BiB_2_Fiskelykke_4905-144.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 2/2015

Fisketips: Jakten på ørreten

For 25 år siden var det utenkelig å legge turen til Sørlandet for å fiske ørret.

Fisketips av Stein Grønberg

Sur nedbør hadde sørget for at alt liv i ferskvann var dødd ut. Kun kystnære vann hadde overlevd den sure nedbøren da bunnen på disse vannene var dekket av skjellsand, noe som nøytraliserte det sure vannet.

Billig moro
Kristiansand Jeger og Fiskerforening ønsket liv igjen i de døde vannene og startet sitt første kalkingsprosjekt i Terjevann på Langenes. Dette ble et vellykket prosjekt. Senere ble det utvidet med kultivering av flere vann i Kristiansands nærområde. Alle vannene har en bra bestand av ørret, og enkelte har også ørret, abbor og gjedde. Det er til dels mye fisk i området, så ta gjerne med deg fangsten hjem. Problemet er heller at det fiskes for lite så vannene blir overbefolket, og fisken blir småfallen.

Alle under 18 år fisker fritt i Norge, bortsett fra i lakseelver.

I dag selges det et fiskekort som dekker 40 vann i Kristiansand kommune, og for kun 200 kroner får du fiske i disse vannene et helt kalenderår. Det er mye moro for pengene. Om du ønsker kan du også kjøpe døgnkort til 20 kroner. Alle under 18 år fisker fritt i Norge, bortsett fra i lakseelver der det må kjøpes fiskekort. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: I dag finner du bra bestand av ørret i vannene

Tips til bynære fiskesteder
Ønsker du et lett tilgjengelig område så kan vannene i bymarka, Baneheia, være et bra alternativ. Start med 2. og 3. Stampe som ligger ti minutters gange fra Domkirka. Her blir det årlig tatt fisk på 1 til 2kg. Deretter kan du bevege deg nordover i terrenget på fine stier og du kommer inn til Bergvann, Stormyrvann, Bjortjønn og Grunnevann – en fin skautur, men likevel kort vei fra byen.

Fisking ut av byen
Vil du litt ut av byen så kan Terjevann midtveis mellom Holskogen og Langenes være et bra turmål. Her parkerer du ute ved bommen nær hovedveien, og beveger deg inn grusveien omtrent en km – ta så til venstre når du møter vannet og fisk i innerste del der bekkene kommer inn. Dette er en flott skautur med gode muligheter for å møte både elg, rådyr og bever. Du føler virkelig du er på tur, langt fra både bilvei og hytter og hus.

Fisk med det du liker – fluestang, flue og dupp, sluker, spinnere eller makk.

Utstyr
Hva fisker du så med? Fisk med det du liker – fluestang, flue og dupp, sluker, spinnere eller makk. Alt dette virker, men variasjon er alltid bra! På vei hjem kan du jo avslutte ved parkeringen og ta noen kast i sjøen – Tjuvika er nemlig en kjempefin plass for fiske etter sei, lyr, makrell og sjøørret.

Skitt fiske! 

Andre Artikler