BiB_1_Agder_Naturmuseum_DSC_6808.jpg
21. juni 2016 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 1/2015

Æsj, det lukter bæsj!

Det hyles og lages grimaser blant barna som er på besøk på Agder naturmuseum og botaniske hage. Grunnen er en utkledd bever og et syltetøyglass med beverkjertler.

Tekst & foto: Mairi Macdonald

Fem spente barn fra Hokus Pokus barnehage står tett rundt zoolog og museumspedagog Beate Strøm Johansen. Hun har kledd seg ut som bever for anledningen, og nå holder hun frem et syltetøyglass med noen brune klumper oppi.


Foto: Museumspedagog Beate Strøm Johansen, iført beverkostyme, forteller at beveren har en slags naturlige svømmebriller som ligger over øyelokkene deres.

– For å markere sitt område, gnir beveren seg langs bakken og gir fra seg en lukt fra noe som heter bevergjel. Dette er en slags beverkjertel med lukt, sier Beate Bever som hun kaller seg, og løfter den store beverhalen hun har festet bak på ryggen og gnir seg inntil veggen.

– Vil dere kjenne hvordan beverparfymen min lukter? En etter en lukter barna på disse rare, illeluktende klumpene og alle hyler og ler over den vonde lukta.


Foto: De utstoppede dyrene blir stadig kost med av barna. 

Supplement til dyreparker
– Vet dere hvor mange fingre en bever har da, spør kollega Kari Fiskevatn. Hun er også zoolog og museumspedagog, og har tatt med seg en utstoppa bever. Ungene begynner å telle ivrig på bein og fingre til dyret, og klapper den myke pelsen mens de hører på Beate Bever fortelle videre om et av de mange utstoppa dyrene som finnes på museet.

– Barna får komme tett innpå dyrene her på museet. Selvfølgelig er det ekstra stas å se levende dyr i en dyrepark. Men vi ser at dette tilfører barna en ny dimensjon når de kan komme tett innpå og kikke dyrene dypt inn i øynene – uten at det er farlig. Her kan du stå rett ved siden av, eller under en stor utstoppa bjørn eller elg. Det kan man jo ikke gjøre i virkeligheten. Et godt supplement til dyreparkene med andre ord, sier Kari Fiskvatn. Og til tross for at beveren er utstoppa, er det tydelig at interessen blant barna er stor.

– Vet du, vi bevere har den nest tykkeste pelsen i hele verden, fortsetter Beate Bever, mens ungene ser på, klapper og koser med det lille dyret som er plassert midt mellom dem.

Vil dere kjenne hvordan beverparfymen min lukter?

God plass til lek 
Utenfor museet blir beverhistoriene gjenfortalt. 

– Jeg leker ofte at jeg er bever, sier seks år gamle Arthur, som begynner å gnage på et tre utenfor museet. Resten av gjengen vil være kaniner, eller et annet utstoppa dyr de nettopp har sett på. 

– Se, det er sånn beveren gjør. Han spiser bark, selv om dette var mest mose, ler Arthur og spytter ut den grønne mosen som har festet seg mellom tennene. Trærne utenfor Agder naturmuseum og botaniske hage kan brukes til mer enn å gnage på. Mange av dem har stått her siden 1700-tallet. Uvitende om at de gamle trærne begynner å dra på årene, klatrer Arthur og de andre barna oppover den tjukke trestammen.

– Vi er klatremestere. Akkurat som beveren, sier Leimen og jobber hardt med å gripe rundt den gedigne stammen.

Her kan du stå rett ved siden av, eller under en stor utstoppa bjørn eller elg. Det kan man jo ikke gjøre i virkeligheten ...

Frir til barnefamiliene 
Hokus Pokus barnehage er en av mange barnehager og skoler som kommer til Agder naturmuseum og botanisk hage for pedagogiske opplegg. – Dette er et veldig allsidig sted, og vi prøver å komme innom her så ofte vi kan. Barna er glad i å se på utstillingene, eller bare leke ute på lekeplassene rundt om i området, sier Øystein Sør-Reime, teamleder ved Hokus Pokus barnehage. Rundt regna 5000 barn og unge er innom hvert år via skoler og barnehager, men nå frir også museumspedagogene til alle barnefamiliene i byen. 

– Vi ønsker at flere familier skal få oppleve denne perla, som ligger bare et steinkast unna Kristiansand sentrum. Her kan man blant annet bruke skogshytta og skoginstrumentene våre, eller ta i bruk en av grillene ved lekeplassen. Ellers er kafeen åpen, og barn under 20 år går gratis på alle utstillingene våre, sier Kari Fiskvatn entusiastisk.


Foto: Agder naturmuseum og botaniske hage er det eneste naturhistoriske museet i landsdelen. Her er Hokus Pokus barnehage på besøk. 

Mosen mellom tennene er borte, og trærne får en etterlengta hvil når barna tar en tur innom skogshytta som ligger rett bak de røde bygningene. Der spiller de på de mange instrumentene som står ute hele året.

– Tenk om vi treffer på en ekte bever her i skogen, det hadde vært kult, sier en av ungene mens de trasker tilbake mot barnehagen. Nå kan de i alle fall kjenne igjen den spesielle lukta dersom det skulle dukke opp en.


Andre Artikler