Du tror det ikke 2 kopi.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 79/2018

Boktips: Årets lengste bok

Du tror det ikke før du ser det! En tremeter lang trekkspillbok som får barnas fantasi til å løpe løpsk, går det an?

Tekst: Randi Berge Wandrup

Eksperimenter med selve formatet og formen på bøker er noe barnebokforfattere har drevet på med til alle tider. Popup-bøker, klaffebøker, bøker med hull eller utbrettsbøker gir produktet en egenverdi utover teksten og innholdet. 

Dette er mindre vanlig i vår tid enn det var før. Særlig kan man savne popup-bøkene, som nærmest eksploderte mellom sidene mens barna bladde seg fram over og avslørte de flotteste og mest forseggjorte tablåer. 

Billedrikt trekkspill
Men fortsatt fins det forfattere og tegnere som får gode ideer. Forfatteren Ingeborg Eliassen og billedkunstneren Hilde Hodnefjeld står bak et prosjekt de har kalt «årets aller lengste bok». «Du tror det ikke før du får se det», heter verket, en såkalt trekkspillbok. 

Alle sidene henger sammen, de er altså skåret ut av samme ark. Arket er 25 centimeter høyt og til sammen tre meter og fem centimeter langt. Denne enorme remsa er brettet sammen som et trekkspill i en bredde på 17 centimeter. Til sammen 18 sider med en fortløpende tegning på forsiden og en på baksiden.

Tegningene er rufsete og grove i stilen, fulle av slapstick-situasjoner og komiske dyr

Tøysevers på rim
Hovedhistorien viser en kjøkkenbenk som i nattens mulm og mørke er blitt invadert av en rekke dyr som driver med de forskjelligste ting. Alt fra katter til maur, fra giraffer til seler er opptatt med de mest besynderlige aktiviteter. De roter og søler, rusker og velter, bæsjer og danser, mens folket i huset sover.

Det dyrene driver med er beskrevet i gode, gammeldagse tøysevers på rim, hvert på fire linjer og med omkvedet: «Men det er ikke det verste» som avslutning på hvert vers, en formulering som lokker oss videre for å se hva som er enda verre. Dette lange diktet biter seg selv i halen på siste side, slik at man oppfordres til å begynne forfra.

Saken fortsetter under illustrasjonen. Blå katter

På baksiden er det ingen tekst. Her befinner vi oss i mørket utenfor kjøkkenet, der en flokk med blå katter kravler og kryper mens de forsøker å se hva som skjer på innsiden. I det store og hele er dette et fantasieggende prosjekt som egner seg til høylesning, blading og utbretting (papiret i boka er ekstra solid). Og – vil jeg tro – til inspirasjon for kunstnerisk anlagte unger.

Tegningene er rufsete og grove i stilen, fulle av slapstick-situasjoner og komiske dyr. De følger versene opp med fantasieggende portretter av dyrehagen som har invadert et ellers fredelig kjøkken. Surrealisme for barn, som jo er surrealister fra fødselen av, en egenskap de dessverre har en tendens til å vokse av seg, litt etter litt.

Bøker som dette er i så måte nyttige, de holder liv i barnas evne til å la fantasien løpe løpsk og gjøre byks inn i absurditeter og eventyr.

 


Fakta:

«Du tror det ikke før du får se det»
Av Ingeborg Eliassen 
Illustrasjon: Hilde Hodnefjell 
Cappelen Damm
Kr. 262,- 
Gratis til utlån på biblioteket

 

Andre Artikler