Siri_mini.jpg
23. april 2019

Siris fyrhage - Tangknekkebrød og fyrlinsegryte med sukkertare

Oppskrifter fra Barn i Byen 7

Tangknekkebrød

2 dl. sammalt hvete grov
2 dl. lettkokte havregryn
2 dl. havrekli
2 dl. sesamfrø
2 dl. solsikkekjerner
1 dl. linfrø
1 dl. kruskakli
5 spiseskjeer tørket tarepulver av sukkertare (eller andre alger)
7 dl. vann

1.Bland alt sammen og la det stå i 10 minutter
2.Fordel massen utover steikebrett med bakepapir
3.Fordeles jevnt og tynt utover
4.Sett i varm ovn (175 grader) i 10 minutter. Skjæres i passe stykker.
5.Sett brettene inn i ovnen igjen og senk temperaturen til 160 grader
   Stek videre i ca. 50 minutter, til knekkebrødene har fått en gyllen farge.
   Avkjøles på rist.

 

Fyrlinsegryte  med sukkertare

500 gram linser legges i bløt og skylles
Linsene dekkes så vidt med nytt vann og kokes
500 gram grønnsaker, derav ca. 200 gram med løk og resten kan være hva som helst du måtte ha tilgjengelig
Skjær grønnsakene i småbiter.
1 stk. middels stort ferskt sukkertareblad som strimles og hakkes 

1.Linsene kokes med litt spisskarve i vannet
2.Ta litt olivenolje i en tykkbunnet gryte og la løk og sukkertare surre til løken er blitt blank.
3.Hell i linser og resten av grønnsakene og la det koke på svak varme ca. 15-20 minutter
4.Smak til med timian, spisskarve og ekstra salt dersom nødvendig

 

Fyrlinsegryte smaker på denne årstida.
Kombinasjonen av linser og kornet i knekkebrødet gir kroppen en rik proteinkilde som metter godt.

Fyrtårnet på Lindesnes alltid har vist vei til trygge havner for de sjøfarende. Sørlandet har uthavner som i sin storhetstid representerte kulturelle smeltedigler hvor fremmede språk, matvarer og skikker ble en del av kystkulturen. Som en videreføring har vi brukt linsene, sesam og solsikkefrø fra land langt borte og blandet det med havets grønnsaker og det som kan dyrkes her.

Andre Artikler