Alvøen_1350.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 74/2017

En dag i Alvøen-riket

Sjølukt, turstier og en herskapelig museumsvisitt – et besøk i Alvøen byr på sommeropplevelser og en reise tilbake til staselige tider.

Tekst & foto: Siri Breistein

– Velkommen til mitt rike, sier Lars Voss Sørhus og slår storslått ut med armene. Akkurat som Hendrich J. Fasmer engang tok imot Kong Haakon VII i Alvøen Hovedgård. For det er virkelig et rike vi trer inn. Miljøet, både ute og inne, speiler et herskapelig liv som engang ble levd her.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Historiefortellere. Vi ble med Berit Eggen Solstad og Lars Voss Sørhus på en rundtur på Alvøen Museum. 

Dårlig buisness 
Barn i Byen tramper rett inn i vårrengjøringen. Tre ansatte fra Bymuseet er i full gang med å klargjøre huset til sommeråpning. Det vaskes, støvsuges og poleres. Nå skal det hvite huset fra 1700-tallet fylles med liv igjen. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Lekesamleren. På Alvøen finner du leketøyet etter Hendrich J. Fasmer. Han hadde ikke barn selv, men samlet likevel på leker.

Vi utstyrer oss med blå plasttøfler, og slår følge med museumsformidlerne Lars Voss Sørhus og Berit Eggen Solstad. Første stopp er et sort/hvitt fotografi av familien Fasmer som spiller cricket i hagen.

– Dette var opprinnelig sommerhuset til Fasmer-familien. De bodde i Strandgaten, men Napoleonskrigen førte til trange økonomiske tider for forretningen i byen, og Fasmer ble tvunget til å selge huset og flytte inn i sommerhuset, forteller Lars. Fra 1808 og helt fram til 1982 har generasjoner av familien bodd i Aløven.

– Tenk, den gang barberte kvinnene vekk håret for å få høye viker.

Lekesamleren 
– Dette er Norges eldste industristed, fortsetter Berit og forteller om et vitalt miljø med arbeiderboliger, produksjonsbygninger og hovedbygning. Fasmer-familien drev både hovedgård, kruttverk, papirfabrikk, mølledrift og skipsverft.

– Fasmer etablerte også bibliotek og skole som arbeiderne fikk tilgang til, noe som var sjeldent, fortsetter Berit og låser opp familiens Hamburgerskap – et mektig barokkskap. En gang et lintøyskap, i dag et skattekammers med familiens private klenodium. På gulvet står kanonkuler fra det berømte slaget på Alvøen.

– Gamle onkel Hendrich J. Fasmer hadde ikke barn, men samlet likevel på leker, forteller Lars og i en glassmonter står flere av dem utstilt.

– Lekene er godt ivaretatt, for det har nok ikke vært barnehender på disse, påpeker Berit, mens støvsugerlyden fyller rommene. På veggene henger malte portretter av familien. På ett av dem ser herr og fru Fasmer litt pussige ut, noe som sannsynligvis skyldes at oppdraget er delt på flere omreisende portrettmalere.

– Her ser vi at moten var høye viker, forteller Berit og peker på kvinnen i bildet. – Tenk, den gang barberte kvinnene vekk håret for å få høye viker.

– Dette er Norges eldste industristed.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Tidsreise. Tar du turen til Alvøen vil du få en reise inn et overklasseliv i Bergen. 

Overklasseliv 
Vi reiser videre på blankpolert parkett, myke tepper, gjennom rom fylt med sjeldent kinesisk porselen, rød velur, barneleker, bergenske håndlagete møbler, eksklusiv tapet og gjennom hvite kniplingsgardiner blinker sjøen. I lysthuset i hagen er bordet dekket under en blåmalt stjernehimmel, som om det når som helst kan dukke opp noen gjester.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Uteliv. Husk å ta med deg piknikmat og badebukse, for Alvøen er perfekt å kombinere med museumsbesøk og uteaktivitet. 

Å besøke Alvøen hovedgård er en reise gjennom familien Fasmers overklasseliv, norsk sosialhistorie og Alvøens storhetstid. Et SAS-fly går inn for landing, rett over hodet vårt, og bryter formiddagsstillheten. Tiden flyr også fort når du fortaper deg i gjenstander, minner og historiene fra Alvøen-riket.


Fakta:

Alvøen Hovedgård er åpent i helgene i sommermånedene: 27. mai til 27. august.
Lørdag og søndag: 12–16. (Stengt 10. og 11. juni). Inngang kr. 80/gratis for barn.
Egen kafe i hagen.

Alvøen byr også på turstier, badeviker, volleyballbaner og grønt gress som er perfekt til piknik og ballspill. Det er en opplevelse å spasere i de vakre gatene med de gamle hvite arbeiderboligene. Husk å ha god tid når du besøker Alvøen.


 

Industri- og arbeiderhistorie i praksis for skoleelever!

Bymuseet gir undervisning på Alvøen! Elevene blir involvert i et praktisk opplegg der de får et forhold til det å være industriarbeider i tidligere tider. Opplegget varer ca. to klokketimer, og inneholder både en kulturhistorisk tur rundt industrianlegget på området, og en praktisk del der de produserer papir. Elevene vil også delta i et spill knyttet til organisering av arbeidskraft med lønnsforhandlinger. For 6.–10. trinn.

Vil du ta klassen med på levende industri­time, så kontakt knuhoi@bymuseet.no. Skoleopplegget starter høsten 2017.


 

Tenk at …

Fasmer en gang stoppet en helt krigsskip. Om morgenen den 16. mai 1808 kom en fregatt med hollandsk flagg inn Vatlestraumen, og Fasmer, som den gang var hollandsk generalkonsul, ville ønske dem velkommen og sendte en båt ut. Men, fregatten seilte under falsk flagg – det var et engelsk krigsskip. Det ble i all hast sendt bud fra Alvøen til Bergen og fire kanonbåter var snart på plass, og engelskmennene flyktet.

  

Andre Artikler