BiB_3_Toril 1 copy.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen–Kristiansand nr 2/2015

Kortreiste opplevelser

En tidlig morgen i august. Jeg har alene-mormor-liv med tre barnebarn og været er passelig. Etter lang førfrokost med melk og kjeks, spill og leker etterfulgt av frokost, kommer spørsmålet: Hva skal vi gjøre i dag, mormor?

Tekst av Toril Hagerup-Jenssen

I år, som de siste årene, er jeg blitt betrodd å ha tre barnebarn alene vel en uke. En oppgave som fyller meg med frydefull glede og forventning – og litt skrekkblandet fryd. Greier jeg å gjøre dagene hyggelige og ikke kjedelige for alle tre? Vi oversvømmes og påvirkes av reklame om spektakulære, eksotiske feriemål, som skal gi livet innhold og mening, gjerne supplert med profesjonell underholdning – vi må mores! Det kan skape voldsomme forventninger til innhold i feriene både hos store og små. Det mer alminnelige hverdagslivet og kortreiste ferieopplevelser i eget land ser ut til å ha sørgelig lav status, i alle fall i markedsføringssammenheng.

Hva skal vi gjøre i dag, mormor? Jeg forslo at vi først skulle ta en liten skogstur og se etter blåbær, og etter det kunne vi bli enige om videre opplegg. Ganske sikker på at dagen nok måtte fylles også av andre aktiviteter.

Ungene ble utstyrt med hvert sitt lille spann, og var raskt ute av huset. Det ble plukket og pratet, ledd og sunget høyt. Med barn på bær- eller sopptur er det ingen fare for å støte på hoggorm. Det å gå i skogen, også utenom stier, gir uventet glede. Småklatring og hopping fra stein til stein, undring og spørsmål om alt man ser i naturen, om rare trær til gamle mosegrodde steingjerder. Vi kunne stoppe hvor vi ville. Vi hadde et hav av tid og heldigvis ingen avtaler.

Det mer alminnelige hverdagslivet og kortreiste ferieopplevelser i eget land ser ut til å ha sørgelig lav status. 

Da ungene hadde fått nok bær, bar det hjemover til sukkerposen. Sukkeret ble dosert etter forsiktig veiledning fra mormor, og syltetøy ble rørt med iver og iherdighet. Ingen grunn til bekymring for at barna skulle få i seg for mye sukker. Selvlaget syltetøy ble håndtert som den mest dyrebare skatt. Syltetøyet ble smurt så tynt utover brødskivene som overhodet mulig, og var på frokostbordet mange dager før det tok slutt!

Det ble ikke behov for mer program den dagen, utover avslutning med langt bad i iskaldt skogsvann like ved. På kvelden takket ungene for alt jeg hadde tatt dem med på den dagen. 


Man trenger i alle fall ikke dra til New York for gode opplevelser sammen med barn! 

Andre Artikler