20170621_KAPPET.jpg
01. juli 2020

Ukens intervju! – Barn trenger å se at voksne også leser og ikke bare ser på mobilen

For sjette året på rad kan barn fra 1.–7. trinn være med på sommerkampanjen «Sommerles». Registrer deg på nettsiden til «Sommerles» og få poeng for antall sider du leser. Samler du nok poeng, går du opp i level og kan velge deg en premie på ditt lokale bibliotek.

Tekst & foto: Julie Solli

Fra 1.juni til 31.august kan du registrere deg på «Sommerles» og få poeng for antall sider lest. Vi har snakket med Margrete Rasmussen, avdelingsleder og spesialrådgiver ved Bergen Offentlige Bibliotek, om årets «Sommerles»-kampanje.

1. Hva er «Sommerles» og hvor lenge varer det?
– «Sommerles» er en lesekampanje som fungerer delvis på nett under ens lokale bibliotek. Her kan barn lage seg profil med brukernavn og avatar, og samle opp poeng for å nå ulike levels. Du finner også en historie på nett, «Jakten på tidstyven», der det kommer ut et nytt kapittel hver uke. Du velger selv hva du vil dele. Det er mulig å dele brukernavn, hva du har lest og hvilke trofeer du har fått, men du kan også velge å skjule dette dersom du ønsker det.

Saken fortsetter under ill. 


Illustrasjon: Les «Jakten på tidstyven» og samle opp poeng. 

2. Hvem er «Sommerles» for?
– Det er for 1.–7. trinn, og alle barn som begynner på skolen til høsten kan også melde seg på.

3. Er det for sent å melde seg på nå?
– Nei, det er absolutt ikke for sent! Det er fortsatt fullt mulig å oppnå poeng. De første levlene er enkle å oppnå, og så blir det mer krevende etter hvert.

4. Hva ønsker dere å oppnå med denne lesekampanjen?
– Vi mener det er viktig at barna ikke glemmer å lese i sommerferien. Vi ønsker å øke interessen for å lese bøker og opprettholde barnas leseferdigheter. Vi fikk nylig en tilbakemelding fra en mor som hadde en sønn på 4.trinn med kraftig dysleksi. Han hadde vært med på «Sommerles» i fjor og da hadde han doblet sin lesehastighet i løpet av sommeren. Han lå nå hjemme med spy-syken og ville at moren skulle låne bøker for han fordi han ønsket å være med på «Sommerles» i år også.

5. Er det et bevisst valg at dere har laget denne kampanjen digital?
– Det var Buskerud som først startet med dette og som har utarbeidet nettsiden, og så har vi hengt oss på. Kampanjen er digital for å gi barna et format de er kjent med. Også dette med at de kan oppnå ulike levels er noe de kjenner fra for eksempel dataspill. Det er likevel mulig å oppsøke biblioteket og legge inn hva en har lest manuelt. Da får du også poeng og premier, men samtidig går du jo glipp av en del også.

6. Må man være en dreven leser for å få noe ut av denne kampanjen?
– Absolutt ikke! Her er det lav terskel og man registrerer seg etter klassetrinn. Det er også mulig å registrere seg på et lavere klassetrinn enn en selv hører til dersom man ønsker det. Vi er heller ikke strenge på hvordan man leser eller hva man leser, men ønsker helst at en leser bøker mest. Hvis en sliter litt med å lese selv, kan en for eksempel få foreldre til å lese for seg, eller høre på lydbok. Vi ønsker først og fremst å øke barns leselyst og vi vil ikke at dette skal oppleves som en konkurranse.

7. Hvilke premier kan man få?
– Vi har litt forskjellige småpremier som hentes på biblioteket, som buttons, frisbees, armbånd, tatoveringer, bokmerker og dogtags.

8. Har du noen tips til foreldre om hvordan de kan få barnet sitt til å lese mer?
– Først må man starte med å lese for og sammen med barnet. Kan barnet lese selv, men sliter litt med lesingen, kan man lese annenhver side hver. Ta med barnet på biblioteket og oppdag nye bøker. De bøkene en selv leste når en var liten, er kanskje ikke like spennende for dagens barn. Spør en bibliotekar, de har god peiling på hvilke bøker som kan passe for ditt barn. Vi voksne må gå foran som gode forbilder. Barn trenger å se at vi voksne også leser og ikke bare ser på mobilen.

«Sommerles» avsluttes med en isfest den 9. september. Festen skjer på fire lokale bibliotek, Landås, Fana, Oasen og Loddefjord. Til festen vil forfatterne Eldrid Johansson og Vegard Markhus besøke to filialer hver – og så får du is! Det kan være lurt å hente seg en billett på forhånd, slik at bibliotekene vet på forhånd om hvor mange som kommer.

 SLIK FUNGERER SOMMERLES

• Spør mamma, pappa eller en annen foresatt om lov til å delta. Ha lånekortet ditt klart!
• Lag en brukerkonto.
• Finn, lån og les bøker!
• Få XP (erfaringspoeng) og kule troféer ved å:
1. Lese mest mulig! Registrer alt du leser underveis. Jo mer du leser, jo flere XP får du!
2. Lese et nytt kapittel hver andre uke i den superspennende fantasyfortellingen, skrevet av forfatter Mari Moen Holsve. Få poeng for å løse oppgavene knyttet til fortellingen.
3. Hente kodeord hver andre uke på biblioteket.
• Underveis gjør du deg også fortjent til små premier som kan hentes på biblioteket ditt. Du vil få beskjed når du har nok poeng til å hente premie.
• Følg med på hva vennene dine leser, hvilke bøker som er mest populære og se hva andre synes om bøker de har lest.

Andre Artikler