BiB_3_Gabriels mat Potet og laksepakke.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 3/2016

Grilling i snø

Rundt oss virvler snøen. Ved grillen står Gabriel. Ja, ved grillen, i snøvær.

Tekst & foto: Mette Cecilie Johansen

En saftig eim av grillmat blander seg med de lodne snøfnuggene. For grillmat smaker jo like godt i snøvær og en haug av minusgrader, som en varm smeigedag på et svaberg.

Grillen er fyrt opp med ved. Inn blant glødende vedkubber setter Gabriel to store bakepoteter pakket inn dobbelt i aluminiumsfolie. Gabriel var speider da han var ung gutt og bodde i Chile. Da speiderne dro på tur hadde de ofte med seg potet fylt med egg, som de bakte på grillen eller på bålet.


For Barn i Byen lager Gabriel en enda mer fyldig versjon med grønnsaker. Ved siden av grillen venter det i tillegg grillspyd, laksepakke, pinnebrød og biff. Gabriel bruker en grillpanne som han legger rett på varmen, og lar den ligge der i ca. fem–seks minutter før han legger på grillspydene, biffen, laksepakken og pinnebrødet. Ikke et tørt pølsebrød, eller en dvask grillpølse er å se.

Gabriels grill er ikke hvilken-som-helst-grill, men to meter lang og spesiallaget. Men du må absolutt ikke ha en sånn for å kok(k)elere når snøen daler ned. En kulegrill, eller en rist på et bål, er flott, men engangsgrill er ikke det beste for et godt resultat.

Ikke et tørt pøsebrød, eller en dvask grillpølse er å se. 

Å kunne dele inn grillen i soner, og på den måten regulere matlagingen etter varmen, er alltid lurt. For eksempel når du roper: «Nå må dere komme og spise!» og gjestene dine svarer: «Nei, jeg vil ha en runde til i skiløypa», så flytter du bare grillpanna til siden som er mindre varm og holder maten lunken i de fem minuttene den ekstra runden tar. Så flytter du pannen tilbake til midten når gjestene er klare for mat. En annen ting å huske på når man griller i kuldegrader, er at et stort kjøttstykke tar lengre tid og blir fortere kaldt når du legger det på tallerkenen, enn grillspyd som er kjapt og kan spises etappevis. 

Maten er ferdig. Gabriel åpner laksepakken og god lukt strømmer ut. Potetene pakkes ut av folien og deles. Frem kommer en innbakt omelett omhyllet av en bakt potet. Tennene har sluttet å klapre av kulde, nå løper de i vann. Med noen lodne snøflak som krydder, smaker det aldeles fortreffelig.Oppskrift på speiderpotet à la Gabriel:
Du trenger:
1 stor bakepotet
1 tannpirker
Grønnsaker kuttet i mindre biter
1 egg
Krydder
Aluminiumsfolie x 2

Slik gjør du:
Vask poteten, men ikke skrell den. Skjær en liten bit av poteten under slik at den kan stå, og skjær av et lite lokk på toppen. Hul ut poteten med potetskreller, skje eller kniv, la det være ca.1 cm igjen av poteten. Fyll med de grønnsakene du liker. Ha i et helt egg, det er ikke nødvendig å piske egget først, bare stikk hull på plomma når det er helt oppi poteten. Fest lokket med tannpirker og pakk inn poteten i to lag med folie, som settes rett i glørne. Er ferdig etter ca. 35–40 minutter, avhengig av potetens størrelse.

¡Buen provecho!

Andre Artikler