ski-og-tommel-opp-for-jegersberg.jpg
23. april 2019

Stor oversikt over bynære skimuligheter

Du trenger slett ikke dra til fjells for å spenne på deg skiene. Kanskje kjører en løypemaskin «trikkeskinner» i nabolaget ditt når snøen faller. Men hvilken skiløype bør du velge?

Spor av fiskebein 

Tekst og foto: Martin Granum

Skiglede kommer ikke av seg selv, og det å velge riktig skiløype kan ha mye å si for opplevelsen. Vi er heldige som har mange skiløyper å velge mellom i Kristiansand-området, men løypene er svært ulike. Mens noen gir mestringsfølelse til ivrige juniorer som spiser fiskebein til kvelds, kan de samme løypene drepe siste snev av motivasjon i ustødige barneben, som ikke har blitt venner med utstyret enda.
Vi har slått av en prat med friluftsveileder Erlend Falkgjerdet i Midt-Agder Friluftsråd, og håper vår løypeguide kan få deg på gli.

Baneheia:
Lengde: 2,2 km (rundløype med lys)
Bynær løype som åpner for kombinasjonen av skitur i marka og kafébesøk i Markens med skiene på skulderen. Lysløypa er småkupert, men har en relativt snill profil uten for skremmende bakker, hverken oppover eller utfor. Men løypa brukes også av mange gående, noe som gjør at den ofte er litt slitt. At den ligger så nært sjøkanten og Bystranda, gjør også snøforholdene litt mer utfordrende her enn i de fleste andre løyper i Kristiansandsområdet.


Jegersberg:
Populær løype
Lengde: 4 km (rundløype med lys)
Prioritert løype for preparering i helger

Jegersberg er en populær, relativt bynær løype, som ligger høyere og hakket mer snøsikkert til enn Baneheia. Fra parkeringsplassen på Presteheia er det et jevnt sig av turgåere og mosjonister inn i løypa til sent på kveld.
Erlend, vår veileder i friluftsrådet, tipser om at lysløypa Jegersberg kan brukes på to ulike måter, alt etter motivasjon og ferdigheter: Hovedrunden har en del bakker, og er dermed utfordrende og morsom for større barn som føler seg trygge på ski, men det finnes også et alternativ for de som er ute etter lettere terreng. I den omlag 500 meter lange «ekstrasløyfen», som ligger like ved parkeringen på Presteheia, er det flatt og lettgått. Her finnes også toalett som alltid står åpent, samtidig som det er enkelt å finne rasteplasser med mulighet for bålbrenning. Et sikkerstikk for hele familien, med andre ord!

Hellemyr:
Lengde: 2,4 km (rundløype med lys)
Prioritert løype for preparering i helger

Å ta teste lysløypa på Hellemyr med ski på beina kan gi en fin tur, skal vi tro Erlend i Midt-Agder Friluftsråd. Lysløypen har både en profil og lengde som gjør den til et godt valg for barnefamilier. Det er til og med kanskje mulighet for å krysse av to runder på skrytelista?

Sandripheia
Komplett skisted
Lengde: ulike løyper, tilsammen cirka
7 km løype med lys
Høyt prioritert løype, prepareres daglig hvis forhold
Friluftsveileder Erlend Falkgjerdet anbefaler varmt å ta turen opp til Vennesla og Sandrip om man vil ha en komplett skiopplevelse i Kristiansandområdet. For omlag en halvtimes kjøring opp i landet, venter godt preparerte løyper i alle vanskelighetsgrader, skileik-område og varmestue med servering. Ivrige skiløpere som møter motbakker med et smil, har gode muligheter til å sette fiskebein-spor på Sandrip. Men for de som liker flate løyper, er løypenettet organisert slik at man kan gå runder utenom de bratteste bakkene.
Sandripheia ligger omlag 300 meter over havet, noe som gir en lengre skisesong enn langs kyststripa. I tillegg har anlegget en egen sløyfe med helautomatisk snøproduksjonsanlegg, noe som ved kaldt vær kan gi hvite spor selv når det er bart i skogen. At 3,3 kilometer av løypene er rulleskiløyper med asfalt, gjør også at det kreves lite snø før de kan kjøres. Så selv om plenen er grønn hjemme, kan det være verdt å sjekke forholdene på Sandrip på Midt-Agder Friluftsråd føremeldingsside på nett.


Sukkevann, Randesund:
Lengde: 2,7 (rundløype med lys)

Sukkevann fremstår som en drømmeløype for skiløpere som hater lange, flate sletter! Her er det nok av både fiskebein og spennende utforkjøringer, så sørg for godt feste, drikke tilgjengelig og nok motivasjon. En fin utfordring for barn som har knekt ski-koden, men styr gjerne unna med nybegynnerne!


Flerbruksløypa på Kongsgård:
Mest barnevennlig
Lengde: 1,4 km (løypenett med lys)
I løypa som snor seg rundt i det flate terrenget på Kongsgård-jordene ved Bjørndalssletta, mener friluftsveileder Falkgjerdet at de fleste barn vil trives. Det er faktisk denne løypa han fremholder som den aller mest barnevennlige for byens kommende generasjon av skiløpere. Løypa er asfaltert, noe som gjør at det ikke skal mye snø til før det kan kjøres spor her. I tillegg innbyr også jordene som omkranser løypa til både aking og skileik.

Dønnestad:
Lengde: 3,4 (rundløype med lys)

På Dønnestad får litt eldre barn og ungdom brynet seg i en fartsfylt lysløype. Den kan nok oppfattes som litt tøff av de aller minste, som kanskje heller bør finne andre alternativer. Har du forresten tenkt på at dere kan gjøre en »full skiferie» ut av en dagstur til Kjevik-området? Hvis dere kombinerer en tur i lysløypa med noen runder i Tveit skisenter, byens eneste alpinbakke, kan dere peke nese til dem som kjørte tre timer til Hovden!

Flerbruksløypa på Flekkerøya:
Lengde 1,8 km (rundløype med lys)

Klar for en nautisk mil på ski? For dette er nettopp lengden på løypa ytterst i skjærgården – 1852 meter. Det skal ikke stå på engasjementet på øya som tradisjonelt kanskje er mer kjent for vannski enn «landski», og til tross for utfordrende snøforhold er det skapt et skimiljø ute i havgapet. Den nylig åpnede flerbruksløypa på Flekkerøya er, i følge Friluftsrådet, en av de aller mest barnevennlige løypene i Kristiansand, og alene verdt en tur gjennom tunnelen.

Voie lysløype:
Lengde: 2,5 km (rundløype med lys)

I lysløypa i skogen på Voie går det litt opp og ned, så selv om den ikke er lang, kan dette være en tøff nok runde for de som ikke er vant til å ha ski på beina. Men etter litt øving kan den småkuperte løypa fort bli en familiefavoritt.

Strai:
Familiefavoritt
Lengde: 2,7 km (rundløype med lys)
Prioritert løype for preparering i helger
– Dette er en kjempefin løype for hele familien, utbryter friluftsveileder Erlend Falkgjerdet fra Midt-Agder Friluftsråd ivrig når det blir snakk om lysløypa på Strai, som parkvesenet også har på sin liste over prioriterte løyper. Han påpeker at det også her er litt opp og ned, men at både motbakker og utforkjøringer her fremstår mer som løsbare utfordringer enn problemer for de fleste barn. Det er imidlertid verdt å merke seg at Strai er en svært populær løype for mosjonister på kveldstid, så det kan være smart å ha i mente at ivrige skiløpere kan komme raskt rundt svingene her.


Din egen løype:
Morsomste løype
Lengde: Akkurat passe lang
Kan bli lysløype – med hodelykt, lommelykt eller fakler langs løypa (la voksne ordne!)
Prepareres: Når som helst, av deg!

– Skiløyper kan lages nesten overalt, oppfordrer Erlend Falkgjerdet i Friluftsrådet. Allemannsretten gir deg tilgang til å ferdes på jorder, eller innmark, når marken er frossen, så det er bare å sette i gang med tråkkingen!
Erlend er opptatt av at skiløper ikke bare må forbindes med trikkeskinner tråkket av løypemaskiner, og mener at den uformelle skileiken i eget nærområde er viktig. Finn et egnet (og trygt) sted, og tråkk i vei! Ta gjerne også med spade for å bygge hopp, tribuner, etc.Andre Artikler