12 Elias, Sebastian og Jørgen bygger_BRIGDE.jpg
23. april 2019

Til månen med Lego

I en rolig gate i Vågsbygd bygges det månestasjoner på tirsdager.

Se for deg et bord med Lego. Skikkelig masse Lego. På bordet står det også et kjøretøy som skal programmeres. Alt dette skal til månen, ja nesten iallfall.

Tekst og foto: Mette Cecilie Johansen

Bertine og Sebastian har allerede bygget en stund når Elias og Jørgen kommer inn døra. De to guttene er omtrent i gang med byggingen før skolesekkene har nådd bakken. De har et viktig oppdrag disse fire; Bertine Totland (6), Sebastian Hatlehol (8), Jørgen Eidså Larsen (8) og Elias Totland (8). De har påtatt seg å tenke ut hvordan det ville være å leve og bo på månen. De deltar nemlig i First Lego League Jr. 

Lærerikt og gøy
Ideen til First Lego League og First Lego League Jr. er å skape interesse for realfag og teknologi hos barn mellom 6 og 16 år. Hvis du nå gjesper og synes det høres fryktelig tørt ut, så tar du skammelig feil. Barna som deltar får et oppdrag de skal løse, i Lego, de skal designe og programmere en Lego-robot og de skal presentere løsningen sin i en turnering sammen med andre lag. Det er faktisk en av de største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og ungdom i hele verden. Skoleklasser og private lag deltar. Og ifølge den muntre gjengen i Vågsbygd er det skikkelig gøy og skikkelig spennende.
– Kan vi få toasten nå, Magnar? kommer det fra bordet.
– Ja, bare kom og hent, svarer han og holder frem en raus porsjon varm toast. Helter må jo ha mat, så noe av det første de gjør når de kommer er å spise. Magnar Totland er far til Bertine og Elias og veileder for laget. Alle lag som deltar har minst en voksen veileder.
«Må man være ingeniør for å klare dette her?» lurer Barn i Byen og kikker på det som skal programmere.
«Nei, absolutt ikke!» sier Magnar og forteller at det er veldig pedagogisk lagt opp og at barna selv klarer både å bygge modellene og å programmere. Han forteller at påmeldingen åpnet i februar, og i august fikk de tilsendt inspirasjonssettet som sendes ut til alle de påmeldte. Da årets oppgave kom i september hadde lagene åtte uker på seg frem til den regionale turneringen. 

Jørgen programmerer.


Hund i verdensrommet
Barna har bygget forskjellige deler som de skal sette sammen til en før de presenterer prosjektet sitt. Her er det mange forskjellige elementer; solcellepanel, noe som kan få kontakt med de som er i rommet hvis de trenger hjelp, lader til raketten, ekstra oksygen, et fly som kan skyte ut ild bak og noe som kan sende signal til jorda. De kreative barna har virkelig tenkt på masse.
Bertine har bygd en månestasjon med rør, spaker og blomster. Hun synes det er viktig å ha planter med seg til månen. Hun har også en hund med. For det er slik at du kan bruke andre Legobrikker også, ikke bare de som kommer i inspirasjonssettet. Men Bertines hund har et noe uvanlig fremkomstmiddel.
– Har hunden et skateboard?
– Ja, svarer Bertine. – Vi må ha det litt gøy på månen.
Gøy på månen må man ha. Og det er viktig å ha det gøy på jorda og. Det har i alle fall denne muntre gjengen.

Bertine i dyp konsentrasjon.



Etter vårt besøk hos den kreative gjengen gikk Bertine, Sebastian Hatlehol, Jørgen og Elias videre og skal representere Agder i First Lego League Jr. på Equinor-senteret på Fornebu den 1. desember. Barn i Byen ønsker masse lykke til!



Andre Artikler