Den lille prinsen 2.jpg
23. april 2019 Artikkelen stod første gang på trykk i Barn i Byen – Kristiansand nr. 4/2016

Mørkets opplevelser

Barn i Byen besøker Barnefilmfestivalen og hyller kinoens magi.

Tekst & foto: Mette Cecilie Johansen

Det knitres i godteposer og eimen av popcorn ligger som en myk dyne rundt oss i salen. Lyset slukkes, det hysjes, mørket senker seg. Dette er film på kino.

Kinoen som superhelt
Det å gå på kino for å se en film har blitt spådd en dyster fremtid flere ganger, da vhs’en kom, da dvd’en ble utviklet og nå når strømmetjenester har blitt alle-mannseie. Men, som en superhelt som blir servert utfordringer, bukker ikke kinoen under allikevel. Kinoundersøkelsen fra 2015 viser nemlig at kino fremdeles er det mest brukte kulturtilbudet i Norge. Omkring 70 prosent går på kino i løpet av året. Det ser ut til at strømmetjenester ikke erstatter kinoen, men dvd’en og film på tv. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Arn (6), Alv Emil (12 og Ask (14) er enige om at film er best på kino. 

Magien i en kinosal
Undersøkelsen som er gjort på vegne av Norske Filmdistributørers Forening og bransjeorganisasjonen «Film & Kino» viser at å gå på kino ikke bare handler om å se en film, men om det sosiale. Det å gjøre noe sammen. Det å oppleve den spesielle stemningen i kinomørke og se film på stort lerret, med god kvalitet på lyd og bilde. Janne Molberg som er daglig leder for Aladdin Barnefilmklubb er enig:

– Det er fint å se film hjemme, men noen ganger er det gøy å unne seg noe mer, en skikkelig filmopplevelse. Magien i en kinosal er umulig å få til hjemme. Totalt mørke, barn som koser seg sammen og lun stemning. Man merker forventningen i lufta før filmen, spenningen underveis, mange på en gang som har latterutbrudd, kjempestort bilde og god lyd, som gjør at man kommer så langt inn i filmen at man noen ganger glemmer verden rundt. Det er utrolig fint.

Det er fint å se film hjemme, men noen ganger er det gøy å unne seg noe mer, en skikkelig filmopplevelse 

Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival
I Kristiansand er vi heldige. Vi har landets største filmfestivalen for barn. Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival har vært arrangert siden 1998 og går nå inn i sitt 19. år. Fra 26. april til 1. mai arrangeres Barnefilmfestivalen med 108 filmer fra 29 land på plakaten. Programmet er variert med filmer fra land som Japan, Filipinene og Nederland. Det er korte filmer og lange filmer, triste filmer og filmer som fremkaller latter med høy desibel. Filmer som underholder og filmer som utfordrer.

I tillegg til filmvisninger fra morgen til kveld blir det også møter med noen av menneskene bak filmene. Her kan du møte blant annet regissører, manusforfattere og skuespillere. Her kan barna ta en «Elfie» med Elleville Elfrid og møte Dronning Elsa fra «Frost».

Film er best på kino
De tre guttene (bildet) Arn (6,5) Alv Emil (12) og Ask (14) Wintersborg Govertsen er våre gjesteanmeldere denne gangen. De har sett filmen «Den Lille Prinsen» som vises på festivalen 30. april og 1. mai. Guttene bruker også nettbrett til å se på film, men synes at fordelen med å gå på kino er at du får bedre inntrykk og bedre bilde, og du får en følelse av å være tilsted i filmen.

– Det er gøyere å gå på kino, sier Ask.

Snurr film!


Andre steder du også kan se barnefilmer:
Aladdin Barnefilmklubb.
Sted: Aladdin Kino i Kongensgt. Viser film 10 lørdager i året.
Pris barn: kr 75,- for første visning. Deretter kr. 25,- Voksne ifølge med barn: 25,-
www.aladdinbarn.no

Hellemyr Barnefilmklubb
Sted: Storsalen i Hellemyr flerbrukshus. Viser film siste tirsdag i måneden (som oftest).
Medlemskap kr. 35,- Inngang kr. 10,- pr film.


 

Andre Artikler