skileik-foto-brad-calkins-dreamstime.jpg
23. april 2019

Skileik gjør turen morsommere!

Det aller gøyeste, og kanskje mest lærerike, barn kan gjøre med ski på beina, er å leke. Men hvilke aktiviteter gjør dere?

Mens mange voksne gjerne vil sige ned i solhellinga så fort som mulig når man tar en rast, er pausene ofte det morsomste med hele skituren for barna. Da kan de nemlig leke med ski på beina. Nettopp slik skileik er i følge friluftsveileder Erlend Falkgjerdet i Midt-Agder Friluftsråd viktig for barns utvikling og glede på ski.


Ha med en spade i sekken (sammenleggbar anbefales), så er dere rustet til å bygge både en god rasteplass og «lekeapparater». Her er tips til aktiviteter·

Bygge hopp:
Å bygge hopp er en gammel klassiker. Men når hoppet skal bygges, er faktisk planleggingen viktigere enn selve byggingen. Om dere klarer å plassere hoppet riktig i terrenget, er nemlig mye gjort. Let etter en plass hvor man får passe med fart i ovarennet, og hvor det er en naturlig «kul» nedenfor hoppet som gir et relativt bratt unnarenn. For selv om litt bratt unnarenn i utgangspunktet kan virke skummelt, er det faktisk lettere å stå hvis man ikke lander for flatt.
Under byggingen av hoppet, er det viktig å la det få en flat profil. Bratte “spretthopp” er publikumsvennlig, men gir sjelden en god opplevelse for skihopperen. Hoppet trenger heller ikke være høyt – 30 cm kan gi fine svev! Dessuten er det viktig å tråkke unnarennet hardt, slik at man ikke tråkker gjennom i landingen. Her er «beintråkk» et gammelt triks. Ta av skiene og tråkk sidelengs til fots i hele bredden, før dere tar finishen med ski på beina (gjerne hoppende sidelengs ovenfra og ned).
Pynten i hoppbakken er kanskje det aller viktigste! Husk en kvist på hvert hjørne av hoppet, og om dere klarer å skrive «VM», «OL» eller egne navn med kvister øverst på kulen, er det en stor bonus!

Orgeltramp:
En ski opp, en ski ned – nesten som å spille orgel med ski på beina. Orgeltramp er en øvelse både store og små som begynner å bli trygge på ski elsker!
Finn en passe bratt bakke – her skal det heller gå for sakte enn for fort! Marker hvor kuler/staup skal bygges. Disse bør ikke være for tette, og det skal være minimum en skilengde mellom hvert sett av dem.
Nå er det bare å ta spaden fatt og bygge lave, slake kuler og staup («daler» eller «dumper») ved siden av hverandre, slik at en ski skal ned i en staup, mens den andre skien skal over en kul samtidig. Hver ski skal annenhver gang treffe kul og staup. Staup skal være like dyp som kulen er høy, og det er viktig med et en rett «vegg» mellom dem. Tråkk i vei på «orgelet» – dette er gøy!

Rumpeakebrett-stafett:
Klar for konkurranse? Hvert lag har to deltakere, ett rumpeakebrett og ett par ski. Bestem lengden på løypa, og sett opp en gjenstand som «rundingsbøye». En av deltakerne sitter på rumpeakebrettet, som har et 3-4 meter langt tau festet i seg. Med dette tauet skal den andre deltakeren dra sin lagkamerat fortest mulig gjennom løypa uten staver. Her venter god balanseøvelse, kanskje de første skøytetakene og mye latter.
Tips: Den som drar kan fint holde tauet med hendene bak ryggen. Men om dere har seler, er dette det aller beste å bruke.

Din egen skiheis:
Med talje og et langt tau kan dere gjøre et forsøk på å oppfylle drømmen om hjemmelaget skitrekk. Det trengs to skigåere til dette eksperimentet; en som vil opp bakken, og en som vil renne ned.
Prinsippet er enkelt og greit å prøve å utnytte tyngdekraften til en person som renner ned en bakke til å dra en annen opp. Finn en passe bratt bakke, og fest en talje i tre på toppen av bakken. Tre tauet (som skal være litt lenger enn bakken) gjennom taljen, og fest en pinne i den ene enden. Den som skal kjøre «heis» skal henge etter denne pinnen. Den andre enden av tauet holder den som skal kjøre ned i (å feste den i en sele fungerer aller best). Den som kjører ned bør være en del tyngre enn den som trekkes opp hvis heisen skal fungere godt. Dårlig nytt for de voksne, men desto bedre nyheter for barna ...

Kilde: Norges Skiforbund

Andre Artikler