8-Hui-hvor-det-går.JPG
17. februar 2020 Publisert i Barn i Byen nummer 12. Sommeren 2018

Høy puls i høyden

Barn i Byen tester uteaktiviteter: Klatrepark

Klatring er ikke lenger hva det var. Glem bedagelige klatreturer i plommetreet til tante Gerda – nå er det røde løyper og ziplines som gjelder.
Og de er heftige …

Tekst og foto: Martin Granum


Svoooosj! Allerede idet vi litt usikre og spente ankommer Høyt & Lavt klatrepark i Suldalen i Kristiansand, så kiler det i magen. Den karakteristiske lyden av taljer mot wire, akkompagnert av hvining og hyl, nærmest lammer smilebåndene. Det blir etterhvert klart at hylene kommer fra barn og voksne som suser avgårde i såkalte ziplines. Når vi innser at disse i tillegg henger så høyt oppe at man nesten får vondt i nakken av å se på dem, da lurer vi på om det egentlig var så lurt å frivillig oppsøke dette en lørdag formiddag. 


Beroliget
Instruktøren som tar imot publikum har tydeligvis lært seg å kjenne igjen usikre blikk. Han beroliger raskt med at alle parkens gjester går gjennom en grundig opplæring før de slippes opp i tretoppene. Han forsikrer også om at man til enhver tid, helt fra en halv meters høyde over bakken, er sikret med utstyr som innehar halve alfabetet i ulike sertifiseringskoder. Når begrepet «trippelt sikringssystem» faller fra instruktørens munn, ser pulsen ut til å synke i opplæringsgruppen som billettøren har satt sammen. Først når alle i denne gruppa har klatresele med tilhørende utstyr trygt på plass, og fått nødvendig opplæring og «testkjørt» en miniløype, slippes vi ut i parken. 

Selveste «rødløypa»
Kameratgjengen Adrian, Jacob og Magnus fra Kristiansand er allerede varme i trøya, og snakker om «rødløypa» med stjerner i blikket og respekt i stemmen. Løypene i parken er gradert etter vanskelighetsgrad – og rød løype henger aller høyest. Av guttene er det kun Magnus som vært gjennom denne før, men i dag skal Jacob og Adrian også prøve å bli medlemmer i «rød-klubben». 
Mens gutta forteller om sine planer, bekrefter et par i 20-åra hvor vanskelig denne løypa faktisk er. Halvveis tar de kontakt med en av de mange instruktørene som sirkulerer rundt i parken, og roper ned at de er usikre på om de klarer neste hinder. Den blide instruktøren sier at de når som helst kan klatre ned en av de mange «nødstigene» som finnes i alle løyper. Men hun oppfordrer dem samtidig til å prøve et hakk videre, og legger til at hun gjerne kommer opp og henter dem hvis de trenger hjelp. To konsentrerte og lett skjelvende stemmer oppe i høyden bekrefter at de vil fortsette, samtidig som guttegjengen bestemt kobler karabinkrokene sine inn på sikringssystemet ved løypas startpunkt.Noe for alle
For de som enda ikke har kommet til rød løype i ferdighet, er det også nok av utfordringer i parken. Oransje er fargekoden som frir til de aller minste, og i disse løypene kan poden utfolde seg etter å ha passert 80 cm i kroppshøyde. Neste steg er grønn, som er tilgjengelig for barn som strekker seg 110 cm over bakken. Når man rager 140 cm over lyngen, er både blå og røde løyper klare til å bli utforsket. 
Skulle man etterhvert runde alle løypene i klatreparken, er det i følge daglig leder Knut Johnsen fortsatt utfordringer:
– Det er løyperekorder man kan kjempe mot! Skulle for eksempel noen slå rekorden på drøyt fire minutter i rødlypa, da kan jeg nesten love at det vanker en fin premie. Men den er satt av en sprek ansatt, og bortimot umulig å slå. Tro meg, jeg har prøvd selv, gliser han.

En annen utfordring man kan strekke seg mot, er Norges nest lengste, men desidert raskeste, zipline. «Fjellvåken» er 510 meter lang, og gir deg en toppfart på 60-70 kilometer i timen. Denne attraksjonen har 12-årsgrense. Men Johnsen poengterer at den ikke stiller krav til ferdigheter, kun en god dose dristighet.

Tilbake til løypa som krever både ferdigheter og dristighet: den eksklusive rødløype-klubben fikk flere nye medlemmer i dag. Både Adrian, Jacob og Magnus passerte gjennom, og paret som vurderte å gi seg fikk også kjenne på mestringsfølelsen. Barn i Byens utsendte kom også fra det like hel – og med et stolt smil om munnen. Grenser ble definitivt flyttet i klatreparken denne dagen!


 

Andre Artikler