Gabriels Bønnekjeks_DYP.jpg
23. april 2019 Publisert i Barn i Byen – Kristiansand nr. 6

Gabriels vinterkjeks

«Kjeks som er rik på fiber og protein? Og smaker godt? Ja, takk!»

Gabriels mat

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen

Gabriel er en kokk som er full av overraskelser. Det han baker i dag ser ut som en helt vanlig kjeks, men det har en ingrediens som er litt utenom det vanlige i bakverk. Nemlig bønner.

Til ca. 15 kjeks trenger du:
10 ts agavesirup
3 ts honning
85 gr. hermetiske hvite bønner (bruker du tørkede bønner
må de bløtlegges og kokes først)
65 gr. smør uten salt
1 egg
310 gr. havremel (du kan også bruke havregryn,
men da må du male de først)
1 ts kanel
3 ts malt ingefær

Til pynt:
Mørk sjokolade (70%)
1/3 gelatinplate
Syltetøy

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 180 grader slik at den er varm når du setter inn kjeksene. Bland sammen alle ingrediensene, ha i havremel til slutt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, så får du en deigete konsistens. Hvis du ønsker en litt grovere konsistens på kjeksen, kan du mose bønnene med gaffel i stedet. La deigen hvile fem minutter før du legger den mellom matpapir og kjevler ut. Bruk gjerne pepperkakeformer til å lage morsomme figurer. Stek havrekjeksene på 180 grader i ca. 8–10 minutter, tiden avhenger av størrelsen og tykkelsen på kjeksene. Avkjøl kakene på rist.
Kjeksene må oppbevares i en tett kakeboks og bør spises innen en uke.

Til pynt eller fylte kjeks:
Pynt eventuelt kjeksen med litt smeltet sjokolade, Gabriel bruker 70% mørk sjokolade. Bruk sprøytepose, eller vanlig matpose med hull, og pynt.
Hvis du vil ha fylte kjeks, lager du to av samme form. I den ene kjeksen kutter du ut en runding i midten. Legg gelatin i bløt i kaldt vann, bruk ca. 1/3 av et gelatinblad til en halv kopp syltetøy. Varm syltetøyet litt og bland inn gelatinen. Smør et tynt lag gelatinsyltetøy på den hele kjeksen, legg kjeksen med hull oppå og fyll på med mer syltetøy.


Kjeksen smaker rett og slett fortreffelig. Og når man vet at de inneholder bønner, som både er rikt på fiber og protein, vel da smaker de god samvittighet også.

¡Buen provecho!

 

Andre Artikler