Den store museumstesten

Barn i Byens museumstestere

Bergen byr på et mangfold av unike museumsrom; fra kunstsamlingene rundt Lille Lungegårdsvannet, mumier på Nygårdshøyden, lukten av tørrfisk i historiske Sandvikens boder og møte med gamle undikker og fabrikkmaskiner på Salhus.

Men; inviterer rommene, verkene og formidlingen barna inn i opplevelsen? Er det aktiviteter som engasjerer og vekker interesser, og som er tilrettelagt for et yngre museumspublikum? 

Barn i Byen har gitt Jonathan og Pia i oppdrag å ta ut på en museumsreise gjennom byen for å undersøke saken. Hvordan oppleves museene i Bergen fra barnehøyden? 

Museumstesterne i Rosenkrantztårnet

Kronglete fangehull og kongelige hemmeligheter

Museumsverten sier vi kan begynne nederst med det skumleste rommet i Rosenkrantztårnet. 


– Ja, okei … kommer det nølende fra den ene halvdelen av museumstesterne, mens den andre nesten jubler. Vi går nedover og nedover vindeltrappene til vi kommer til et ganske mørkt rom. Det er lavt under taket. 


– Inn den døren her! John går til side og vi kikker inn i et lite og smalt rom, steinbelagt fra gulv til tak. Fangehullet er opplyst av noen enkle lamper. John ber oss legge merke til at det ikke er vinduer der inne. Det går opp for museumstesterne at de ikke hadde lyspærer i middelalderen. Her var det bekmørkt.

– Oi, dette må ha vært skummelt.


Så mange som seks fanger kunne sitte i fangehullet i flere år før de slapp ut. For mange av fangene ble dette rommet et siste stopp før aller siste stopp, forklarer John forsiktig for å skåne museumstesterne for harde fakta. Fangehullet ble brukt et stykke inn på 1800-tallet og maten bestod av havregrøt. 


Les om da Barn i Byens museumstesterne besøkte Rosenkrantztårnet: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2021/kronglete-fangehull-konger-og-kanoner/

Museumstesterene på Bryggens museum

Frekke runepinner og utedo = middelalderlivet i Bergen. 

Denne gang har museumstesterene fått med seg sin helt egen guide på sin vandring, Anne Skag Storheim.   

– Vi kan sammenligne runepinnene med dagens SMS og meldinger på sosiale medier. Her har vi alt mulig, fra do-skriblerier til vakre kjærlighetsdikt, forteller Anne. 


Noen av pinnene ikke er særlig barnevennlige og inneholder en del banneord. Veldig spennende, synes museumstesterne, som gjerne vil høre noen bannepinner, men Anne mener det er best at de kommer tilbake og leser dem når de er blitt eldre. 
Hun leser opp en pinne som straks slår an:

– «Reis deg opp og fis». Den er nok risset inn av en skikkelig blid person.


Museumstesterne kniser, står det virkelig det?

FAKTA : BRYGGENS MUSEUM

21.10–20.12.20:   
Tirsdag til søndag: 12-15 
Kr. 100/50,- 

LES OM DA MUSEUMSTESTERENE BESØKTE BRYGGENS MUSEUM: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/februar-april-2020/skjeletter-sverd-og-frekke-runepinner/

Saken stod på trykk i Barn i Byen nr. 87/2020

Museumstesterene på Sjøfartsmuseet

Sjøfartseventyr i høyden 

Vi krysser av på skattekartet for både mystiske gamle skattekister og ekte kanoner i skinnende metall. Vi går ombord i båter, sjekker ut noen kjempetunge og store dykkersko fra gamle dager, ser film om seilaser og kuleran i puter formet som skjell og med fisker og sjødyr i alle mulige farger som henger ned fra taket. 

Som oftest når museumstesterene er på oppdrag, er det alltid noe som overrasker – og Sjøfartsmuseet er intet unntak. For plutselig blir det helt stille … Hvor ble de to museumstesterene av? Rundt hjørnet åpenbarer det seg et cruise-dekk som vender ut mot innseilingen til Bergen. 

I hver sin kurvstol på dekk sitter det to verdensvante unge cruiseturister med beina i kryss og slapper av mens de nyter vinterlyset som kommer inn de store vinduene. Vi forsvinner inn i fantasiland og cruisebåten tar oss ut på nye farvann. 

LES HELE SAKEN DA MUSEUMSTESTERNE BESØKTE SJØFARTSMUSEET I BERGEN: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/januar-mars-2019/cruisefoelelse-paa-land/

FAKTA : SJØFARTSMUSEET I BERGEN  

Åpent:
Januar-april: daglig 11–15.
Mai–august: Ukedager 10–16/helger: 10–17.
September–desember: daglig 11–15.  
15. mai–31. august: mandag–fredag: 10–16, lørdag og søndag: 10–17. 
Kr. 90/barn gratis. 

Saken stod på trykk i papirutgaven nr. 83/2019.

Museumstesterene på Norges Fiskerimuseum

Oi, oi, oi! – For en fiskelykke!

En kjempekul fiskedam, en gigantisk krabbe, en selfish og en strand med kokkelurer
og blåskjell – en dag på Norges Fiskerimuseum gir ekte fiskelykke.

– Når skal vi bade? Har de tang her? Er det sant, får vi lov til å bade her? Hvor er den magiske sanden? Skal vi til fiskedammen? Spørsmålene er mange fra to unge museumsbesøkende. Rundt oss er det gammelt treverk og det lukter sjøluft, tang og tare allerede i det vi går inn døren til museet som holder til i historiske Sandviksboder. 


Pia har vært her noen ganger før, og viser oss andre entusiastisk rundt. Hun synes vi skal begynne med å ta en selfish.
– Selfish? Hva betyr det? spør Jonathan.
– Lurer dere ikke på hvordan dere hadde sett ut som en fiskebolle eller en blekksprut? spør Pia.

LES MER OM BESØKET TIL MUSEUMSTESTERENE PÅ NORGES FISKERIMUSEUM: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/oi-oi-oi-for-en-fiskelykke/

FAKTA : NORGES FISKERIMUSEUM
Åpent: 
15.juni – 30. september: Åpent daglig 11–16. 
1. oktober – 20. desember: Tirsdag–søndag: 11–15. 
Inngang: kr. 100/gratis 

Saken stod på trykk i Barn i Byen nr. 78/2018

Museumstesterene på Kulturhistorie

Mumier, broderisøm og tyver på Kulturhistorie

Vi undersøker kostymer og rekvisitter og prøver masker. I avdeling for bygdekultur ser vi på bunader og alle som vil kan prøve seg på bundadsbroderi. Museumstesterene ligger at det er lagt frem sysaker, stoff og fargerik tråd. 

– Oi! Se, vi har lov å prøve. 
Tresko står oppstilt på lang rekke. Her er det bare å ta seg en prøvetur. 
– Kuult! 
Med ett er bygdeavdelingen på museet fylt opp av tramping og kampring. 

Og i utstillingen som har fått navnet "Vikingskatten", sperrer de to museumstesterene virkelig øyene opp. 
– Har det vært tyver her? 

LES MER OM BESØKET TIL MUSEUMSTESTERENES PÅ UNIVERSTITETSMUSEET, KULTURHISTORIE MUSEUM: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/steinalder-tresko-og-helt-ekte-mumier/

FAKTA : UNIVERSITETSMUSEET, KULTURHISTORIE 
Åpent: Tirsdag til lørdag: 10–16. Søndag: 11–17. 
Pris: Barn gratis/kr. 100,- 

Saken stod på trykk i Barn i Byen nr. 84/2019. 

Museumstesterne på KODE

Denne gangen sjekker museumstesterne grundig ut kunsten.

På de fleste kunstmuseer er det verken lov å ta på kunstverkene eller komme for tett på. Men på KODE4 har de et eget museum for barn: KunstLab, eller «Barne-Kode» som Jonathan og Pia kaller det. 

– Ohoiiiii, her er det supergøy, roper de to museumstesterne og starter på tegnerommet. Bunker med ark fulle av fargerike klatter ligger klare, her er oppgaven å lage dem om til dyr og figurer. Elefanter, andunger, spøkelser og slanger blir til. 

Noen øyeblikk er alt ro og fred før vi fyker videre gjennom KunstLabs egen kunstutstilling for barn: «Drømmedryss». Her er det lov til å ta på alt. Noen steder er det til og med lov å klatre! Vi bygger tårn, løser gåter, undersøker fargesirkelen, lager morsomme figurer av gigantiske strikker.  

LES MER OM BESØKET TIL MUSEUMSTESTERNE PÅ KODE: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2018/soelvskatter-og-plaster-paa-saaret/

FAKTA : KODE 
Hver helg er det verksted på KunstLab, KODE 4. Nytt tema hver måned. 
Gratis for barn i følge med betalende voksen (vanlig inngangsbillett). Dropp inn.  
I KunstLab kan kunsten og aktivitetene utforskes på egenhånd. Utstillingen «Drømmedrysss» vises også her. 

KunstLab følger museets åpningstider:
Vinter: Tirsdag til søndag: 11–16.
Sommer: Alle dager: 11–17.
Verkstedet stenger alltid en halv time før. 

Flere forslag til aktiviteter