BiB_2_Fekting_8465.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 2/2015

En garde!

Fra dueller ved solnedgang til Idda Arena.

Tekst : Mette Cecilie Johansen Foto: Bjørn Fredheim

Det er en eksotisk eim av fordums tider i kjelleren på Idda Arena når Kristiansand Fekteklubb har trening. I riktig, riktig gamle dager ble fekting blant annet brukt til duellering. Men når de to motstanderne her trekker masken nedover ansiktet og hilser på hverandre med sine floretter er det ikke en ung mø eller en families ære det blir fektet om.

– Da er det 36–39, sier Marianne Wilson, leder for fekteklubben, og setter i gang neste runde.

– En garde! Prêts? Allez!


Foto: Galante fektere i Kristiansand Fekteklubb. 

Gruppen har delt seg i to lag og har konkurranse. Yngste fekter er Normann på åtte år og eldstemann er Ulrik på 16. Alle har på seg fekteutrustning, det vil si fektebukse, maske, jakke, undervest og hanske. I tillegg har de en elektrisk ledning festet til vesten som viser når de blir truffet.

«Frifekting er det gøyeste.»

3-våpen klubb 
Kristiansand Fekteklubb ble startet i 2009 av Marianne Wilson. Klubben har i dag rundt 45 medlemmer. Marianne hadde fektet på universitetet i England og da hun tilbake i Kristiansand fant at nærmeste fekteklubb var i Stavanger eller Danmark, startet hun en klubb her. Det er tre grener innen moderne sportsfekting; florett, kårde og sabel. Kristiansand Fekteklubb er unik og som eneste i Norge trener klubben alle tre grenene. 


– I England begynner de fleste med florett, i mange miljø er det nybegynner våpenet, forteller Marianne.

For en uinnvidd kan de se ganske så like ut, men det er tre neste helt forskjellige idretter. Sverdene er forskjellige og treff-flaten er ulik. Det de har felles er banen og tiden. Normann Strømme er åtte år og fekter florett. Han er en ganske fersk fekter.

– Ti, tolv dager, svarer han da han blir spurt hvor lenge han har holdt på. Normann hadde lenge lyst til å begynne så gleden var diger da han fikk fekting i julegave.

– Da sa jeg YES! sier Normann og vifter entusiastisk med armen. Han synes ikke det er så veldig vanskelig, selv om det er mye å huske på.

– Frifekting er det gøyeste, sier åtteåringen med et bredt smil og forteller at han har fektet mot Marianne.


Foto: Ærlighet og etikette er viktig når man er med i en fekteklubb. 

Fysisk sjakk
– Fekting er en teknisk idrett, forteller Marianne.

– Og når du kan teknikken, så er det en taktisk idrett.

«Fekting er litt som sjakk for hele kroppen.»

Her er det både angrep og forsvar, det er koordinasjon, balanse og mye strategi. Selv om fekting er en individuell sport tar medlemmene godt vare på hverandre. De hjelper hverandre med å koble til de elektriske ledningene og de heier oppmuntrende på hverandre fra sidelinja. Det er noe nobelt over fekterne. Ærlighet og etikette er viktig. Når de ikke bruker apparater til å måle treff må de selv markere at de har blitt truffet. Ingen har blitt tatt i å jukse på det. 

 

Foto: I riktig, riktig gamle dager ble fekting brukt til duellering. Nå fektes det ikke lengre om unge damer eller familiers ære.

Færre jenter
 
I Kristiansand Fekteklubb er det for tiden flere gutter enn jenter. Fekting på hobbynivå passer for alle, jenter, gutter, ung og gammel. På hobbynivå kan gutter og jenter trene sammen i alle aldre.


Foto: En garde! Prets? Allez! Ledninger festet sverdene for å markere treff. 

– Det er mange ting som passer for jenter, sier Marianne. Når Normann blir spurt om det burde begynne flere jenter i klubben svarer han kjapt.

– Ja, det hadde vært veldig gøy det.

– En garde! Prêts?Allez! sier Marianne og setter i gang siste runde.

Tavlen på veggen piper og lyser, poeng og seier til Elefantene. 

Andre Artikler