Skråblikk_77_WEB.jpg
01. juli 2020 Skråblikket er publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 77/2018

Åpne barnehager er det viktigste i verden!

«Hei, hei!» «Har vi hilst før?» «Hvem er dette da?» «Og hvor gammel er han?» «Bor dere i nærheten?»

Tekst: Stian Sævig Illustrasjon: Nhu Diep

Ettåringen min er ferdig å sove, vognen er parkert og vi er begge endelig på plass i åpen barnehage. Bli kjent-spørsmålene er de samme hver gang – stilt i den rekkefølgen, og på den måten.

I dag er vi i Språkstien på Landås. Av de nærmeste åpne barnehagene er det den som er åpen på tirsdager.Idet vi kommer inn døren møter jeg mange kjente fjes. Det vil si, fjes jeg har blitt kjent med her inne. Man spør aldri «Hvor bor dere?» Spørsmålet er: «Bor dere i nærheten?» Praten går mye på autopilot.
Etter hvert, når vi blir varmere i trøyen, går vi mer i dybden: «Hvor lang perm har du?» «Har dere fått barnehageplass?»

Det er åpenbart ikke Skavlan-samtaler som trekker meg til åpen barnehage. Allikevel vil jeg påstå at dette er det perfekte tilbud, for både foreldre og barn. Og når ledere her kommer med den kontroversielle påstanden: «Åpne barnehager er det viktigste i verden», merker jeg fort at det er vanskelig å argumentere imot. 

Du kan ha så mange leker du vil, men hele dager hjemme blir ikke fortrukket av de små, og dermed ei heller av de store.

Det er jo her barn på en rolig måte kan begynne å slippe taket i sine foreldre og gjøre seg klare til å fungere blant andre mennesker. Hvilken verdi! Og dessuten: Noe må man gjøre på! Det vet alle som har vært i perm. Spesielt to av timene midt på dagen kan bli slitsomme uten noe på programmet.

Du kan ha så mange leker du vil, men hele dager hjemme blir ikke fortrukket av de små, og dermed ei heller av de store. Uansett hvor god far eller mor du vil være, så blir du lei av å underholde ungen din hele dagen. Man skjønner fort at kafébesøkene og trilleturene ikke fungerer så godt som man så for seg på forhånd. Barn vil jo bevege på seg! Hvor lett er det å bevege seg i en vogn? Og hvor mange skitne, trange og lekeløse gulv skal man gidde å la ungen teste før man finner ut at kaféer er for voksne?

Men det funker vel bra å besøke andre folk i perm? Joda, men for at det skal bli kjekt for alle, bør de ha barn på samme alder selv. Kjenner du noen? Og kjenner du de godt nok?

Etter å ha slått sammen informasjon jeg har fått fra henholdsvis forskning.no og VG-chat, tør jeg konkludere med at en vanlig nordmann har fem-seks nære venner, og mellom 20-30 såkalt «gode bekjente». Som om det spiller noen rolle hvor mange gode bekjente vi har. En vanlig nordmann holder seg stort sett til sine nærmeste venner uansett. Du får ingen medalje for å konversere en time med en kollega du treffer på byen. En vanlig nordmann tar ikke kontakt med en «god bekjent» for å treffes siden de har pappaperm samtidig. En vanlig nordmann syns det er utrolig hyggelig når det skjer, men tar ingen initiativ til sånt. En vanlig nordmann trenger en åpen barnehage å gå til!

Jeg lar en lykkelig Maja leke på gulvet, setter meg ned med en kaffe og blir bedre kjent med de andre foreldrene fra nærområdet: «Hvor mange kopper kaffe drikker dere om dagen? Jeg tror jeg må begrense det til to!» Synes du samtalene blir for kjedelige, er det ingen som stopper deg fra å sprite de opp. Og hvis du foretrekker å sette deg selv på «mute» i et hjørne, med nesen i telefonen, så er det ingenting i veien for det. Se rundt deg. Det er helt vanlig. Åpen barnehage er for alle!

Hver dag er det minst 26 000 barn mellom 6 og 12 måneder som ikke er i åpen barnehage. Hva gjør de på?

Autopilotpraten fortsetter: «Typisk at alle vil ha samme leken, hehe.» «Åja, den helsestasjonen kjenner jeg ikke til.» Etter en oppdatering om når barna sover og hvor mange tenner de har fått, holder jeg plutselig et lite foredrag med slagordet: «Det er utrolig at ikke flere går i åpen barnehage!» Ingen ser ut til å være like engasjert som meg, men de nikker, alle sammen. De er enige. Selvfølgelig.

Imidlertid er det noe veldig feil med Ola Nordmanns innstilling, og jeg har nå funnet denne statistikken som jeg vil ta med til neste permprat: Det er når barn er mellom 6 og 12 måneder at behovet for åpen barnehage er størst. I dag har vi 30 000 barn i Norge som er i denne aldersgruppen, noe som burde gi et behov for 1 500 åpne barnehager i landet. Vi har ca. 200. Og de er sjeldent fulle. Med andre ord: Hver dag er det minst 26 000 barn mellom 6 og 12 måneder som ikke er i åpen barnehage. Hva gjør de på?

Kjeder seg for det første, gjør foreldre lei for det andre, og mister sosial trening for det tredje.

Gå i åpen barnehage i permisjonen! Bare gjør det!


Stian Sævig: Urban og ung tobarnsfar. Studerer retorikk. Liker å kverulere. Har jobbet lite, men kommer, sosialt sett, unna med det ved å være bassist i Kakkmaddafakka. Har gjort litt standup. Styrer memekontoen @banalpolitikk. Er grei, men kan virke skummel.


Åpen barnehage  er for barn som ikke har barnehageplass. I åpen barnehage har barna ikke fast plass, men kan komme til barnehagen sammen med en omsorgsperson. Barnehagene ledes av en pedagog, men omsorgspersonene som følger barna tar del i det daglige arbeidet.

En oversikt over åpne barnehager i Bergen:

Arna:
Indre Arna Kvinne- og Familielag Åpen Barnehage, Andreas Gjellesviksvei 23b, tirsdag–torsdag kl. 9–14:30.
Noa åpen barnehage, Peter Jebsensveg 39, tirsdag–onsdag kl. 9–14:30, torsdag kl. 9–14.
Sakkeus åpen barnehage, Lakslia 21, mandag kl. 9–15.

Bergenhus:
Kirkens bymisjon sin åpne barnehage i sentrum, Kong Oscars gate 22, mandag, onsdag og fredag kl. 9:30–15.
Salem åpen barnehage, Sigurds gate 6, mandag–tirsdag kl. 10–15, torsdag kl. 9–15.
Nykirken åpen barnehage, Fredrikbergsgate 4, mandag–tirsdag kl. 9–14:30, onsdag kl. 9–14.
Mariakirken åpen barnehage, Absalon Beyersgt. 1, torsdag kl. 9–18:30, fredag kl. 9–15:30.

Fana:
Fana KFUK-KFUM åpen barnehage, Fanaveien 320, mandag kl. 9–15, tirsdag kl. 9–14, torsdag kl. 9–14.
Sesam åpen barnehage, Wollert Konowsplass 1, mandag, onsdag og torsdag, kl. 9–15.

Fyllingsdalen:
Liten og stor åpen barnehage, Nebbeveien 20, mandag kl. 9–14, onsdag–torsdag kl. 9–14:30.

Laksevåg:
Olsvik åpen barnehage, Olsvikåsen 109, mandag kl. 9–14, onsdag kl. 9–15, fredag kl. 9–14.

Årstad:
Fridalen menighets åpne barnehage, Roald Amundsensvei 100, mandag, onsdag og torsdag kl. 9–14:30.
Språkstien åpen barnehage, Løvstakkveien 32, tirsdag, torsdag og fredag kl 9–15
Ulriken KFUK-KFUM åpen barnehage, Kanonhaugen 25, mandag kl. 9–15.
Kirkens bymisjon sin åpne barnehage på Slettebakken, Joachim Lampes vei 5, tirsdag, torsdag og fredag kl. 9:30–15.

Åsane:
Stjernen åpen barnehage, Åsane Senter 44, mandag kl. 9–14:30, onsdag kl. 9–14, torsdag kl. 9–14:30.

Andre Artikler