Fiske_bilde1-kast-vei.jpg
14. januar 2022 Først publisert i Barn i Byen nr.17, sommeren 2019

Fiskeplasser i Kristiansand

Kortreist fiskelykke

Spenning, naturopplevelser eller matauk – det finnes mange grunner til å lete frem fiskestanga i sommer. Men hvor skal du slenge uti snøret?

Tekst og foto: Martin Granum

Napp! «ropes» det med hviskestemme fra et svaberg ved Tretjønn, midt i nabolaget på Gimlekollen. En ung fisker kaster fra seg kjekspakken, spretter opp på føttene og nistrirrer mot duppen, som beveger seg opp og ned i en dirrende bevegelse. På naboberget har en annen fisker også enset dramatikken, og blir stående urørlig og myse med åpen munn mot den grønne isoporduppen, som med sine rykkvise bevegelser lager ringer i den ellers blikkstille vannskorpen som kveldssolen har farget oransje. I et par sekunder virker det som verden står stille. Alt som betyr noe nå er en liten, grønn isporbit ti meter ute i tjønna.

Stillheten brytes av et dypt sukk, fremkalt av at duppen spretter opp og blir liggende dønn stille på vannoverflaten. Åpenbart et dårlig tegn for en litt erfaren fisker, som med skuffede bevegelser drar inn snøret for å se om det trengs påfyll av fersk mark på kroken etter at den mystiske gjesten fra tjønnas dyp har forsynt seg.
– Den var stor, ass! hviskes det ivrig mens en ny mark tres på kroken.
Selv om fiskerne vi traff kanskje ikke kunne overraske resten av familien med egenfisket kveldsmat akkurat denne kvelden, er det åpenbart muligheter for fangst i Tretjønn. Det er det også på flere andre, bynære fiskeplasser i Kristiansand.

Vi har fått tips av fiskeentusiast Stein Grønberg, som driver en spesialbutikk for fiske i Kristiansand, om steder det er verdt å kaste ut snøret i sommer – både i ferskvann og i sjøen.

 

Fiskeplasser i KristiansandFiskeplasser for ørret
(ferskvann):

Terjevann • Villmarksfølelse
Stein Grønbergs første tips for å oppleve ørretfiskeglede, er å ta turen litt vestover fra byen, til Terjevann som ligger mellom Holskogkilen og Langenes. Her parkerer du ved bommen ute ved hovedveien, og etter en fin rusletur grusvei ca. 1 km, åpenbarer Terjevann seg. Grønberg opplyser at dette var det første vannet som ble kalket i Kristiansandsområdet, for 35 år siden. Han lover videre skikkelig villmarksfølelse når du beveger deg i dette området, og hans beste tips er å fiske innerst i vannet, der bekken renner inn.

Buvann i Voieskauen
Buevann ligger rett ved lysløypa i Voie. Det gjør vannet lett tilgjengelig, samtidig som det åpner for å kombinere noen kast med fiskestanga med en runde i turløypa. Vannet har mange bukter og viker, så her er det gode sjanser for å finne en fredelig, idyllisk fiskeplass.

Grimsvann • Perfekt for nybegynneren
Ved Vågsbygd Ringvei finner du vannet for den litt utålmodige nybegynneren. Stein Grønberg forteller at det er mye fisk i Grimsvannet, noe som gjør det til et perfekt vann om man vil kjenne at det napper ofte! Fisker du med mark og dupp, så må du huske å grave nok mark om du tar turen hit ...

2. Stampe i Baneheia • Bynær ørretlykke
Lett tilgjengelig et steinkast unna Kvadraturen, men fullt av ørret! Når fiskeekspert Grønberg i tillegg poengterer at ørreten i 2. Stampe har bra kvalitet og størrelse, fremstår dette fiskevannet som en ren gavepakke for Kristiansandere! Her kan man rett og slett gå rett fra kafé til å trekke opp ørretmiddagen selv! Veien videre opp til 3. Stampe er også kort, om du vil prøve deg på de store ruggene …

Perler på en snor i Bymarka
For en skikkelig villmarksopplevelse i nærheten av byen, anbefaler fiskeentusiast Stian Grønberg Bergvann, Stormyrvann, Grunnevann og Bjortjønn, som ligger kloss inntil hverandre mellom Baneheia og Bymarka. Her lover han følelsen av skikkelig skautur, uten tegn til hverken hus, hytter eller biltrafikk.


Fiskeplasser ved sjøen:

Helleviga og Romsviga, Langenes  • Sørlandsidyll
Her innbyr fine svaberg til «full pakke« av Sørlandsidyll, med fiske, soling, grilling og bading. Grønberg poengterer at godt opparbeidede stier og grusveier gjør også området lett tilgjengelig, og åpner opp for fine turmulighteter. Dette er plassen for smeigedager!

Kroodden
Hvis du parkerer ved Kanonmuseet, får du en fin tur langs grusveien ned mot sjøen ved Kroodden på Møvig. Når du kommer ned til sjøen, er tipset fra vår erfarne fiskeekspert å teste fisket i begge buktene, Gunnersnesbukta og Hellevika, og på odden mellom dem. Da bør sjansen for fiskemiddag være god!

Storenes
Mellom Auglandsbukta og Kjosbukta i Vågsbygd, finner du Storenes. Dette er storfisker Grønbergs supertips om du drømmer om å lande en sjøørret i Kristiansandsområdet. Frister torsk eller makrell mer, biter ofte de også på Storenes.

Odderøya • Bynær sjøperle!
– Vi er heldige som har en sånn perle omtrent midt i byen, starter Stein Grønberg, som har testet mang en fiskeplass rundt omkring i den vide verden. I tillegg til fiske, innbyr Odderøya også til turgåing, soling, bading og vaffelspising. Men han poengterer at det er viktig å sette av nok tid. Her er det nemlig nok av plasser å fiske på, og du kan få alle fiskearter. Så på Odderøya flyr tiden fort!

Kvarnes • Smak av storhavet
Vil du kjenne på turfølelse ut mot storhavet, er Kvarnes friområde i Randesund verdt å teste. Området består av to odder ytterst i Kvåsefjorden, og byr på et bra fiske etter alle våre vanligste fiskearter, ifølge Grønberg. Hverken sjøørret, torsk, sei, lyr eller makrell lever trygt om du tar med fiskestanga hit!
For å komme ut på den største odden, følger du en grusvei ut til et bunkersanlegg fra krigens dager. Området er uten bebyggelse, og her får du virkelig kjent på frihetsfølelsen. Vær imidlertid obs på at dette er et værhardt område med stor havsjø. 
 Den minste odden finner du ved å følge en sti til venstre for bukta ved parkeringsplassen. Du kommer da ut på flotte svaberg som ligger i le av den store odden, og har ifølge vår fiskeekspert fine muligheter for fiske fra land, i tillegg til bonuser i form av grilling, soling og strandliv.

Andre Artikler