BiB_1_Korps 10 .jpg
17. februar 2020 Første gang publisert i Barn i Byen – Kristiansand nr. 1/2015

Gjengen som blåser i alt

Korps er ikke bare 17. mai, det vet jubilanten Oddernes Skolemusikkorps alt om.

Tekst: Mette Cecilie Johansen Foto: Bjørn Fredheim

– Ja, det er kjipt å spille tromme inne, sier dirigent Tini til de tre guttene som står bakerst og helst skulle ha trommet litt kraftigere.

– Når dere kommer ut kan dere spille så høyt dere bare vil.


Foto: Dyp konsentrasjon når juniorkorpset øver.

Tonene til «Norge i rødt, hvitt og blått» danser lystig i korridorene. Det er tirsdag ettermiddag og Oddemarka skole er fylt av musikk – masse musikk. For to og et halvt år siden var de 19 stykker i korpset, nå er de 38. Disse unge musikantene spiller ni forskjellige instrumenter, og er fordelt på aspiranter, junior og hovedkorps.

«Det sosiale er viktig i korps.»

Øvelse gjør mester 
Even Hageland Gabrielsen er ti år og med i aspirantkorpset. Han har spilt saksofon i et halvt år. Even hadde ikke spilt noe før, og begynte med saksofon fordi han kjente noen som spilte det. Øvelse gjør jo mester, og aspirantenes dirigent, Anne Katrine (Tini) Thomsen, har sagt at de bør øve minst i ti minutter hver dag.

– Jeg spiller en halv time. Nesten, sier Even og løfter litt på saksofonkofferten.

– Gjør du det? Hver dag?

– Ikke hver dag, korrigerer han seg selv.

– Du gjør det noen ganger, sier Evens mamma.

– Jaha! Kommer det fra den unge saksofonisten.


Foto: Even Hageland Gabrielsen (10 år) har spilt saksofon i seks år. 

Hjerteknusere
Malene Granum (10 år) og Stine Sæland (9 år) går på samme skole og spiller begge kornett i juniorkorpset. Dette er andre året de spiller i korps. De to glade jentene forteller om Hjertnesfestivalen i Sandefjord i mars i år hvor korpset deltok sammen med Møvig og Sjøstrand skolemusikkorps. De ble godt premiert for deltagelsen. Aspirantene tok hjem Hjerteknuser-prisen, juniorkorpset fikk Konsert-prisen og hovedkorpset fikk 2. plass i 3. divisjon. Charlotte Svidal som er dirigent for hovedkorpset forteller at det å være med på slike konkurranser er like spennende som 17. mai. Malene og Stine er enig.

– Vi gikk i kostymer, forteller Malene og Stine.

– Jeg gikk som Sandy fra Grease, sier Malene.

– Og jeg som Hermine fra Harry Potter, fortsetter Stine.

Så piler de to avgårde til øvelse med hovedkorpset.

«Når dere kommer ut kan dere spille så høyt dere bare vil.»

En livslang hobby 
På Oddernes Skolemusikkorps har musikantene en halv time enkelttime med instruktør i tillegg til fellesøvelse. I et par år har korpset hatt samarbeid med Kristiansand Kulturskole, som betyr at noen av korpsets medlemmer har sine instruktørtimer på Kulturskolen, men kontin-genten er den samme. 

– Det sosiale er viktig i et korps. Å lære av de som er eldre, det er det som gjør et korps, sier dirigent Charlotte.

– Når du lærer et instrument, så har du det for resten av livet, sier 12 år gamle Kaia Jørgensen som spiller klarinett. Hun har spilt i korps i 5 år. Nora Bitter (12 år) som spiller trompet har spilt i seks år. Kaia og Nora spiller begge i hovedkorpset. Jentene forteller at de har fått mange gode venner i korpset, her blir alle tatt godt imot og alle er snille med hverandre.

Dirigent Charlotte sier at det er viktig med et godt miljø, for barna og for foreldrene. Mens barna øver, samles foreldrene over en kopp kaffe eller to på kjøkkenet.

– Men det er en liten myte at det er mye dugnad i korps, sier Charlotte Svidal.

– Det var nok mye mer før, fortsetter hun, for da hadde alle loppemarked og 17. mai arrangementer. Til høsten fyller Oddernes Skolemusikkorps 60 år. Helt fra starten i november 1955 tok korpset opp både gutter og jenter. Ingen korps i Kristiansand hadde gjort det før.


Foto: Oddernes skolemusikkorps i full marsj. Foto Sindre Hopland

I dag er hovedkorpset samlet til øvelse. Tonene til «Don’t stop believing» fyller Oddemarka skole. Jommen er det futt i denne jubilanten.


Andre Artikler