Museumstesterne

Barn i Byens museumstestere

Bergen byr på et mangfold av unike museumsrom; fra kunstsamlingene rundt Lille Lungegårdsvannet, mumier på Nygårdshøyden, lukten av tørrfisk i historiske Sandvikens boder og møte med gamle undikker og fabrikkmaskiner på Salhus.

Men, inviterer rommene, verkene og formidlingen barna inn i opplevelsen? Er det aktiviteter som er tilrettelagt for et ungt  museumspublikum? 

Vi har gitt Jonathan og Pia i oppdrag å ta ut på en museumsreise for å undersøke saken. Hvordan oppleves byens museer fra barnehøyden? 

Museumstesterne på KODE

Denne gang finner museumtesterne vei til KODE og sjekker grundig ut kunsten. En av hovedattraksjonene på KODE1 (Kunst­industrimuseet) er sølvskatten. Vi beveger oss inn i et ganske mørkt rom. 

– Wow! Er det en sjørøverskatt? 

Rundt oss er det montre med opplyste sølvskatter. Det skjer noe med stemningen i det dunkelt belyste rommet, og de to museumstesterne begynner å snakke lavere. 

– Se den prinsessekronen! Hvordan har de fått fatt i den? Er alt ekte sølv? spør Pia med hviskestemme.  

– Se opp da, skatten er i taket også! roper Jonathan akkurat så høyt at museumsvakten kikker etter oss. 

Over oss ser vi hele den imponerende sølvskatten speile seg i taket. Pokaler, kroner, sølvmynter, skrin og smykker glit­rer mot oss. Pia vil sette både dingleøredobber og brosjer i sølv på årets ønskeliste til jul. 

Vi tar oss lett videre til neste museumsbygg med de hvite klistrelappene på jakken, og det passer fint med litt frisk luft i kunstpausene. På de fleste kunstmuseer er det verken lov å ta på kunstverkene eller komme for tett på. Men på KODE4 har de et eget museum for barn: KunstLab, eller «Barne-Kode» som Jonathan og Pia kaller det. 

– Ohoiiiii, her er det super gøy, roper de to museumsgjestene og starter på tegnerommet. Bunker med ark fulle av fargerike klatter ligger klare, her er oppgaven å lage dem om til dyr og figurer. Elefanter, andunger, spøkelser og slanger blir til. 

Noen øyeblikk er alt ro og fred før vi fyker videre gjennom KunstLabs egen kunstutstilling for barn: «Drømmedryss». Her er det lov til å ta på alt. Noen steder er det til og med lov å klatre! Vi bygger tårn, løser gåter, undersøker fargesirkelen, lager morsomme figurer av gigantiske strikker.  

– Jippi, de har limpistoler her!  

Siste stopp er verkstedet. Her er det nytt tema hver måned. Kunstlab-vertene, Sandra og Ellisiv, viser frem fargerike fantasidyr laget av steiner, perler, fjær, paljetter, snorer, duppedingser – alt hva man trenger. Og det beste av alt? 

– Jippi, de har limpistoler her!  

Limpistolene får kjørt seg. Det klistres og limes, og konsentrasjonen er stor. 

– Det er gøy å lage kunst, forteller de to i en sky av lange klissete lim-tråder. 

Les hele saken om da museumstesterne besøkte KODE: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2018/soelvskatter-og-plaster-paa-saaret/

Fakta:

Hver helg er det verksted på KunstLab, KODE 4. Nytt tema hver måned. 
Gratis for barn i følge med betalende voksen (vanlig inngangsbillett). Dropp innom, kom og gå som du vil. 
I KunstLab er det stor boltreplass og aktiviteter som kan utforskes på egenhånd sammen med barna. Utstillingen «Drømmedrysss» vises også her.
KunstLab følger museets åpningstid: 11–17, men verkstedet stenger 16.30. 

Museumstesterne på Sjøfartsmuseet

Spennende refleksjoner og spørsmål om forskjellen på gamle dager og nåtiden, dukker opp etter hvert som museumstesterne beveger seg innover i Sjøfartsmuseet. Vi krysser av på skattekartet for både mystiske gamle skattekister og ekte kanoner i skinnende metall. Vi går ombord i båter, sjekker ut noen kjempetunge og store dykkersko fra gamle dager, ser film om seilaser og kuleran i puter formet som skjell og med fisker og sjødyr i alle mulige farger som henger ned fra taket. 

– Woooohoooooi, se her da, dette er gøy! Kom å ta bilde av oss her, roper museumstesterne til Barn i Byen-fotografen. To fornøyde hoder stikker ut av en stor plakat – plutselig er de to matroser på et seilskip. Som oftest når museumstesterne er på oppdrag, er det alltid noe som overrasker – noe som de ikke forventer. Og Sjøfartsmuseet er intet unntak. For plutselig blir det helt stille … Hvor ble de to av? Vi går rundt hjørnet og der åpenbarer det seg et cruise-dekk som vender ut mot innseilingen til Bergen. 

Og i hver sin kurvstol på dekk sitter det to veldig verdensvante unge cruiseturister med beina i kryss og slapper av mens de nyter vinterlyset som kommer inn de store vinduene. Wow! 
Her er det vakre trebenker som hentet ut fra en film, nyskurt skipsgulv, et stort skipsratt i tre, et vakkert kompass og stjernekikkert. Vi ser om det er land i sikte, prøver kompass og legger inn ny kurs. Vi forsvinner inn i fantasiland og cruisebåten tar oss ut på nye farvann. 

Les hele saken om da Barn i Byens museumstestere besøkte Sjøfartsmuseet i Bergen: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/januar-mars-2019/cruisefoelelse-paa-land/

FAKTA
Bergens Sjøfartsmuseum 
Åpent: September til 15. mai: Daglig kl. 11–15. Kr. 90/barn gratis. 

Museumstesterne besøkte Sjøfartsmuseet i januar 2019. Saken stod på trykk i papirutgaven nr. 83/2019
Dette er et utdrag fra museumsbesøket, les om hele opplevelsen her: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/januar-mars-2019/cruisefoelelse-paa-land/

Museumstesterne på Kulturhistorisk Museum (1)

Vi bruker litt muskler for å få opp de tunge dørene til Kulturhistorisk Museum på Nygårdshøyden. En museumsvert møter oss i resepsjonen og spør om vi vil delta på skattejakt. 
– Ja, tusen takk, kommer det i kor fra de to som får utdelt et ark med bilder av museumsgjenstander som skal krysses av etter hvert som vi finner dem i utstillingene.
– Jepps! Skattejakt er vi vant til, det har nesten alle museer. 

Vi starter med museets steinalder-utstilling og kommer rett inn et boplassfunn fra 11000–10200 år før nåtid. 

– Oi, det er lenge siden, lenger enn Stonehenge i England, det er bare 5000 år siden. 
– Se da! De brukte steiner til å kutte andre steiner og lage spyd, forteller Jonathan.

Museumstesterne mener at det må ha vært ganske vanskelig å leve i steinalderen. Det er jo mye styr å skaffe seg mat når du må gjøre alt med spyd, og sikkert ikke lett å være vegetarianer heller.

– Oi! Se, vi har lov til å prøve! 

I avdelingen for norsk bygdekultur står det også oppstilt tresko på en lang rekke. Her er det bare å ta seg en prøvetur. 
– Kuuuult!

Med ett er bygdeavdelingen fylt opp av tramping og klampring. Museumstesterne fyker rundt i rommet og lyden er øredøvende. 
Det slår de to museumstesterne at det må ha vært rimelig bråket rundt om på bygdene i gamle dager hvis alle trampet rundt med tresko.

Les hele saken da Barn i Byens museumstestere besøkte Kulturhistorisk Museum: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/steinalder-tresko-og-helt-ekte-mumier

Fakta: 
Universitetsmuseet, Kulturhistorie 
Haakon Sheteligs plass 10
Åpent: 1.sept til 31. mai: Tirsdag til fredag: 10–15. Lørdag og søndag: 11–16. 
Pris: Barn gratis/kr. 60,- 

 

Flere forslag til aktiviteter