Gabriel_4.jpg
23. april 2019 Publisert i Barn i Byen – Kristiansand

Gabriels mat: Utkledde grønne urter

Blir grønne urter møtt med et bestemt nei, armene i kryss og munnvikene nedover? Gabriel viser noen smakfulle måter å komme rundt den kneika på.

Tekst & foto: Mette Cecilie Johansen

Gabriels filosofi er at barn skal prøve forskjellige smaker. Ferske, grønne urter gir maten en fabelaktig god smak.

Overraskelsesmetoden
Men hva hvis poden er skeptisk og ikke vil prøve engang? «Æsj, det ser ut som gress». Gabriels metode er å overraske, server maten på en litt forkledd måte, la barna smake først og når de begeistret sier: «Oi, dette var godt», da forteller du hva de har spist.

På bordet foran Gabriel står fersk basilikum, gressløk, persille, timian, rosmarin og koriander. I en morter er det grovsalt og hel sort pepper. Med dette som basis lager han masse godt tilbehør:

Urteolje:
Denne kjøres gjennom stavmikseren, så det er ikke så farlig om ting er kuttet i like store biter. Du trenger:
• Olivenolje
• Purreløk - kuttet i biter
• Hvitløk Bruk de urtene du liker, ikke vær redd for å kombinere forskjellige urter.
• Grovsalt og hel pepper – knust i morter
Mos alt med stavmikser og server. Urteolje kan blant annet brukes til å sette en ekstra god smak på tomatsuppa. Ha i en liten dæsh med rømme og så litt urteolje. En innertier er også krutonger av gammelt brød og hjemmelaget urteolje. En smart måte å bruke opp det brødet som begynner å bli litt hardt. Hjemmelagede krutonger holder seg i noen dager (men sjansen for at de går ned på høykant med en gang er stor).

Urtesmør:
• Smør, la det stå ute så det er mykt, mos det godt med gaffel så det er lett å jobbe med.
• Grovsalt og hel pepper – knust i morter.
• Bruk de urtene du liker, ikke vær redd for å kombinere forskjellige urter. Kutt urtene veldig godt eller mos med stavmikser. Gabriel bruker også litt av urteoljen i smøret. Pakk urtesmøret i matpapir og rull det til pølser. Kan fryses. Urtesmøret kan for eksempel brukes på kjøtt, eller på en bakt potet.

Urtedressing:
• Bruk det du er glad i: rømme/creme fraiche/ yoghurt naturell eller gresk yoghurt.
• Olivenolje
• Finhakket hvitløk
• Sitron
• Grovsalt og hel pepper – knust i morter
• Litt finhakket purre, litt persille og litt basilikum.
Bland godt sammen og server. 

Bønnesalat:
• Bønner – tørka bønner er best, la de ligge i vann over natten, skift vann et par ganger (evnt hermetiske bønner).
• Finhakket purreløk
• Olivenolje
• Grovsalt og hel pepper som er knust i morter.
• Litt fersk sitron og litt lime
• Finhakka urter, Gabriel brukte ikke rosmarin i denne.
• Liten pimentón (en liten paprika som ser ut som en chili, men som ikke er sterk) – finhakket og uten frø.
Bønnesalaten er enkel å lage og passer veldig godt ved siden av grillmat.

¡Buen provecho!

Andre Artikler