Gapahuk_Dale Oen_3012.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang på Barn i Byen – Bergen nr. 67/2016

Uteligger eller campingturist?

Det er minus to grader, tåkedis og trolsk stemning ved Skomakerdiket på Fløyen. Gapahuken innerst ved vannet venter spent på nattens uteliggere.

Tekst: Anita Nybø, tobarnsmor, direktør ved Fløibanen og turist i egen by.

Det er en spent gjeng på 17 jenter og gutter i alderen åtte til 13 år som det neste døgnet skal oppholde seg ute på Vinterfestival med The Dale Oen
Experience og Fløyenkids. Stemningen er til å ta og føle på. Her er det barn fra Osterøy til Loddefjord. Allerede ved avmarsj fra Fløyen mot Skomaker-diket har nye vennskap blitt stiftet. Noen har sovet ute før, andre aldri. Innerst inne gruer alle seg, litt.

Etter grilling og lek, er det på med hode-lykter og gjengen setter kurs mot toalettene på Fløyen for tann-puss. Det er svarte natten, og spen-ningen kan tas og føles på. Det er masse lyder, trær som knaker, fugler som lager lyder de ellers ikke hører, står det noen bak det treet? «Må vi pusse tennene», spør Maria?

Jenter og gutter løper som lyn fra himmelen frem og tilbake, og er raskt i sove-posene. Da kommer kulden. De låner litt klær fra hverandre. Tjukke sokker og flisjakker trekkes over hodet, før de trøtte små trekker seg langt ned i soveposen. De hvisker og tisker, alt er nytt og det er umulig å sove. Hvem sovner først, hvem snakker i søvne, hvem snorker – hørte jeg en fis? spør Jenny.

På toppen av Fløyen er det fire til fem ulike gapahuker hvor du fritt kan overnatte.

Rundt midnatt må turledere heve stem-men og be om ro. Det tar enda litt tid før de siste slukner, og allerede klokken seks åpner de første gluggene seg igjen. «Jeg klarer ikke sove lengre, eller har jeg egentlig ikke sovet?» spør Andrine. Småpraten går mellom jentene. «Tenk å være uteligger, alltid», sier Thea. «Ja, tenk hvor heldige vi er som skal hjem i våre senger i kveld», sier Annike. Årets vinterfestival avrundes med timevis med lek i terrenget.

Hvorfor ikke teste det å være campingturist rett utenfor stuedøren din? La deg bli inspirert til å oppdage byens nattehimmel. På toppen av Fløyen er det fire til fem ulike gapahuker hvor du fritt kan overnatte. Finn frem gode liggeunderlag og en mørk og varm sovepose. Noen av gapahukene, som den ved Skomakerdiket (Skomaker-hiet), er tett og fin slik at du ligger i ly, mens andre er litt åpnere. 

Ull er gull, uansett årstid. Skal du være campingturist i egen by, er det viktig at du sikrer at du er varm, fra innerst til ytterst. Husk tørre gode sokker, også når du legger deg i soveposen. Ta med primus, fyr opp og kos dere under stjernehimmelen. Stjernene vil mest sannsynlig skinne på deg, men ta med en hodelykt for sikkerhets skyld.  

Og blir det for mange ukjente lyder er det ikke mer enn 40 minutter ned til sentrum.

God natt!Har du hørt om Tubakuba?

Tubakuba er en liten (ca. 12 kvm) helt spesiell hytte hvor barnefamilier kan overnatte gratis. Her kan du våkne til en fantastisk utsikt over byen. Det er Bergen kommune som satte i gang studenter fra Bergen Arkitekthøgskole til å skape et overnattingstilbud med fokus på det enkle bynære friluftslivet. For å overnatte, må du ha barn med deg. Alle familier kan booke seg inn, helt gratis. Det eneste du trenger å gjøre er å gå til Bergen kommune sin nettside, www.bergen.kommune/aktivby for å bestille overnatting – og vips! så har du plutselig drømmehytten på fjellet, et steinkast fra Fløibanens øvre stasjon.

 

 

Andre Artikler