Visit_Høllen-Båtruter-Ny-Hellesund-Sørlandet-Foto-Peder-Austrud-Visit-Sørlandet.jpg
30. juni 2019

Sommerferietips. Kortreiste opplevelser

Utforsk uthavna Ny-Hellesund

Du behøver ikke reise langt for å oppleve både historie og øyhopping denne sommeren.

Tekst: Hildegunn Skage Teinum Foto: Adam Read, Elisabeth Høibo, Peder Austrud og Anders Martinsen

Ny-Hellesund er en av de best bevarte uthavnene langs sørlandskysten og kulturmiljøet i uthavnen ble fredet i 2016. Kombinasjonen hvite, gule og røde trehus mot den røffe naturen i havgapet er helt spesiell. Her møter havet heftige klipper, blankskurte svaberg og rullesteinsstrender på utsiden av øyene, mens bebyggelsen ligger skjermet i den lune uthavna omkranset av tre øyer; Helgøya, Kapelløya og Monsøya. Det er mange ting å oppleve i Ny-Hellesund hele året, og rutebåten Hannibal fra Høllen har flere avganger hver dag.

Øyhopping i uthavna
Gjennom året arrangeres det også øyhoppingsturer med MB Høllen. Turene tar ca. 3 timer og har ulike tema. På en øyhoppingstur kan du lære mer om alt fra vikinghistorie, kunstnere og forfattere som har blitt inspirert av Ny-Hellesund, seilskutetid og krigshistorie. Du kan også besøke skolehuset i Ny-Hellesund eller gå kyststien. Følg med på Facebooksiden til Høllen Båtruter for å se når neste øyhoppingstur er.

Kyststi med klatring og kunstopplevelser
Kyststien på Kapelløya er en fin tur som tar deg fra Verftet i Ny-Hellesund til Olavsundet. Turen er ca. 800 meter og går gjennom landskapsvernområdet på yttersiden av øya. Flere broer har gjort det mulig å gå helt over til Olavsundet, der du finner et friområde med stor gressplen, brygge, strand, toalett og griller. Her er det også tillatt å telte.
I Daudmannsbukta ligger skulpturen «Innadvendt stranding» av Claus Ørntoft, et kunstverk til minne om alle sjøfolkene som mistet livet i forlis utenfor kysten og som drev i land i denne bukta. Her kan du finne mange ulike stein og mineraler som har reist så langt som fra Oslofjorden.
På veien går du forbi flere steder som er helt perfekt for klatring og buldring, og Søgne Klatreklubb har boltet et stort felt langs stien. Lær om krigshistorie på Kystfortet på Helgøya
Kystfortet på Helgøya er et av Sørlandets største krigshistoriske museer i friluft. Store deler av toppen av øya er uthult med tuneller, løpeganger og kanonstillinger. I dag er mange av dem restaurert og sikret slik at du kan gå på egenhånd og utforske anlegget. Husk lommelykt og gode sko. Du kan også bestille en omvisning på anlegget av Forsvarshistorisk Forening i Kristiansandsregionen.
På toppen av Helgøya står de karakteristiske sjømerkene Hellevardene. Disse ble angivelig bygd av Olav den Hellige. De gamle vardene ble dessverre revet av tyskerne under 2. verdenskrig, men er bygd opp igjen i betong. Her er det flott utsikt over skjærgården.Overnatte i det gamle skipsverftet
Det gamle skipsverftet i Ny-Hellesund er bygd om til ferieleiligheter. Her bor du komfortabelt i store, lyse og romslige selvhusholdsleiligheter på brygga, få meter fra sjøen og kaia der også rutebåten legger til. På Verftet er det sandstrand, og du kan låne robåter til bruk i havna.

Fyrferie langt til havs
Ønsker du en helt spesiell opplevelse kan du dra enda lenger ut i havgapet, til Songvaar Fyr. Her tilbys overnatting på den gamle fyrstasjonen for opptil 25 personer.

Andre Artikler