillige som arbeider på kjøkkenet og har barneaktivitetene, mens jeg prøver å ha et overordnet blikk på at alle har det kjekt, forklarer Hege og smiler. Robin Hood Huset er tuftet på frivillig arbeid, og har over 90 aktive frivillige. Siden oppstarten i 2004 har formålet vært å drive et åpent hus og møtested for folk med vanskelig økonomi eller begrenset sosialt nettverk.

Ski, svømming og Norske Talenter
– Små summer kan utgjøre høye terskler for mange. Derfor er alle våre aktiviteter helt gratis og åpne for alle, understreker Hege.

På kjøkkenet settes salat og pizza fram på disken. Søstrene Sara (10) og Senam (7) er fremst i køen.

– Sjekket du om du så oss på TV2? spør Hege og forklarer at de har vært publikum på «Norske Talenter». Sara nikker ivrig. Det er ikke bare på kaféen at de treffes.

– Jeg synes det er gøy at alle kan være sammen. Du treffer vennene dine her, og jeg har også fått mange nye venner.

– Vi har mange aktiviteter, og på lørdager går vi alltid ut et sted, forklarer Sara. Foruten å være publikum på «Norske Talenter», arrangeres det blant annet turer til Fløyen, Lekeland, skøyting, svømming på AdO, kinobesøk og skiturer til Kvamskogen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Frivillige Augustina maler Jawad (8) med nøye presisjon. 

– Jeg kan ikke huske alle aktivitetene, det er så mange, sier Sara og smiler. Flere fredager det siste året har hun spist middag i kaféen sammen med mor og lillesøster.

– Jeg synes det er gøy at alle kan være sammen. Du treffer vennene dine her, og jeg har også fått mange nye venner. Jeg føler at vi er del av noe, forklarer tiåringen mens hun tar seg en bit av pizzaen. Hege og Maria, en av de frivillige ved Robin Hood Huset, setter seg ned ved bordet.

– Det er felleskapet jeg setter mest pris på, og folk er veldig positive til våre aktiviteter. De vil være med på alt, sier Maria og ler. Aktivitetene tilpasses årstidene, som aking på Fløyen om vinteren og utflukter til parker og badestrender om sommeren.

– Vi bruker byen og alle dens muligheter slik at de selv kan oppsøke dem igjen senere, på egen hånd, forklarer Hege.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Emil (5) er blant de første i køen for å teste ut den nyinnkjøpte ansiktsmalingen.

I det ene hjørnet av lokalet har frivillige Augustina fra Argentina rigget til et ansiktsmaling-verksted, og snart står flere av barna i kø. På bordene blir skåler med chips og brettspill satt fram. Frivillige, foreldre og barn bruker en helt vanlig fredag ettermiddag på å spille, le og prate sammen.

Et flerkulturelt mangfold
– Rekrutteringen må jo skje gjennom foreldrene, og vi ønsker at de også blir bedre kjent med hverandre, forklarer Hege og fremhever at alle aktiviteter skjer i grupper. På den måten blir alle inkludert og får noe til felles.

– Men den største rekrutteringen skjer gjennom de som deltar selv. Brukerne forteller andre om tilbudet og så tar de kontakt, forklarer Hege.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Flere fredager det siste året har søsknene Senam og Sara spist middag i kafeen sammen med mor og lillesøster

Robin Hood Huset er populært, og bare i fjor deltok 250 barn med bakgrunn fra minst 30 land på aktivitetene.

– Vi gjør vårt beste for at alle skal få delta. Familiekaféen og aktivitetene er åpne for alle barn i følge med voksne, men for å være med på utflukter kreves det påmelding, forteller Hege, og legger til at svømmehallen AdO definitivt er blant de mest populære destinasjonene. I tillegg til barneaktivitetene i helger og ferier, har Robin Hood Huset et omfattende tilbud av veiledningstjenester, et bytteloft for klær, samt norsk-, engelsk- og spanskkurs.

– Dette er en plass for alle, og folk kommer virkelig fra overalt. Jeg blir fascinert hver eneste dag, sier Hege.

Snart er det klart for diskofest i andre etasje, med rødt lys og konkurranse. I ferieukene planlegges også en rekke aktiviteter.

– Hvis vennene mine ringer og spør om vi skal være sammen, så må jeg ofte si nei. Jeg har ikke tid, sier en smilende Sara før hun forsvinner opp i andre etasje. Jeg får en god klem i avskjed.

På Robin Hood Huset er det ingen som skal føle seg utenfor.Robin Hood Huset:

Hver fredag er det familiekafé kl. 17–20, hvor hele familien er velkommen. Det serveres enkel mat, og tilbudet er gratis.
Hver lørdag er det utflukter og aktiviteter for barn. Her kan du gå i teater eller dra på svømming, tur eller kino.
For å melde deg på en aktivitet, kan du sende en epost til aktivitetsleder Hege Eriksen: hege@robinhoodhuset.no.
Alle barn må ha følge av en voksen.
Besøk Robin Hood Huset på Facebook for mer informasjon om huset og om kommende aktiviteter.

Andre Artikler