BiB_2_Kulturskolen 6.jpg
17. februar 2020 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 2/2015

– Målet er å bli like god som Johnny Cash eller Bob Dylan

På Musikkens Hus i Kongens gate sitter en gutt på en stol og venter. I handa holder han en gitar. Han prøver enkelte grep, lener seg frem og studerer et ark. Der står alle grepene han har øvet på før dagens time hos lærer Jan Erik. Gutten heter Owen Wales og er 11 år.

Tekst & foto: Bjørn Fredheim

– Jeg har spilt gitar i fire år, fordi jeg synes det er veldig gøy, men også fordi jeg liker å bruke hendene. Det er jo ikke sånn at jeg bare spiller gitar. Jeg liker veldig godt å snekre og synes sløyd er gøy. Jeg tror jeg valgte gitar, fordi det er viktig med fingerspill. Da bruker jeg også hendene, selv om det er på en annen måte enn å snekre, forteller Owen (11), som øver mye. Minst 15 minutter hver dag og helst om kvelden før han skal legge seg.

«Kulturskolen er et sted der man lærer å utvikle et talent.» 

– Det er viktig at jeg har øvet på det som Jan Erik sier er viktig. Owens gitarlærer, Jan Erik Usterud, opplever at kulturskolen fyller et stort behov hos barna. – Det er på en måte et friminutt fra det daglige presset og fra datamaskiner og spillebrett, understreker han. 


Foto: Jeg vet at jenter liker godt at gutter spiller gitar, forteller gitareleven lurt. 

Johnny Cash eller John Lennon?

– Jeg tror folk liker å spille, fordi man blir glad av å høre på. Musikk gjør noe med følelsene og det hender jeg spiller hjemme når familien lytter. Ikke veldig ofte, men av og til, sier Owen.

– Jeg skal ikke bli musiker eller stor artist, men jeg har skikkelig lyst til å bli sånn som Johnny Cash eller Bob Dylan. Kanskje John Lennon også. Men du, jeg har faktisk ikke hørt om noen damer som er gode til å spille gitar. Det er litt rart, forteller elleveåringen, som har en pappa som også spiller gitar.

– Jeg vet at jenter liker godt at gutter spiller gitar ... Det sier pappa også. Det betyr nok litt når jeg blir litt større, forteller Owen.

– Den gitaren jeg har er på en måte laget for meg. Når jeg blir eldre, skal jeg få en som er større, men det er viktig å vite at den ikke bare skal se tøff ut. Den skal være god å spille på og lage fin lyd. Hvis den lager dårlig lyd, men ser tøff ut, vil jeg ikke ha den. Den skal også være god å holde i.


Foto: Vi prøver å ta vare på barn og unge så godt vi kan, forteller Owens gitarlærer, Jan Erik Usterud

Drømmefabrikken

Kanskje er det sånn at kulturskolen tar vare på drømmene? Et sted der talent utvikles, men som også skaper trygghet og samhold. Et sted som lar barn få lov til å bli flinke i akkurat det de har talent for. En drømmefabrikk som kan være starten på en livslang kulturell reise. – Vi prøver å ta vare på barn og unge så godt vi kan. Kulturskolen er et sted der man lærer å utvikle et talent. Det er viktig å se den enkelte og sørge for at de har en følelse av å lykkes. Jeg mener dette er et svært godt tilbud til barnefamiliene, sier gitarlæreren.

– Kulturskolen er ikke bare musikk, men kunst, dans og teater. Det er blitt et sted med mange spennende tilbud, et levende miljø der jeg føler at jeg gjør en jobb som betyr noe. Gitareleven er enig.

– Det å komme hit og møte andre barn er fint. Jeg er veldig glad i Kulturskolen og håper den aldri stenger. Alle som har lyst til å lære noe fint, bør begynne på Kulturskolen, oppfordrer Owen.  


Andre Artikler