Bryggens Museum

Lær om middelalderens Bergen på Bryggens Museum

Hovedutstilling: Under Jorden

Bryggens Museums hovedutstilling Under Jorden bruker tusenvis av gjenstander og nyere forskning til å la deg komme nært på Bergen og Vestlandets middelaldermenneskers liv og hverdag. Runeinnskrifter med sladder, dikt og besvergelser vitner om tro og kjærlighet, mens keramikk fra Europa og Midtøsten viser et stort og internasjonalt handelsnettverk. Den nye utstillingen huser også den unike Guddaldrakten – et nesten tusen år gammelt myrfunn som er et av de ytterst få relativt intakte klesplaggene vi har fra norsk middelalder.

Da Bergen ble en by og Bryggen et museum

Bryggen i Bergen har vært et travelt bymiljø helt siden middelalderen. I 1955 brant deler av Bryggen, og den 13 år lange arkeologiske utgravningen som fulgte avdekket tykke jordlag med hundretusenvis av gjenstander. Utgravningene – som også representerer startskuddet for den moderne middelalderarkeologien i Nord-Europa – ga et helt nytt innblikk i liv og hverdag i middelalderbyen.

Etter brannen gikk diskusjonen varmt rundt Bryggens fremtid, der et flertall av byens befolkning ville rive den resterende trehusbebyggelsen. Heldigvis snudde stemningen, godt hjulpet av de nye og til da ukjente historiene om byen som nærmest ble gravd frem. Et resultat av dette – og med Universitetsmuseet i Bergen og førstekonservator Asbjørn Herteig som pådrivere – var etableringen av Bryggens Museum i 1976.

Museet rommer Universitetsmuseets arkeologiske materiale fra Bergens og Vestlandets middelalder, der det rike funnmaterialet fra Brygge-gravningene og senere års byarkeologiske undersøkelser står sentralt. Bryggens Museum er bygd over restene av Bergens eldste bebyggelse fra første halvdel av 1100-tallet – bygningsrester som fremdeles er en viktig del av den faste utstillingen – og gir deg opplevelsen av livet i middelalderens Bergen.

For barn tilbyr vi rebus og skattejakt i utstillingen alle dager, og alle er velkomne til å bli med på tegnekonkurranse. Aktivitetshefte med premie for barn, ta med egen blyant!

Vi lanserer hørespill!

Hvorfor ble det funnet et lite lekesverd under utgravningene på Bryggen? Hvem var det egentlig som mistet kammen som ligger utstilt? Og hvem gjemte terningene?
Det og mye mer kan man lure på når man går rundt i de nye utstillingene på Bryggens Museum.

Under utgravningen på Bryggen, fant man tusenvis av gjenstander. Fra gullringer til doseter. Men hvordan havnet de egentlig i jorden i sin tid?
Med utgangspunkt i gjenstandene som er funnet, har vi lekt oss med tanken på hvordan det hele foregikk da tingen havnet i jorden for mange hundre år siden.

Last ned appen "Bymuseet".