5-saaa-lekkert.JPG
23. april 2019

Skikkelig kjesk i fjæra

Smakebiter fra kystens spiskammer: Sommermat

Hva skjer når en chili-elskende kokk skal tilberede et måltid sammen med en alge-tilhenger i skvalpesonen på Lindesnes fyr?

Tekst og foto: Martin Granum

– I dag skal vi lage chips, sier Siri Mathisen, vår skribent i spalten «Mat på fyret». 
Gabriel gliser bredt. Det ser ut til å være som musikk i ørene for den sprudlende kokken som har trådt sine barnesko i Chile. 
Når Siri presiserer at det er chips av havsalat som står på menyen, rynker han derimot på øyenbrynene, og utbryter et «hææææ» som varer i cirka fire sekunder. Gabriel har aldri tidligere laget mat med tang og tare. Men kokken som til daglig jobber i kantina på Universitetet i Agder er ikke redd for å prøve noe nytt, og svarer med et lurt smil om munnen: 
– Vis meg, maestro! 
«Tangens mester» Siri viser. Og overbeviser.


– Woow! Kjenn den ettersmaken, da! utbryter Gabriel entusiastisk.
En nyfrelst, chilensk tang-tilhenger inviterer dermed Siri og hennes hav-vekster inn i sine 
middagsplaner for dagen. Med nyslipte kniver som reflekterer sola i lysglimt like sterke som fyret like bak oss lager, står kokken klar. Råvarene henter Siri opp med en velbrukt jernrive fra bryggekanten. 
Her kan du se oppskrifter på rettene Gabriel disket opp. Vi kan røpe såpass som at både fyrvoktere, Barn i Byens utsendte og tilfeldig forbipasserende imponert slurpet i seg maten. Så dette er noe dere med vann i munnen kan prøve hjemme!



Oppskrifter:


Havsalatchips:
Sprø snacks fra havet.
1,5 dl rapsolje
Havsalat (de grønne, flakformede algevekstene)

Varm rapsolje i en liten gryte eller stekepanne (kan gjøres over bål ute). Legg oppi biter av havsalat, og la den småkoke 3–4 minutter i oljen, til den blir sprø. La oljen renne av før dere 
kaster i dere chipsen. 
OBS! Varm olje er skumle saker – kun voksne kokker her!

Knallgod havsalatpesto
Brukes som vanlig pesto, og som ingrediens i hovedrett: 
50/50 med ramsløk (plukk selv!) og havsalat 
En slant olivenolje
En neve solsikkekjerner
Raust med revet parmesan

Juster mengden ingredienser selv for ønsket konsistens.
Kjøres i stavmikser, eller jobbes sammen i en morter.

Suppe/forrett: 
Tomatisert fiskesuppe med tang 
og krutonger 
4 porsjoner.
400 gram fisk etter ønske
1 ss olje
1,5 løk i små biter
2 fedd hvitløk 
2 gulrøtter
5 cm stangselleri i biter
2 ss tomatpure
2 plommetomater skrelt
2,5 dl fiskekraft
7 dl vann
8 cm purreløk i biter
100 gram sukkertare
salt og pepper
Krutonger som tilbehør (kan sløyfes)

Varm olje i en kasserolle på middels varme og fres grønnsakene. 
Tilsett fiskekraft og vann, og la det koke cirka 20 minutter. 
Tilsett tangen og kok ca. 15 minutter. Nå kan du holde av omtrent 1/3 av dette til bruk videre i hovedretten. 
Tilsett deretter plommetomater og tomatpuré, og la det småkoke i 15 min. Ha i fisketerningene, og la det trekke i 3–4 minutter. 
Smak til med salt og pepper, før du serverer suppen med krutonger og havsalatchips.

Hovedrett: 
Digg pasta med tangpesto
2–3 porsjoner
200 gr. pastaskruer
2 ss olje
4 ss havsalatpesto (se egen oppskrift)
1 løk hakket
1 rød paprika
1 fedd hvitløk hakket
1 dl fiskekraft
1/3 av garnityr fra fiskesuppen 
(evt. litt ekstra fiskekraft, hakket løk og paprika)
Ca. 100 gr. sukkertare ferdig kokt i strimler (koketid ca 15 minutter)
50 gr. parmesan, revet salt og pepper

Kok pastaen «al dente» uten salt. Varm oljen i en stekepanne og fres grønnsakene. 
Tilsett så 1 dl fiskekraft og det du holdt av fra suppen (har du hoppet over suppen, så bruk litt ekstra fiskekraft, paprika og løk). 
Tilsett tang og pesto, og bland alt sammen med pastaen. 
Strø godt med parmesan på toppen. 
Nam!




Visste du at... 
... Brun tang får den lekreste grønnfarge når den varmebehandles? Et magisk triks er derfor å legge blærer fra blæretang oppå for eksempel fiskesuppe ved servering. Da skifter de farge foran nesa på den som skal spise. Kule greier!

Tare kan fint brukes i stedet for aluminiumsfolie! Kutt passende stykker fra tareflak, og pakk inn mat du skal steke. Stek deretter pakken over grill eller bål som du ville gjort med mat pakket i aluminiumsfolie. «Innpakningstangen» kaster du etterpå.



Andre Artikler