BiB_3_Hockey IMG_9606.JPG
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 3/2016

Flip-pass* med reker og majones

Harde slag, høy lyd, skarpe skøyter, gitter for ansiktet og en puck som tilsynelatende ikke lar seg stoppe av en middels betongvegg …

* Et så godt skudd med pucken at ikke reker og majones ville falt av

Tekst og foto: Bjørn Fredheim


Pucken smeller i vantet så en skarve journalist hopper høyt. For en som har svært begrenset kjennskap til issport, gjør hockey et sterkt inntrykk.


Foto: Silje er klar for et møte med gutta på isen. 

Kamp om pucken 

Barn i Byen er på Idda og trening med Kristiansand Ishockeyklubb. Gutter og jenter helt ned til fire år er aktive på isen – og det er ingen tvil om at hockey ikke bare er en gutteidrett. Jentene gjør seg sterkt gjeldende, og Ina Nodeland er sikker i sin sak:

– Vi spiller på samme lag som guttene og kjemper om den samme pucken. Vi er minst like flinke, og jeg er til og med lagleder, sier Ida (12) og gliser.

– Mange synes nok det er spesielt at vi jenter spiller hockey, men dette er jo som all annen idrett. Det var pappa som fikk meg med, og i starten gikk vi på rulleskøyter. Da Idda kom, gikk vi over til hockey. Det er kjempegøy, sier Ida.

– Vi tre (Ina, Mari og Silje) er de eneste jentene som spiller på et guttelag. Det er rene jentelag også, men vi synes det er gøyere å spille sammen med guttene. På isen er det ingen forskjell. Mange tror at det er mange skader, men vi er veldig godt beskyttet. Vi har til og med gitter foran ansiktet, forklarer Ida.


Kongen av Danmark 

Ute på isen spiller guttene. Det er litt «Texas». En av guttene har kommet seg gjennom og er «Naken i slottet» (Oversatt: alene med keeper foran målet) – Guttene er nok litt misunnelige på oss, tror jeg. Ina er kaptein, men jeg er assisterende kaptein, men det er ingen forskjell. Guttene sentrer like mye til oss som til de andre guttene. Det betyr jo at vi greier oss bra da, sier Mari Pedersen (12) og smiler. En av guttene har kommet seg gjennom og er «Naken i slottet». 

– Vi synes det er så gøy at vi trener fem ganger i uka. Guttene trener tre. Det er fordi vi spiller på både blandet-lag og rent jentelag. Vi går ikke på noe annet enn hockey og jeg liker veldig godt å drive med lagsport. Da føler ingen seg utenfor og vi blir veldig gode venner, fortsetter Mari.

– Og så får vi dra på mange kamper andre steder, sier Silje Gundersen (11).

– Vi reiser til andre byer og konkurrerer. Vi har vært i både Bergen og Stavanger. Det aller beste med å være her, er miljøet i klubben. Det finnes ikke mobbing og jeg føler at jeg alltid er velkommen, sier Silje og forsvinner ut på isen. Hun skal vel muligens prøve seg på en «Kongen av Danmark» … (Oversatt: Når en spiller går kjøkkenveien, keeper sklir over, spilleren legger pucken tilbake til lagkamerat på åpent mål).

Lærer å gå både forlengs og baklengs 

Intervju med Tor Anders Nodeland, hockeytrener 

Øverst, over alle tribunene, sitter selve Kristiansandshockeyens, trener og ildsjel, Tor Anders Nodeland. Han er daglig leder i Kristiansand Ishockeyklubb. Ikke få barn og unge har lært å mestre skøytene ved hjelp av Tor Anders. Han har system i sakene og gliser bredt når vi ber om et lite intervju. Foto: Tor Anders Nodeland er daglig leder og ildsjel i Kristiansand Hockeyklubb. 

Er det ikke sånn at ishockey er en veldig farlig sport?

– Nei, nei, dette er helt trygt! Vi rekrutterer barn helt ned til fire år og vi har lite skader. Å spille hockey innebærer at du oppøver reaksjonsevne, hurtighet og balanse, sier Tor Anders. Vi rekrutterer barn helt ned til fire år og vi har lite skader – I tillegg er hockey en utpreget lagidrett der både gutter og jenter spiller sammen i de yngste klassene. Vi har et veldig godt miljø, og har plass til mange flere. Hver gang det er barnetrening kan barn komme hit for å prøve seg på isen. Da kan de, gratis, låne alt utstyr som er nødvendig for å føle seg som en skikkelig ishockeyspiller. Dette er en idrett som gir mye tilbake. Barna lærer koordinering, konsentrasjon og hurtighet i tillegg til at du blir god på skøyter. Både forlengs og baklengs. Jeg sier det sånn at disse barna føler de mestrer noe nytt på hver eneste trening.

– For meg er dette kultur på et høyt nivå, og vi har altså plass til mange flere. Jeg vil understreke at dette er en fin idrett for jenter og på barnenivå spiller gutter og jenter sammen. De ligger absolutt ikke noe tilbake for guttene.

– Spør du meg spiller jentene finere hockey enn guttene, avslutter Tor Anders. En svært engasjert og blid daglig leder legger til at han ønsker seg mange flere haller i Kristiansand. I alle fall tre! Barn i Byen lover å se på saken, men at vi dessverre ikke kan love noe konkret … 

Andre Artikler