IMG_9895 Vi fikk en planet, og nå ødelegger vi den..JPG
01. juli 2020

Vi må ta klima og miljø på alvor

Barn i Byen junior har intervjuet Nora Erland fra Grønn Ungdom. Bortsett fra å være med i Grønn Ungdom går Nora på piano, turn, kunst og står på venteliste for sang. Hun liker også is med smak av sjokolade-brownie og Cookie Dough.

Som du mest sannsynlig har hørt er det mange barn som klimastreiker for tiden. Kanskje du er en av dem. Hvis du ikke er det, lurer du kanskje på hva det egentlig er. 

Tekst: Pia Eiersland  Foto: Mette Cecilie Johansen

Når og hvordan ble du så opptatt av klima?

– Jeg har egentlig alltid vært veldig opptatt av klima og miljø, det kan være det begynte med at jeg er så glad i dyr. Derfor meldte jeg meg inn i Grønn Ungdom, også gikk det videre til klima og sånn.

 Dette er min favoritt! (kremt, kremt, Erna).

Hvorfor klimastreiker du?

– Jeg klimastreiker fordi jeg vil fremme et poeng. Jeg vil jo få politikerne til å høre. For de gjør ikke nok for miljøet, så hvis vi er mange nok vil de kanskje gjøre noe. Det er viktig at de forstår hvor viktig det er med klima og miljø!

 

Hvorfor er det så viktig å sette klima og miljø i fokus? 

– Fordi vi holder på å ødelegge verden. Den globale oppvarminga har allerede startet, og vi har ikke lang tid på oss. Jeg leste nettopp en avisartikkel som sier at forskerne har regnet 0,1 grader feil. Det betyr at klimaendringene kommer 0,1 grader fortere enn vi hadde forventet. Altså er det enda mer alvorlig enn vi hadde trodd.

 

Hva skjer egentlig med kloden hvis vi ikke gjør noe snart?  

– Det blir mer og mer ekstremvær. Havet kommer til å stige veldig mye. Mange hundre tusen mennesker vil bli drevet på flukt. Korallene i havet vil dø, og havet trenger korallene for å leve. De er som trær for oss mennesker. Det blir mye varmere. Spesielt de fattigste landene vil bli rammet. Norge vil egentlig få det ganske bra i forhold til andre land. Men så må man jo tenke på at fra andre land, der det ikke blir så bra, vil det nok være folk som vil flykte til land der vi har det bra. Så da vil det sikkert komme mange tusen mennesker hit til Norge. Det kommer ikke til å bli en god framtid for verden, for å si det sånn!

 

Fortell meg mer om hvordan klimastreiken foregår, for det har jeg alltid lurt litt på.

– Her i Kristiansand pleier klimastreikende å foregå på torvet. Vi har ingen nøyaktig tid mellom hver gang vi gjør det. Den klimastreiken som kommer nå i august (intervjuet var gjort før det) tror jeg er den tredje eller fjerde i år. Grønn Ungdom arrangerer klimastreikende innimellom. Da pleier det å være lederen for Grønn Ungdom som holder dem. Det er litt forskjellig hvor mange vi er. Forrige gang var vi ikke så mange. Gangen før det igjen, da var vi veldig mange. Vi var i hvert fall over 1000 stykk. Den som kommer nå skal visstnok være veldig stor, så jeg ser fram til det. Under klimastreikende blir det holdt taler og appeller, vi roper ofte slagord og sånt, noen ganger går vi i tog. Den store som var 22. mars, gikk vi til noe som heter Grønt Senter på Odderøya. Der ble det servert vafler og god mat. Det var mest at vi ropte og viste plakater og prøvde å fremme et poeng egentlig, om hvor viktig klima og miljø er.

 

Hva synes du om disse voksne som mener at klimastreikende barn er tåpelig?

– Jeg vil ha dem ut av regjeringen! De skjønner ikke hvor alvorlig dette faktisk er. Vi må få de til å forstå. De gjør altfor lite! Mye mindre enn de burde ha gjort. Kanskje de ikke gjør noe i det hele tatt. Jeg vil heller ha noen som forstår hvor viktig dette er til å bestemme.

 Det er i hvert fall noen voksne som også bryr seg.

Er det noe du vil si til de andre som klimastreiker?

– Dere som kjemper for en bedre fremtid, for klima og miljø: Stå på! Det dere gjør er kjempeviktig. Og det virker faktisk! 

 

Er det noe du vil si til de voksne da?

– Dere som ikke tenker på hvor viktig dette er, som ikke tar handling og som ikke skjønner: Dere må forstå at klima og miljø er kjempeviktig. Det er det som viser hvordan fremtiden vår kommer til å se ut. Dere må ta mer handling og høre på de klimastreikende barnene. Dere må ta klima og miljø på alvor!

 

 

 

 

 

Andre Artikler