Museumstesterne

Barn i Byens museumstestere

Bergen byr på et mangfold av unike museumsrom; fra kunstsamlingene rundt Lille Lungegårdsvannet, mumier på Nygårdshøyden, lukten av tørrfisk i historiske Sandvikens boder og møte med gamle undikker og fabrikkmaskiner på Salhus.

Men, inviterer rommene, verkene og formidlingen barna inn i opplevelsen? Er det aktiviteter som er tilrettelagt for et ungt  museumspublikum? 

Vi har gitt Jonathan og Pia i oppdrag å ta ut på en museumsreise for å undersøke saken. Hvordan oppleves byens museer fra barnehøyden? 

Museumstesterne på KODE

Sølvskatter og plaster på såret 

Denne gang fant museumtesterne vei til KODE og sjekket grundig ut kunsten. En av hovedattraksjonene på KODE1 (Kunst­industrimuseet) er sølvskatten. Vi beveger oss inn i et ganske mørkt rom. 

– Wow! Er det en sjørøverskatt? 

Rundt oss er det montre med opplyste sølvskatter. Det skjer noe med stemningen i det dunkelt belyste rommet, og de to museumstesterne begynner å snakke lavere. 

– Se den prinsessekronen! Hvordan har de fått fatt i den? Er alt ekte sølv? spør Pia med hviskestemme.  

– Se opp da, skatten er i taket også! roper Jonathan akkurat så høyt at museumsvakten kikker etter oss. 

Over oss ser vi hele den imponerende sølvskatten speile seg i taket. Pokaler, kroner, sølvmynter, skrin og smykker glit­rer mot oss. Pia vil sette både dingleøredobber og brosjer i sølv på årets ønskeliste til jul. 

Vi tar oss lett videre til neste museumsbygg med de hvite klistrelappene på jakken, og det passer fint med litt frisk luft i kunstpausene. På KODE 2 finner Pia et av de fineste maleriene hun vet. «Bjørk i storm» av JC Dahl. Hun har sett det før. Begge to stopper opp foran maleriet. 

– Jeg liker at det holder seg fast der ute på skrenten. Hun peker på det berømte  bjørketreet fra 1849 som bøyer seg i den kraftige vinden. 

– Tenk at han malte alle de bladene ett og ett og ett og ett. Og så har han vært veldig flink å male himmelen. 

På de fleste kunstmuseer er det verken lov å ta på kunstverkene eller komme for tett på. Men på KODE4 har de et eget museum for barn: KunstLab, eller «Barne-Kode» som Jonathan og Pia kaller det. 

– Ohoiiiii, her er det super gøy, roper de to museumsgjestene og starter på tegnerommet. Bunker med ark fulle av fargerike klatter ligger klare, her er oppgaven å lage dem om til dyr og figurer. Elefanter, andunger, spøkelser og slanger blir til. 

Noen øyeblikk er alt ro og fred før vi fyker videre gjennom KunstLabs egen kunstutstilling for barn: «Drømmedryss». Her er det lov til å ta på alt. Noen steder er det til og med lov å klatre! Vi bygger tårn, løser gåter, undersøker fargesirkelen, lager morsomme figurer av gigantiske strikker.  

– Jippi, de har limpistoler her!  

Siste stopp er verkstedet. Her er det nytt tema hver måned. Kunstlab-vertene, Sandra og Ellisiv, viser frem fargerike fantasidyr laget av steiner, perler, fjær, paljetter, snorer, duppedingser – alt hva man trenger. Og det beste av alt? 

– Jippi, de har limpistoler her!  

Limpistolene får kjørt seg. Det klistres og limes, og konsentrasjonen er stor. 

– Det er gøy å lage kunst, forteller de to i en sky av lange klissete lim-tråder. 

Les hele saken da museumstesterne besøkte KODE: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2018/soelvskatter-og-plaster-paa-saaret/

Fakta:

Hver helg, lørdag og søndag, er det verksted på KunstLab, KODE 4. Nytt tema hver måned. 
Gratis for barn i følge med betalende voksen (vanlig inngangsbillett). Verkstedene arrangeres etter «Dropp innom-prinsippet», så du kan komme og gå som du vil. 
I KunstLab er det stor boltreplass og aktiviteter som kan utforskes på egenhånd sammen med barna. Utstillingen «Drømmedrysss» vises også her.
KunstLab følger museets åpningstid: 11–17, men verkstedet stenger 16.30. 

Museumstesterne på Sjøfartsmuseet

Tenk å reise på cruise midt i byen på vinteren? Hmm, høres ikke helt sannsynlig ut, tenker du kanskje? Da må du ta turen til Bergens Sjøfartsmuseums nyskurte dekk.

Spennende refleksjoner og spørsmål om forskjellen på gamle dager og nåtiden, dukker opp etter hvert som museumstesterne beveger seg innover i museet. Vi krysser av på skattekartet for både mystiske gamle skattekister og ekte kanoner i skinnende metall. Vi går ombord i båter, sjekker ut noen kjempetunge og store dykkersko fra gamle dager, ser film om seilaser og kuleran i puter formet som skjell og med fisker og sjødyr i alle mulige farger som henger ned fra taket. 


– Woooohoooooi, se her da, dette er gøy! Kom å ta bilde av oss her, roper museumstesterne til Barn i Byen-fotografen. To fornøyde hoder stikker ut av en stor plakat – plutselig er de to matroser på et seilskip.Som oftest når museumstesterne er på oppdrag, er det alltid noe som overrasker – noe som de ikke forventer. Og Sjøfartsmuseet er intet unntak. For plutselig blir det helt stille … Hvor ble de to av? Vi går rundt hjørnet og der åpenbarer det seg et cruise-dekk som vender ut mot innseilingen til Bergen. 

Og i hver sin kurvstol på dekk sitter det to veldig verdensvante unge cruiseturister med beina i kryss og slapper av mens de nyter vinterlyset som kommer inn de store vinduene. Wow! 
Her er det vakre trebenker som hentet ut fra en film, nyskurt skipsgulv, et stort skipsratt i tre, et vakkert kompass og stjernekikkert. Vi ser om det er land i sikte, prøver kompass og legger inn ny kurs. Vi forsvinner inn i fantasiland og cruisebåten tar oss ut på nye farvann. 

Til slutt vanket det premier på to museumstestere. Pia og Jonathan fikk hver sin sjørøvertatovering da de leverte inn ferdige skattejakt-ark. 

FAKTA
Bergens Sjøfartsmuseum 
Åpent: September til 15. mai: Daglig kl. 11–15. Kr. 90/barn gratis. 

Museumstesterne besøkte Sjøfartsmuseet i januar 2019. Saken stod på trykk i papirutgaven nr. 83/2019
Dette er et utdrag fra museumsbesøket, les om hele opplevelsen her: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/januar-mars-2019/cruisefoelelse-paa-land/

Museumstesterne på Kulturhistorisk Museum

Vi bruker litt muskler for å få opp de tunge dørene til Kulturhistorisk Museum. En museumsvert møter oss og spør om vi vil delta på skattejakt. 

– Ja, tusen takk, kommer det i kor fra de to som får utdelt et ark med bilder av museumsgjenstander som skal krysses av etter hvert som vi finner dem i utstillingene.


– Jepps! Skattejakt er vi vant til, det har nesten alle museer. 


Vi starter med museets steinalder-utstilling og kommer rett inn et boplassfunn fra 11000-10200 år før nåtid. 

– Oi, det er lenge siden, lenger enn Stonehenge i England, det er bare 5000 år siden. 
– Se da! De brukte steiner til å kutte andre steiner og lage spyd, forteller Jonathan.
Duoen mener at det må ha vært ganske vanskelig å leve i steinalderen. Det er jo mye styr å skaffe seg mat når du må gjøre alt med spyd, og sikkert ikke lett å være vegetarianer heller.

Vi undersøker kostymer og rekvisitter, prøver masker og ser på teaterplakater fra gamle dager i den teaterhistoriske utstillingen. Vi studerer akvareller malt av selveste Henrik Ibsen og vi ser på Bergen i forskjellige miniatyrmodeller som viser hvordan byen har forandret seg. Museumstesterne er litt her og litt der og beveger seg mellom ulike tidsepoker og kulturer.

– Oi! Se, vi har lov til å prøve! 

I avdelingen for norsk bygdekultur står det også oppstilt tresko på en lang rekke. Her er det bare å ta seg en prøvetur. 

– Kuuuult!

Med ett er bygdeavdelingen fylt opp av tramping og klampring. Museumstesterne fyker rundt i rommet og lyden er øredøvende. 
Det slår de to museumstesterne at det må ha vært rimelig bråket rundt om på bygdene i gamle dager hvis alle trampet rundt med tresko.

Utstillingen som har fått navnet «Vikingskatten – De stjålne gjenstandene», tar oss tilbake til både vikingetiden og 2017, da store deler av vikingskatten ved museet ble stjålet etter et innbrudd. 

Museumstesterne kan nesten ikke tro det de ser og hører: 

– Har det vært tyver her? Har noen stjålet fra et museum? Hvorfor, hva skulle de med det, hva skjedde, er de i fengsel? Og hvor er tingene?

– Dette er veldig sjokkerende, sier Pia. 


Utstillingen viser frem den rufsete blå Ikea-posen gjenstandene ble funnet i. Av de 397 gjenstandene som ble stjålet, mangler det fremdeles 94 skatter. Vi tar med oss et par eksemplarer av savnet-plakatene som ligger i en bunke, for tenk om vi plutselig fant et av de savnede vikingarmbåndene. 


Og plutselig er vi nesten ansikt til ansikt med en mumie. Museumstesterne blir for et lite øyeblikk helt stille og ser alvorlig inn i glassmonteret. På et hvitt stoff ligger mumien med lokket til sarkofagen svevende over seg. 


– Tenk så lenge den personen som er blitt til en mumie har lagt slik. 


Mumier, sarkofager og malerier fra Egypt, så mye fine ting. Denne utstillingen får tommel opp fra museumstesterne, de vil vite mest mulig om Egypt og mumier. 


– Det skulle vært noen plakater som var litt enklere for barn å forstå sånn at vi også kunne lese om mumiene, mener Pia. Jonathan er enig. 

Les om hele besøket til museumstesterne på Kulturhistorisk Museum: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/steinalder-tresko-og-helt-ekte-mumier/

 

Flere forslag til aktiviteter