Oddersjaa_0394.jpg
23. april 2019 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 7, 2017

Rulleski i Kristiansand: Snømangel ingen hindring!

Klart man kan gå på ski uten snø.

Langrennsgruppa i Oddersjaa har har ofte utfordrende treningsforhold. Men snømangel stopper ikke verdens eldste ski – og skøyteklubb! 

Tekst og foto: Mairi Macdonald

Jentene ruller bortover langs rulleskibanen på Kongsgård, mens rushtrafikken på E18 suser forbi dem. Vi snakker typisk sørlandsk vintervær; Kaldt, surt, bart og vått. Det lille sluddet som la seg til morgenen har allerede begynt å smelte. En skulle jo tro at mangel på snø er en utfordring når man går i langrennsgruppa i Oddersjaa. Men, neida.   

– Rulleski er jo egentlig mye gøyere å gå på enn langrenn, sier Solveig Sandvand Omfjord, som snart blir ti år. Venninne, treningspartner og klassekompis Amalie Heisel Westgaard er helt enig. 
            
– Ja, det går mye fortere med rulleski. Det er kjempegøy, sier hun og staker seg bortover asfalten. 


Samme teknikk

De ble kanskje ikke født med ski på beina, men med tilgang til hytte på fjellet så har de begge to stått på ski så lenge de kan huske. At de nå må ta rulleskiene oftere frem, gjør ingenting, sier Solveig. Faktisk er jentene så positive til rulleskiene at jeg lurer på om de heller hadde foretrukket rulleskiene fremfor vanlige ski, men da må de tenke seg om to ganger. 

– Selvfølgelig er det jo bitte, bitte, bitte litt kjedelig at det ikke er snø for tida, for det hadde jo vært gøy med ski. Men rulleski er minst like gøy, sier Solveig.
            
– Og så er det nesten helt samme teknikk, sier Amalie.  – Det er bare bremsingen som er litt annerledes, sier hun, og viser med beina hvordan hun må bremse frem og tilbake med rulleskiene for å stoppe.
            
Men å konkurrere i rulleski, det vil de helst ikke. 

– Nei, for faller man på rulleski så gjør det mye vondere enn på langrennsski, sier Amalie. – Og jeg faller en del, sier hun og ler.


Rulleski-fotball 

For å tilpasse seg endringene i klimaet, har Oddersjaa tatt noen grep. Rulleskibanen på Kongsgård er en av dem, sier leder for langrennsgruppa Per Rune Omfjord. 

– Heldigvis er det ikke langt man må dra for å finne snøen, eller kunstsnøen eventuelt. Med de eldre gruppene trener vi ofte i Sandrip-heia, men med de yngre er det rulleskiene og rulleskibanen som brukes mye når snøen uteblir, sier han og legger til: – Det er mye teknikk man kan terpe på med å ha det gøy på rulleski. 

Akkurat det er jentene helt enig i.

– Vi har rulleskifotball og «stiv heks» på treningen. Alltid med rulleskiene på, sier Amalie og finner seg en fotball for å vise hvordan det gjøres. Jentene ler og jager ballen med både rulleski og staver. Balansen får seg en real utfordring når det skal sparkes og sentres.  

– Det er dødsgøy, puster og peser jentene engasjert etter noen minutter med høyere puls. – Men det er litt vanskelig, og man kan falle mye, sier Solveig. 


Tålmodighet og troa på seg selv

Det begynner å bli kaldt, og undertegnedes mangel på riktig utstyr har gjort seg gjeldende.

– Vi er ute uansett vær, sier jentene like blide, selv om det er surt og kaldt ute. Og når jeg spør hva som trengs for å bli en god langrennsløper, så er det ikke utstyr eller ski på beina disse to jentene fokuserer på. 

– Altså, tilgang til snø er jo greit, men aller viktigst er å like å være ute, sier Amalie og fortsetter: – Så må du ha tålmodighet. Jeg har ingen tålmodighet, sier hun og ler. 

– Ja, man må øve, øve, øve og så må man ha troa på seg selv, sier Solveig. 


Neste Marit Bjørgen

Troa på seg selv har heldigvis begge disse to jentene, selv om de ikke har den lengste fartstiden å skilte med. Med kun et halvt år i verdens eldste ski- og skøyteklubb er det likevel nok av medaljer og pokaler å vise til. 

– Jeg har en, to, tre, fire, sier Solveig og teller videre på fingrene. – Syv pokaler har jeg til nå, sier hun fornøyd. 
            
– Ja, noe av det gøyeste med langrenn er at man får så mange pokaler og medaljer, sier Amalie. 
            
Selv om de bor i en by med snømangel, så håper de likevel å bli best på ski i fremtiden.

– Jeg har hørt at det er mindre sjanse for å bli best når man er fra en by som Kristiansand. Men jeg skjønner egentlig ikke det, sier Amalie. – Man må jo bare jobbe og bli god, selv om det ofte er med rulleski på beina. 

Og når jeg spør om jeg kommer til å se dem konkurrere på femmila i beste sendetid på NRK om ti års tid, så nikker de bekreftende. 

– Vi skal begge bli den neste sørlandske Marit Bjørgen! 

 

 

Fakta om Oddersjaa ski- og skøyteklubb 

Klubben ble stiftet 8.mars 1875, og er med det verdens eldste ski- og skøyteklubb. 

Langrennsgruppa for barn og unge mellom 8–20 år har rundt 70 aktive medlemmer.

Klubben tilbyr også trening i mange forskjellige grener. De vanligste er ski og orientering. 

Oddersjaa har eget klubbhus ved Kongsgård, og trener alltid ute i naturen.

Nett: www.oddersjaa.no 

Andre Artikler