guttaijuletrehuset5_BRIGDE.jpg
23. april 2019

Reddes julen fra en gigastorenorm­katastrofal­apokalyptisk­supergiga­enorm­katastrofal­katastrofekrise?

Seks millioner, femhundre og femtifem tusen og nitti julelys og en hel haug av klonede julenisser. Det er absurd kaos og jul i trehuset.

Tekst: Mette Cecilie Johansen
Foto: Martin Granum og Mette Cecilie Johansen


Store Prøvesal i femte etasje på Kilden ser egentlig ut som et helt vanlig, stort, rom. Lange bord er satt i sammen, manuskript ligger pent utover bordene og på hver av plassene står det et navneskilt med navn og rolle. Det er lite som avslører magien som snart skal få spillerom her. Men midt på gulvet står en modell av et fantasifullt trehus og i et hjørne ligger en nødflammekaster.

Et galskapsunivers
Barn i Byen er så heldige å få være med under den aller første prøven av Kildens juleforestilling, «Gutta i Juletrehuset». Det er litt over en måned til urpremieren, og i dag skal skuespillere og alle de som jobber for å få forestillingen på scenen lese gjennom hele manus.

Hennie, Ida og Martin på den aller første prøven av «Gutta i Juletrehuset».


To som gleder seg er Ida Rist (10) og Martin Roaldsnes (14). De skal spille Lille Greve 1 og 2. Begge to har stått på scenen tidligere i store produksjoner. Ida har blant annet vært med i «Terje Vigen» og Martin har vært med i «Sound of Music».
– Hm, dette er jo ganske annerledes enn Terje Vigen, bemerker Barn i Byen.
– Ja, klukkler Ida.
Lille Greve 1 og 2 synes det var skikkelig spennende at årets juleforestilling er de helsprø gutta i trehuset. Det er jo mye øving og mye jobb med en slik produksjon, men det tar de to på strak arm.
– Jeg føler jeg får energi av å være på scenen, forteller Martin.
Og så er leseprøven i gang.
– Vi skal inn i et galskapsunivers, sier regissør Birgit Amalie Nilssen.

Klonede julenisser og absurd humor
Og galskap blir det. I tillegg til Andy, Terry og Pia dukker også velkjente ka­rakterer som Madam Besserwisser, Kaptein Treskalle, Inspektør Bobleplast og en og annen pingvin opp.
– Moro er opp­skrytt, kommer det fra Inspektør Bobleplast og en bølge av latter sprer seg rundt bordet.
Kort fortalt detter julenissen ned i guttas klonemaskin, plutselig vrimler det av julenisser, men ingen vet hvem som er den ekte. Hele jula er i fare for å bli ødelagt, ikke bare i trehuset, men for absolutt alle i hele verden. Det har rett og slett potensial til å bli en helt giga­stor­enorm­katastrofal­apokalyptisk­super­giga­enorm­katastrofal­katastrofekrise. Det er opp til Andy og Terry å dele ut julegaver til hele verden og redde jula. Alle som kjenner Andy og Terrys humoristiske univers vet at her er livet helsprøtt og det absurde normalt. Kan vi stole på at de klarer å redde jula?

Inspektør Bobleplast kan synes hva han vil. Moro er ikke oppskrytt. Moro er gøy. Moro er viktig. Vi skal selvsagt ikke røpe hvordan det går, men moro, ja det blir det i alle fall på Kilden med «Gutta i Juletrehuset».


Bildene er fra en prøveforestilling.
Kulisser og kostymer kan være endret til de endelige forestillingene.
Andre Artikler