Turtips_67_DF1A1337.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 67/2016

Tonnevis med uteglede

17 barn og 8 voksne trasker innover skogen i Lysefjorden. Det regner stritt, men det gir både barn og voksne blaffen i. Vi har nemlig kledd oss godt, og nå skal barna lære å lage ulike typer bål.

Tekst & foto: André Marton Pedersen 

Turboklubben er på tur. Det er en friluftslivsklubb for barn mellom fem og ti år. Vi har turbotreff annenhver tirsdag, og målet er å lære barn enkelt og naturvennlig friluftsliv ved å være sammen ute, leke, oppleve, undre, utforske og lære om naturen.

Plutselig kommer vi til en liten bekk, nei, se der! Den lille bekken er blitt til en stor elv siden sist gang vi var her. Vi kan ikke krysse elven. Den renner rolig, men er for dyp. Det gjelder å finne en annen måte å komme over. Noen legger ut en planke, og vips så har vi en bro. En etter en krysser den smale broen, helt alene. Det er litt skummelt, men alle tør.

Nærkontakt med naturen gir økt mening og livskvalitet. 

Pagodebål
Vi er fremme ved leirplassen og turleder, Karl Bjørnar, starter med å vise hvordan barna skal lage et pagodebål. 

– Hva bruker vi for å få fyr på et bål? spør Karl Bjørnar.

– Fyrstikk? svarer et av barna.

– Jaaa, det er jo egentlig helt rett, men ikke akkurat hva jeg tenkte på. Vi trenger never, sier Karl Bjørnar.

Så får han hjelp av barna til å bygge pagodebålet. Vedkubbene skal legges på tvers av hverandre og stables som et japansk pagodetempel. I midten har vi never og tynne vedskiver. Barna deles så opp i mindre grupper og alle får bygge egne bål; pyramidebål, fjellbål og jegerbål. Foreldrene følger også nøye med og lærer ett og annet.

På Turboklubbens program fremover står både orientering, førstehjelp og refleksløype. Turboklubbens unge medlemmer skal også lære å sette opp telt, oppdage fuglene i skogen og hva som fins i fjæra. Barna får i tillegg prøve seg som turledere.

Mestring i naturen
I den nyoppstartede Turboklubben i Lysefjorden er 79 barn påmeldt, fordelt på fire aldersbestemte grupper. Vi ser at barna stortrives å være sammen ute - i all slags vær. Naturen byr på utfordringer som passer alle og enhver. Noen velger den bratteste ruten opp på haugen, mens andre velger å gå den slakke veien rundt. Ute hjelper vi hverandre. Har noen glemt matpakken, deler vi med hverandre. Fantasi og kreativitet stimuleres når vi inviterer til trolltur. Sansene utvikles i et miljø som stadig er i forandring. Nærkontakt med naturen gir økt mening og livskvalitet. Vi ser også at barna utvikler koordinasjon, balanse og styrke. Det er kjekt å følge med på utviklingen.

Etter at matpakken er spist og bålene er slukket trasker vi hjemover igjen.

– Var det en fin tur? spør turleder Karl Bjørnar ett av barna.

– Ja! kommer det kontant.

– Så bra. Det var vel bålbrenningen som var det gøyeste, ikke sant? fortsetter turlederen.

– Nei, det var det ikke. 

– Hva var det kjekkeste med denne turen da?

– Det var å krysse elven, for det klarte jeg helt alene!

 I dag finnes det bare to Turboklubber i Norge, men du inviteres herved til å starte din egen Turboklubb.

 


Slik starter du en Turboklubb:
Kontakt ditt lokale Barnas Turlag. Samle sammen en god gjeng foreldre. Dere må absolutt ikke være eksperter på friluftsliv. Det viktigste er å ha glede ved å være ute med barn, at dere er engasjert og interessert. Lag en aktivitetsplan for hva dere vil finne på med barna. Markedsfør Turboklubben lokalt med flyers i meldingsmappe på skolen, kontakt presse og annonser på Facebook.
Det er trolig mulig å få økonomisk støtte til oppstart av Turboklubb hos ditt lokale Barnas Turlag.

 

 

 

Andre Artikler