BiB_3_Kidsa koder DSC_7647.jpg
17. februar 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 3/2016

Kode kids er ikke alene

Vi trenger flere gutter, oppfordrer jentene i Kodeklubben. Om du har lyst til å lage dine egne dataspill, er biblioteket stedet for deg.

Tekst og foto: Mairi Macdonald

De sitter konsentrert på hver sin datamaskin og jobber med det kjente Mindcraft-spillet og figurer fra Disney-filmen «Frost». Men disse barna er ikke på Kristiansand folkebibliotek for å kun spille spill. I Kodeklubben skal de faktisk lære å lage spill selv.


Foto: Koding er kjempegøy! I Kodeklubben på biblioteket får barna lære å lage egne spill. 

– Jeg prøver å klippe sauer her, men får det ikke helt til, smiler Junia Mathea Russtad Berget (11) mens hun febrilsk legger koder som et slags puslespill på skjermen.

Junia og Linnea Holmquist Aarvik (11) er med på Kodeklubben for første gang, og foreløpig er de positivt overrasket.

«Dersom matte ikke er din sterkeste side, kan faktisk koding gjøre mattekunnskapene dine bedre.»

– Det er litt rart, men også veldig gøy. Rart fordi det kan være litt vanskelig, men det gir mersmak å kunne lage et spill, og ikke bare spille det, sier Junia.

– Jeg sliter litt her, sier Linnea mens hun prøver å lage et snøfnugg.

– Men dette er jo veldig, veldig gøy!

Sosialt samlingspunkt
– Trykk nullstill, sier venninna Mari Dønnestad (11), som sitter mellom Junia og Linnea.

– Null spill? sier Junia spørrende – og alle bryter ut i latter. Det er godt for venninnene å få hjelp fra en veteran å regne. Mari har nemlig vært med på mange kurs og klubbmøter på biblioteket, og synes koding er noe alle burde prøve.

– Det er veldig lærerikt, og klubbene er artige og sosiale, sier hun. Sosiale? Kan det stemme? spør du kanskje deg selv. Ja, det er en kjent myte at man bare sitter alene og stirrer inn i en dataskjerm når man koder, mener Mari.

– Det stemmer ikke i det hele tatt. Vi må alle hjelpe hverandre og samarbeide for å lære å kode. Det er aldri stille på klubbmøtene våre, sier hun.


Foto: På rekke og rad jobber barna i kodeklubben mens de lærer kunsten å kode. 

Koding inn med morsmelk
Mari ble interessert i koding først og fremst fordi mamma jobber med programmering.

– Jeg har fått det inn med morsmelka. I tillegg liker jeg godt matematikk, og det får man veldig bruk for når vi koder, sier Mari. Men trenger man å være god i matte for å kunne kode?

– Nei, det er veldig visuelt og greit for alle å lære, sier Mari og legger til:

– Dersom matte ikke er din sterkeste side, kan faktisk koding gjøre mattekunnskapene dine bedre. Det telles ruter og vinkler, og diskuteres mellom datamaskinene. Innimellom kommer det noen gledeshyl når ungene kan gå videre til neste nivå i spillopplæringen.

Kaninspill
Mari har allerede laget sitt et eget spill på Kodeklubben tidligere. Spillet kalte hun «Skytespill», og går ut på å skyte papegøyer og rev som lever i jungelen, forteller hun.

– Men jeg fikk ikke kikkertsiktet mitt til å fungere, så det ble lite skyting kan du si.

– Jeg vil lage et kaninspill som løper rundt i en blomstereng og samler gulrøtter, sier Junia.

– Ja, og så kan spillet hete «Kaninen fanger», skyter Mari inn mens latteren sitter løst.

En gutteaktivitet?
Aksel Dønnestad (10) er eneste gutten i flokken.

– Koding er jo nesten som å bygge Lego på datamaskinen, og jeg er veeeeldig god til å bygge Lego, sier han fornøyd mens han teller ruter på skjermen og koder videre. At koding er typisk for gutter, er en gammel myte som snart må avkreftes, sier jentene i kor.

– Det er alltid flest jenter på klubbkveldene faktisk, så nå tror jeg vi må oppfordre enda flere gutter til å komme, sier Mari og smiler.

Ikke en aktivitet kun for barna 

Intervju med Ann–Lill Simonsen, ansvarlig for Kodeklubben i Kristiansand. 

Det er ikke bare gutter som oppfordres til å komme på biblioteket en gang i måneden. Kodeklubben håper nå at også flere foreldre kan komme sammen med barna sine på klubbkveldene, sier en av de ansvarlige for Kodeklubben i Kristiansand, Ann-Lill Simonsen. 


– Barna er selvfølgelig velkomne hit alene, men dette er faktisk ikke bare en barneaktivitet. Man trenger ikke å kunne kode for å komme på klubbkveldene, og i tillegg er det jo hyggelig å holde på med noe sammen med barnet sitt. Det er gøy og lærerikt for både store og små, sier Ann-Lill Simonsen på Kristiansand folkebibliotek. 


Andre Artikler