BiB64_Yoga_MG_6873.jpg
18. april 2016 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 64/2015

Yogalykke med baby

– Mange nybakte mødre er desperat etter yoga, forteller instruktørene på Yogarommet.

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein

Yogarommet i Strandgaten har ikke plutselig kastet seg på en ny trend. I syv år har de hatt Mor & Baby på timeplanen. Mødre, og en sjelden gang en pappa, kommer med babyer for å gjøre yogaøvelser spesielt tilrettelagt for dem. Timene passer fra babyen er seks uker til rundt åtte måneder, og når babyen er uthvilt og mett.

Nybakte mødre savner aktivitetstilbud
– Mange nybakte mødre savner et sted å være sammen med babyen sin og et fysisk aktivitetstilbud, sier Ingvild Toppe, som er ansvarlig for det ukentlige yogatilbudet.

– Det er få steder der nybakte mødre kan ta babyer med. Mange er desperate etter å komme i gang igjen etter fødselen. Noen tropper opp allerede på dagen seks uker etter fødselen, sier Ingvild.

«Mange er desperate etter å komme i gang igjen etter fødselen.»

– I tillegg til babysvømming tilbyr enkelte treningssentrene babypass, mens på yoga må mødrene selv være i samspill med babyene, trøste, mate og skifte ved behov, tilføyer Line Damli, som er daglig leder av Yogarommet. Hun fremhever fasilitetene til Yogarommet: Garderober og fellesrom hvor mødrene får skiftet bleier og ammet.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Yogarommet byr på uformell atmosfære - og et sted hvor man både får trent og vært sammen med andre. 

Et sted å falle på plass 
Men hvorfor passer yoga for nybakte mødre?

– Her får mor landet litt. Mødre bærer jo mye rundt på babyene og mange har gjerne litt tung byste i tillegg og litt vondt i skuldrene. Det er utrolig godt å falle på plass, få løst opp i spente skuldre og strukket seg. Det gir ny energi i kroppen. Timen har fokus på stabilisering og styrking både av bekken, underliv og mage, slik at mødrene føler at de trener litt. Du er jo kjent på huset for å ha ganske harde timer, sier Line henvendt til Ingvild.

– Ja, jeg tror de føler at de får trent, nikker Ingvild. – Det handler om å bygge opp og være i en stilling over tid. Det er ikke bare nybakte mødre som ikke er flinke til å bare sitte i ro og ikke gjøre så mye, det gjelder også alle oss andre. Samtidig er det ikke en helt vanlig yogatime, for fokuset er ikke på en selv, men på babyen. 

– Folk faller inn og ut og til slutt sitter halve gruppen med puppen fremme. Det er ikke de enkleste timene å planlegge fra A til Å, ler Ingvild. 

Å bare være
Babyyoga er først og fremst et tilbud for mødrene. Noen babyer ligger på gulvet og sover under hele timen, mens andre blir en del av øvelsene og svinges rundt. Instruktørene opplever at babyene er veldig tilstede.

– Jeg koser meg, spesielt på grunn av babyens tilstedeværelse. Yoga handler jo om å finne tilbake til den tilstanden som disse babyene er i helt automatisk. Vi har det jo i oss. Vi må bare grave frem nærværet og oppmerksomheten. 

– Ja, babyer er tilstede her og nå – uten en masse agenda. Dette er jo hele formålet med yoga, at du skal prøve å parkere alt det som raserer opp i hodet hele tiden, understreker Line.

Ingen fancy utstyr
Å stille på yogatimen krever ingen fancy utstyr. Alt du trenger er en bukse, t-skjorte og et teppe til babyen. Yogamatter låner du av Yogarommet.

– Vi legger vekt på en uformell stemning. Kom som du er! oppfordrer Ingvild.

– Noen ganger har mor bare sittet og ammet hele timen, byttet bæsjebleier eller ungen har bare skreket. Da sukker de og sier at dette ble en dyr time. Men da har vi gitt dem et ekstraklipp, forteller Line.

Selv om yoga er i fokus, kommer mange også for det sosiale. Søstre kommer sammen med babyene sine og venninner kommer i en gjeng.

– Vi merker at ordet sprer seg innad i venninneflokker. Noen har kommet uten baby også og spør: Kan jeg være med på timen – jeg har barnepass? ler Ingvild og Line.

 

 

 

Andre Artikler