Jolly_DSC_0933.JPG
23. april 2019

(J)ollie good, girls!

Myten om at skating kun er for gutter står endelig for fall.

Da Vision skatepark gjenåpnet i høst, sto jubelen i taket for både små og store som liker å gjøre ulike triks med rullende hjul under beina. Nå starter Vision også egen skategruppe for jenter – og myten om at skating kun er for gutter står endelig for fall.

– Hæ? Vet du ikke hva en ollie er for noe en gang?
De fire jentene Amelie O. Widerøe (10), Hermine Storm Tellefsen (10), Erica B. Jensen (11) og Malene Svanaasen (13) er i full gang med å lære fra seg skate-ord og uttrykk mens de spretter, hopper og trikser seg bortover med brettene sine i den fargerike skateparken på Lund. Malene er i full gang med å ta voks fra et stearinlys på en betongmur for å gjøre underlaget glattere når hun skal prøve å ta en ollie over. Alt kan nemlig gjøres triks på, ifølge jentene.

Flink til å være jente
Malene er veteranen å regne i denne gruppa, og ble i sommer dobbel norgesmester i skating for juniorer etter fire års øving på rullebrettet. Hun har kjent på kroppen at hun ikke blir trodd når hun sier hun kan skate.
– Guttene tror meg ikke. Og når de ser at jeg kan gjøre noen triks, så kommer det gjerne kommentarer som; «Du er jo faktisk ganske flink … til å være ei jente»
– Kutt ut å si det! parerer Hermine. – Det er jo syyykt irriterende. Malene er jo like god som mange av gutta!
– Ja, det handler jo ikke om man er gutt eller jente. Det handler om å være god til å skate, sier Erica. De andre jentene nikker gjenkjennende.
– Hvorfor tror dere folk sier sånn da?
– De vil kanskje ikke at vi skal være bedre enn dem. Eller kanskje er det fordi vi er så få jenter som skater, fortsetter Hermine.Ny jentegruppe
Akkurat dette vil Vision skatepark gjøre noe med. Derfor har de nå startet egen jentegruppe, forteller leder for Vision skatepark, Andreas Widerøe.
– Til nå har gjerne actionpreget sport blitt sett på som en guttesport, men det stemmer jo nødvendigvis ikke. Jentene synes det er veldig gøy når de bare får prøve seg.
Også nasjonalt jobbes det nå for å få flere jenter med på aktiviteten.
– Det har blitt egne jenteklasser i konkurranser, og det bygges opp et miljø hvor gutter og jenter er sammen i skatehallene. Da føles det naturlig at vi har dette tilbudet også hos oss
Også jentene gleder seg over tilbudet.
– Det er veldig fint med en egen jentegruppe. Vi trenger flere jenter i skateparken, sier Malene. De andre tre er helt enig.
– Vi må vise at jenter også kan skate, sier Amelie.

Forbildet
Når det spørres om hvilke forbilder jentene har, sier Hermine kjapt til Malene:
– Du er mitt store forbilde, fordi du er veldig god til å skate. Og så er du veldig snill også.
Malene kikker litt flau ned i bakken.
– Det var veldig hyggelig å høre, sier hun. På sikt har hun sin egen drøm om å være med i X Games som proffskater.
Andreas Widerøe tror også det vil bli motiverende for jentene å skate sammen med en norgesmester.
– De vil ha noen å se opp til, og ser også at det går an å bli veldig god. Men først og fremst handler det om å ha det gøy på brett og være sammen med venner.

... Og hvis du fortsatt lurer på hva en ollie er, så er det altså et triks hvor du tråkker ned enden av brettet med bakre fot mens du drar andre foten mot toppen av brettet slik at du hopper med brettet opp i lufta.
Andre Artikler