Skjermbilde 2017-05-22 kl. 17.19.56.png
01. juli 2020

Sommerhimmelen

På veien vår videre over stjernehimmelen skal jeg denne gangen fortelle dere om Bjørnevokteren, Jupiter og sommerhimmelen.

PÅ TUR MED KARLSVOGNA

Tekst: Trond Hugo Hermansen

Visste du at det er i alt 88 stjernebilder på himmelen? Karlsvogna er en del av stjernebildet Store Bjørn – eller Ursa Major som det heter på latinsk. Karlsvogna er et mønster av stjerner som er lettere å kjenne igjen på himmelen, enn en stor bjørn.

 

Karlsvogna består av 4 nokså klare stjerner som danner vogna, og 3 stjerner som danner et håndtak – eller draget som vi sier. Nesten som en handlevogn, sett fra sida. Karlsvogna er ganske stor og lett å finne når du først har lært hvor du skal finne den.

 

Om du tenker deg at du fortsetter buen i draget på Karlsvogna så kommer du til en sterk stjerne. Den heter Arcturus, som betyr 'Bjørnevokteren'. Fra Arcturus tenker du deg en linje nedover og kommer til en stjerne som heter Spica i stjernebildet Jomfruen. I slutten av mai og begynnelsen av juni vil du se en planet skinne sterkt ved siden av Spica. Det er Jupiter, den største planeten i solsystemet vårt. Månen vi passere nær Jupiter om kvelden 3. og 4. juni og igjen 30. juni og 1. juli.

 

Månen og planetene lyser fordi det er Sola som lyser på dem. Lyset fra planetene lyser roligere enn stjernelyset. Det er fordi stjernene er så langt borte at lyset bare er et bitte lite punkt, mens planetene lyser som en større lampe. Derfor vil vind og støv i atmosfæren gjøre at lyset fra stjernene blafrer. Lyset fra Månen bruker bare 1 sekund på å nå oss, mens lyset fra Jupiter bruker 43 minutter.

 

Litt før St. Hans er Sola aller høyest på himmelen. Derfor blir det aldri helt mørkt fra mai til august. Vi kan bare se de klareste stjernene da.

 

Den klareste er Arcturus som jeg fortalte om i stad. Det er en rød kjempestjerne. At den er rød betyr at den er gammel og kan kanskje bli til et sort hull når den en gang eksploderer.

 

De tre andre klareste stjernene danner et stjernemønster som vi kaller Sommertrekanten. De ligger litt oppe og til venstre for Arkturus og Karlsvogna. Stjernene i Sommertrekanten er Vega i stjernebildet Lyren, Deneb i stjernebildet Svanen og Altair i stjernebildet Ørnen.

 

Disse tre stjernene skinner nesten like sterkt. Lyset fra stjernene er sendt ut for lenge siden. Altair sendte ut lyset for 17 år siden, Vega for 25 år siden men Deneb sendte ut lyset for nesten 1500 år siden. Deneb er dermed en av de kraftigste stjernene vi kjenner til. Det er rart å tenke på at lyset du ser fra Deneb ble sendt til øyet ditt før Vikingtida hadde begynt.

Å se opp på himmelen er å se tilbake i tida. Underlige greier!

 

 

Andre Artikler