Arrangement

Puslespill_verden_barn3-kopi.jpg

Åpningstider Norges Fiskerimuseum

Lek og oppdag og lær på Norges Fiskerimuseum

Åpningstider frem til 30. sept: daglig 10-17
Fra 1. oktober  åpent 11-15 tirsdag – søndag, med unntak av høstferien, hvor vi har åpent mandagen.



8.10, 9.10 og 10.10: Fiskegratengkurs og museumsbesøk for ungene! Se våre nettsider eller SoMe for mer informasjon og påmelding.

Søndagsverksteder kl. 12-14 følgende datoer: 13.10, 20.10, 27.10, 3.11, 10.11, 17.11 og 24.11.

Førjulsverksted kl. 12-15: 15.11 og 16.11

Julestengt fra 16.12

Noen av aktivitetene som skjer på museet:

Jakt på maskoten  Silja Sild
Spill deg gjennom den virtuelle sjømatbyen Fin City
Utforsk  interaktive utstillinger

Mer info her 

Fiskerimuseet har flere utstillinger man kan besøke:

Barnas Kristianholm
Norges Fiskerimuseum i Sandviken har åpnet utstilling i forbindelse med det aktuelle byutviklingsprosjektet på Kristiansholm. Elever fra Varden skole har bidratt i prosjektet og laget modeller av selve holmen Kristiansholm, slik de ønsker den.

FIN City - en helt ny spillopplevelse hvor barna kan skape sin egen karakter og bli med inn i en virtuell sjømatby! 

Her finner du båter som laster og losser, biler som henter og bringer og mennesker som jobber med sjømat.
Laksen som produseres i sjømatbyen starter livet sitt i store tanker med ferskvann på land. Gjennom spill-stasjonene får du og vennene dine lage rogn og passe på at rognen blir til en sunn lakseyngel. Fisken skal etterpå vokse seg til en stor, sterk voksen laks i merdene i havet.
Hold tungen rett i munnen når laks og annen fisk må sorteres og pakkes riktig før du selger den til land i hele verden. 
Jo bedre jobb du gjør i Fin City, dess flere poeng får du. Hvem samler flest stjerner og havner på toppen av score-listen på museet i Bergen?

 

Storebå Visningssenter for Havbruk
- Et besøk på Storeblå gir et unik innblikk i laksens verden
Storeblå Visningssenter for Havbruk ligger 5 minutters gange fra Norges Fiskerimuseum, i Sandviksboder 1G. Her kan du besøke vår moderne og tankevekkende utstilling om en av Norges største næringer. La deg omslutte av et audiovisuelt univers som viser dagens lakseproduksjon, betydningen av næringen for samfunnet og utfordringene som må løses for fremtiden. Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk?

Foto: Thor Brødreskift  

 

Selfangst - næringen som forsvant
G.C. Rieber & Co. A/S var bindeledd mellom selfangsten på ishavet og det internasjonale motemarkedet for selskinn. Direktør Christian Rieber ble skyteskive for protestaksjonene mot selfangst. Utstillingen byr på en film der Christian Rieber selv forteller om opp- og nedturen i selfangstindustrien. Utstillingen viser også gjenstander fra fangst og skinnhandel.

Foto: Museum Vest 

 

Ressurser til låns - hvordan har vi tatt vare på ressursene i havet? 
Her kan man møre havforskere, se hvordan fiskeriteknologi har utviklet seg, og oppdage hvordan alle i verden må samarbeide om å ta vare på det blå matfatet.


Foto: Silje Katrine Robinson 

 

"Det eventyrlige fiskeriet" - et eventyrlig fiske gjennom historien!
De rike fiskeriene langs kysten har til alle tider vært selve forutsetningen for å kunne leve og bo i Norge. At fiskerihistorien har vært med å forme Norge som nasjon, understreker hvor nært knyttet landet vårt er til havet.

I det «Eventyrlige Fisket» kan du bli kjent med både norske fiskerier, og havbruksnæringen: Sett deg ned og lytt til tre generasjoner fiskere som forteller sine opplevelser, dykk ned i en laksemerd, eller få med deg små innblikk i vår rike fiskerihistorie.

Foto: Silje Katrine Robinson

 

Verden under vann - bli med under havoverflaten! 
Bli kjent med havet, kysten og fiskene. 71 prosent av kloden er dekket av vann, men hvor ofte får du muligheten til å utforske havbunnen? Med høyteknologisk utstillingsdesign og stemningsfull scenografi får du følelsen av å bevege deg under vann, fra de store havstrømmene til vår lokale kyst. På denne reisen vil du bli kjent med mangfoldet og den finstemte balansen i livet under vann. Utstillingen på museet er rettet mot barn, men det er nok av opplevelser for alle i familien.

Foto: Silje Katrine Robinson

 

Sjøbodene - opplev en original bergensk tørrfiskbod. Kjenn lukten av havet, mens du utforsker rommene og gangene med skjeve gulv og laftede vegger
Sjøbodene Norges Fiskerimuseum ligger i er en utstilling i seg selv. Midt på 1600-tallet var havneområdene rundt Vågen fullt utbygget. De bergenske kjøpmennene trengte nye strandlinjer til sine pakkhus, og fylte Sandviksbukten opp med sjøboder. Bodene ble særlig brukt til lagring av tørrfisk, men også mye mer. Gå tilbake i tid og utforsk et myriader av svalganger og spennende rom!

På slutten av 1800-tallet var det ca. 150 slike bygninger i Sandviken, og mange av bodene var plassert på bolverk ute i sjøen, med tilkomst for båt på alle sider. Dette ga Sandviken tilnavnet «Nordens Venezia». Det er færre enn 40 sjøboder som fremdeles står, og moderne landutfyllinger har plassert bodene på tørt land. Her på Fiskerimuseet kan du se hvordan det en gang var, da de opprinnelige kanalene er rekonstruert.

 Foto: Silje Katrine Robinson