Sebastian Sjaastad, Enojlay Pettersen Tim og Mathea Pedersen Kilane.JPG
17. februar 2020

Stjernemøte: Sabeltanns skuespillere

Med kurs mot Kjuttaviga

For 30 år siden seilte en sjørøverkaptein over Grashavet for aller første gang. I sommer blir det jubileumsforestilling med «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Skatt».

Tekst: Mette Cecilie Johansen Foto: Mette Cecilie Johansen og Dyreparken

– Hei! jubler Enohlay til Sebastian i det han kommer over plenen.
– Lenge siden jeg har sett deg!
– Enohlay! roper Sebastian og smiler stort. De
to kompisene gir hverandre en real gjensynsklem.
– Erm, så høy du har blitt, fortsetter Enohlay og ser granskende på Sebastian. Mulig han må ha litt lengre tilløp denne sommeren for å klare å flippe over kompisen sin på scenen.

Venner
For er det noe Enohlay Pettersen Tim (10) virkelig kan, så er det akrobatiske hopp. I hele ni år har han danset, og det kommer godt med når han for andre år på rad skal være med i Sabeltann-forestillingen som beboer. Sebastian Sjaastad Overå (15) spiller Pinky, også han for andre året denne sommeren, mens Mathea Pedersen Kilane, 14 år, spiller Sunniva på fjerde året. To uker inn i skoleferien braker det løs med forestillinger for den muntre trioen. Seks kvelder i uka er de sammen på scenen. Man skulle jo tro at de ble litt lei av hverandre, de er jo sammen nesten hver eneste kveld. Men det rare er at de ofte henger sammen på fridagen også. –Jeg gleder meg til å spille forestilling, se folkene som er med. Det er så gøy stemning der, forteller Mathea.

En uke med øvelser
Årets forestilling er «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Skatt», den samme forestillingen som i fjor.
– Det er den beste forestillingen synes jeg, forteller Sebastian.
Med en så stor forestilling er det mange replikker å lære. Sebastian øver ofte med sin mor, hun leser de andre rollene og han fremfører sine egne replikker. Mathea spiller inn video av seg selv der hun leser de andre rollene høyt, leser sine egne replikker inni seg så det blir en pause i videoen, og så kan hun øve med den.
– Så bruker jeg en del tid på å jobbe med replikkene, forteller hun videre.
– Det er jo det som lærer meg stykket, det at jeg tenker på hvorfor sier jeg det.
En uke før premieren begynner fellesøvelsene og gjennomkjøringen av forestillingen med alle skuespillerne. Det hører med til historien at barna er de som ofte kan replikker best, mens de voksne skuespillerne til tider går rundt med manus helt frem til generalprøven.

Søtt og energigivende
Felles for de tre er at de alle liker sang, dans og teater. Og at vi kommer til å se mye mer til disse tre på scener i årene fremover, det er det ikke tvil om. Men det er jo ikke så innmari mange år siden Enohlay, Mathea og Sebastian selv var publikum og så på Sabeltann-forestillingene. Hva synes de nå når de ser utover publikum og ser små, storøyde, Pinkyer og Sunnivaer?
– Det er veldig søtt, sier Sebastian.
– Og det gir energi.
Har de noen gode råd til små skuespillerspirer som drømmer om en dag stå på scenen i Kjuttaviga foran en ny generasjon mini-sjørøvere?
– Gå på auditions og ikke gi opp, sier Mathea.
– Stå på! sier Enohlay.

Barn i Byen, og andre elendige landkrabber, gratulerer Kongen på Havet med jubileet.
Hiv o’ Hoi!Andre Artikler