BiB_2_SkateIMG_9023.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 2/2015

Skatefrelste

Er du sur, så bør du begynne med skating. I følge skaterne på Vision blir du nemlig glad av å skate.

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

Vision skatepark på Lund. Mandag ettermiddag. Full aktivitet. Det smeller hardt når slitte polyurethane-hjul treffer solide ramper. To gutter med hvite hjelmer, lilla og grønne bukser, gul og blå T-skjorter, nesten usynlige mot grafittiveggen, er i full konsentrasjon. Innbitte med smale øyne. David Fjelde Farstad (9) suser utfor med sin scooter, gjør et høyt hopp og lander fjellstøtt før kompis Mads Braathen (10) som prøver seg på en «halfcab flip».


Foto: Kule brett på rekke og rad.  

David: – Det er så deilig å fly rundt i lufta og gjøre triks. Gøy å få til ting som man ikke klarte før. Jeg tenker alltid når jeg står på toppen at denne gangen skal jeg klare det, men noen ganger faller jeg og kanskje slår jeg meg litt. Men det betyr ikke noe. De som jobber her er veldig snille og trøster oss hvis det er nødvendig. Derfor er det veldig hyggelig å komme hit.

Når jeg holder på med skating så føler jeg at jeg flyr. Da kan jeg lukke øynene. Det er akkurat som å sveve gjennom lufta, men det er jo det vi gjør også da. 

Mads: – Vi kommer hit kanskje to ganger i uka. Mamma og pappa kjører oss og vi kan være her i mange timer. Kanskje tre, men det er ikke vits i å late som om du er kul, fordi om du skater eller scooter. Vi skal bare ha det gøy og holder ofte på mange timer. Vi blir helt svette og er utrolig trøtte når vi kommer hjem, så det hender at vi må legge oss ned og hvile litt, før vi går ut og skater igjen. 

Hva er egentlig det aller gøyeste med skating og «scooting»?

Mads: – Det gøyeste er å prøve nye triks. Prøve og prøve helt til du får det til. Det kan ta veldig lang tid, men når du plutselig lykkes er det sykt gøy. Men selv om du klarer det du prøver på, så er det ikke sikkert at du greier det neste gang. David: – Øvelse gjør mester vet du!  

– Men det er ikke mange jenter her ...

Mads: – Nei, det er sant og jeg vet ikke hvorfor. Det hadde vært fint om det kom noen, men jeg tror nok det er mest gutter, fordi det å skate er ganske tøft. Mye fart og hopp. Kanskje jenter er mer redd for å slå seg enn gutter? Når jeg har med brettet på skolen er det noen jenter som har lyst til å prøve, men de prøver ikke å lære seg triks. De bare står på brettet.


Foto: Johannes Bye Åsheim tester ut et nytt triks.

David
: – Men vi liker jenter. Vi prøver å få dem til å like skating så godt vi kan, men de vil aldri være med her på Vision. Det er egentlig litt rart. – Det ser litt vanskelig ut.

Mads: – Man må trene sykt mye. «HalfCab Flip» er temmelig vanskelig, men jeg begynner å få det til nå. Det er bare å trene skjønner du.

Kanskje jenter er mer redd for å slå seg enn gutter?

David: – Jeg driver ikke så mye med brett som Mads. Jeg «scooter» mest. Jeg har en sparkesykkel som jeg bruker på samme måten som Mads bruker brettet. Den store forskjellen er at brett har fire hjul og en scooter bare to. Du skjønte det? 

Men hva er egentlig vitsen med bare å hoppe høyt og kjøre frem og tilbake?

David: – Det er jo det, men så skjer det mye annet også. Du kan snurre rundt i lufta og gjøre tøffe ting. Det er viktig å si til de som ikke driver med dette at hvis du begynner med skating eller scooting blir du veldig glad. Jeg sier at hvis du er sur bør du begynne å skate eller scoote. Da blir du alltid fornøyd og i godt humør. Ingen er sure når de skater. Aldri.

Har dere tenkt å holde på med dette helt til dere blir voksne?

Mads: – Å ja! Vi har faktisk tenkt å bli proffe, men vi skal ikke droppe skolen. Er du gal. Men da må vi nok trene utrolig mye. Jeg tenker at vi bare skal holde på så lenge at vi kan vinne konkurranser og da blir vi sikkert sponset. Hvis man vinner så kan man få masse penger. Det virker ganske kult da.


Foto: David (9) Mads (10) går på Torridal skole og kommer så ofte de kan til skateparken. 

Skateveteranen vil ha flere jenter med på skating 

Intervju med Tim Vik, skateveteran

Tim Vik (bildet) er for veteran å regne i denne sammenhengen. Han har selv vært en av de unge som søkte til Vision og fant et flott sted å være. Fra Tim var mindre, og stort sett stod på rulleskøyter, har han pendlet helt fra Grimstad for å oppleve stemningen på Vision. Nå er han butikkansvarlig og møter alle som kommer med et stort smil.

– Det spesielle med Vision er at barn og unge får et godt sted å være. Her blir de tatt godt imot og foreldrene kan være sikker på at det er aktivitet i trygge omgivelser. Da jeg var yngre var også jeg en av de som kom hit jevnlig. Siden har jeg blitt her, sier Tim med et smil.

– Vi kunne nok ønske oss flere jenter, men de er svært vanskelig å rekruttere. Nå har vi gjort det sånn at jenter får 10 gratis klipp og ellers halv pris. Vi håper at det skal føre jentene til Vision. De skal virkelig vite at de er hjertelig velkommen. Skatehallen har ingen aldergrense, men ønsker at de aller yngste skal følges av foreldre eller andre foresatte.

– Vi har faktisk en her nå som er fem år og temmelig god til å skate. Skating gir ikke større skader enn annen idrett, men det er obligatorisk med hjelm, og de som skater blir alltid bedt om å ta hensyn til de som er yngre. Sitat: Jenter får 10 gratis klipp og ellers halv pris

Andre Artikler