Babysvømming_1440.jpg
17. februar 2020

Babysvømming – en myk start på livet

Bli med på Babysvømming på Aquarama.

Det er varmt. Veldig varmt. Lufta er fuktig og en påkledd journalist svetter og stønner (skulle selvsagt hatt badebukse). Kameralinsene dugger og små bekker renner nedover ryggen. Myke babykropper boltrer seg i bassenget sammen med engasjerte voksne. Vannet holder +30 grader (minst). Det plaskes, svømmes, gurgles og hostes. Strålende voksne ansikter følger barnas bevegelser i vannet. Stemningen er rolig, forventningsfull og myk.

Vi er på babysvømming i Aquarama.

Tekst og foto: Barn i Byen/B.Fredheim

Instruktør Marthe (Strædet) står midt i ringen av foreldre og barn. Hun begynner å synge, rolig og ikke for høyt. Alle følger spent med når sangen begynner. Små kropper løftes, senkes, løftes og vips - så er hele gjengen under vann. Gråt og panikk? Lang ifra. Opp av dypet kommer våte fjes med store smil og sprellende ben.

Kan det ikke være farlig å holde så små barn under vann? spør vi instruktør Marthe

-Nei nei, absolutt ikke! Så små barn som dette har en refleks som gjør at luftveiene lukkes automatisk når de kommer under vann. Husk at det ikke er lenge siden de tilbragte hele 9 måneder under vann. Det tilsier jo at de har ganske god trening da…


Marthe ser seg rundt, gir et par raske råd. Hun virker trygg og rutinert. Dette er et element hun behersker fullt ut, og den tryggheten hun utstråler er vel også selve suksesskriteriet når man skal veilede nybakte foreldre?

 -Ja det kan du godt si. Jeg har holdt på med dette i ni år og min rutine er selvsagt garantien for at foreldrene skal føle seg trygge. Jeg vet at det vi driver med ikke innebærer noen fare for de små og det prøver jeg å formidle så godt som mulig.

Rød i kinnene og med T-skjorta stadig klistret bedre til kroppen ser vi at noen av de små knapt kan være eldre enn et par måneder. Hvor små kan egentlig babyene være når de introduseres til en karriere som svømmere og er du sikker på at dette er bra for dem da? Marthe smiler, nikker og viser med hendene..

-De kan faktisk begynne med dette så snart navlen er grodd (ca 6 uker). Gjennom svømmingen utvikler barna gode motoriske ferdigheter som balanse og koordinering. I tillegg er dette veldig sosialt. Barna lærer seg å være sammen med andre og kjenner helt klart hverandre igjen fra gang til gang. Babysvømming er en utrolig fin start på livet og forskning viser at  barn som deltar på svømmingen har en tydelig motorisk gevinst i forhold til de som ikke har deltatt. Vi er også opptatt av at dette er et sosialt forum for småbarnsforeldrene og et sted der de kan møtes for å prate om felles utfordringer i babytiden. Vennskap knyttes så dette er absolutt å anbefale.

Vi har ennå plass til mange flere.

Bestefar vrir T-skjorta og tenker at dette var gøy. Jeg kommer nok tilbake når neste barnebarn melder sin ankomst. Da tar jeg helt sikkert med badebukse...

  

Foreldre på babysvømming

En høytidsstund

Mamma Tove Gustavson og pappa Geir Gundersen koser seg i bassenget sammen med Lille Sne. Tove, Geir og Sne (10 mnd) er nærmest for veteraner å regne. Dette er det tredje kurset og de er entusiastiske når de forteller om erfaringene med babysvømming.

 

-Babysvømming er på alle måter fint. Vi ser at hun nå er fullstendig trygg i vannet og koser seg sammen med de andre barna. I badekaret hjemme dykker hun og koser seg, men vi passer selvsagt godt på. Hun har ingen grenser og trives, bokstavelig talt, som fisken i vannet. Hun gleder seg og gir uttrykk for det hver gang vi kommer hit. I tillegg synes vi voksne det er fint å komme sammen med andre småbarnsforeldre. Vi rett og slett koser oss og får fin kvalitetstid sammen, sier Tove

 Pappa Geir er ivrig opptatt med lille Sne, løfter henne opp i luften, svinger forsiktig rundt og dukker henne under vannet.

 -Dette er en fantastisk aktivitet å gjøre sammen med barnet, sier han. - Vi kommer enda tettere på hverandre og barna blir veldig trygge i vannet. Jeg ser at barna kjenner hverandre igjen også. Jeg tror dette gjør dem ekstra trygge og sosiale. Vi startet med dette da Sne var 15 uker og nå er det altså tredje kurset vi deltar på. Vi er her en gang i uka og det er virkelig en høytidsstund for hele familien.

 

----------------------------------------------------------------------

Tips når du skal ta med barnet ditt på babysvømming:

-Sett av god tid til besøket. Planlegg søvn og mating. En trøtt og sulten baby vil trives dårlig også i vannet. 

-Ta med ekstra håndklær og regn med at det kan være vått der man skal sette fra seg babyen inne i hallen. I vannet skal babyen ha på seg en liten badebleie eller bukse med plastinnlegg i (fås kjøpt i resepsjonen i AQ Bad, eller i vanlige klesbutikker og nettbutikker),

-La babyen få god tid til å venne seg til svømmehallmiljøet. God kroppskontakt er det som får den til å føle seg mest trygg. Babyen behøver ikke dusje før badet, men grundig kroppsvask er obligatorisk for alle andre. Tørk deg før du tar i babyen. Ta kontakt med instruktøren før dere går i vannet.

-Tull et stort håndkle rundt babyen med en gang den løftes ut av vannet (Ta av trusa først).

Etter bading kan du vaske eller skylle av klorvannet. Smør gjerne huden inne med litt olje til slutt eller ta et kveldsbad med olje i. Ikke bruk såpe til babyen.

 

Fakta om babysvømming:

Babysvømming er en aktivitet i vann der barnet er sammen med en eller to av foreldrene. Instruktøren viser, tilrettelegger og veileder foreldre og barn i ulike grep og øvelser for å fremme barnets balanse, styrke, trygget og glede i vann, som igjen fører til glede og mestring av egen kropp. Det vektlegges nærhet, kommunikasjon og trygghet på kursene.

Babysvømming kan starte etter at barnet er 6 uker, eller at navlen har grodd.

 

 

 

 

 

 

Andre Artikler