Agnete_Ulriken_0466.jpg
01. juli 2020 Artikkelen stod første gang på trykk i Barn i Byen – Bergen nr. 67/2016

Opplevelser på MiniUlriken

Ulriken er høyfjellet midt i byen. Snart kan du nyte utsikten fra en 200 meter lang zip line.

Tekst & foto: Siri Breistein  
 


Hvem: Agnete Konglevold Foss.
Alder: 36 år.

Sivilstatus: Gift, tre gutter på 3, 8 og 10 år.  

Aktuell med: Ansvarlig for MiniUlriken med gjenåpnet restaurant og nytt aktivitetsområde for barn med Tuftepark, hinderløype og zip line.   

Du har vært ansatt i Ulriken i 1 1/2 år, hva har vært det viktigste å ta fatt på?   

– Konseptet vi skaper er et «MiniUlriken» – og fokuset har vært å fylle Ulriken med mer innhold. Vi må være mer enn «bare» banen og utsikten. Når vi nå tar over sky:skraperen restaurant og Fjellbutikken, blir vi ett team med fokus på familien.   
 


Det er med andre ord hektisk aktivitet hos dere nå. Er alt i rute?  

– Ja! Selv om det har blitt endringer i driftsforhold, da vi plutselig måtte ta hånd om restaurantdriften, holder vi fast på det vi hadde planer om. Bergen Base Camp etablerer og drifter en 200 meter zip line med full utsikt over Bergen. I tillegg etablerer vi en miniaktivitetspark på nordsiden av restauranten med hinderløype og Tuftepark (fem apparater). Dette er lavterskeltrening som barn og voksne kan gjøre sammen. Samtidig fortsetter vi vårt faste tilbud, med bueskyting, fjellbingo og fjelltoppbeviset. Bare i fjor delte vi ut rundt 2000 fjelltoppbevis. 

Det er nesten så du må klype deg litt i armen, for du er så nær byen og likevel er du på høyfjellet.

Hvorfor er det viktig at Ulriken fylles med mer aktivitet og innhold? 
– Folk vil litt tilbake til naturen igjen, til det ekte. Og de vil gjøre ting sammen. Vi har et kinderegg her: familiene kan gå opp først, da får de voksne trent, og samtidig synes ungene det er gøy å bestige Ulriken. Det er en bragd i seg selv. På toppen får barna fjelltoppbeviset. Her oppe kan de leke sammen, spise noe god mat eller niste, og så tror jeg at litt av gulroten for barna er å ta banen, i hvert fall en vei. Tenk for en drømmedag! Du får gjort veldig mye forskjellig, på ett sted.  
 


Dere skaper rett og slett et eksotisk, kortreist opplevelsestilbud?   

– Ja, mine barn satt utfor med akebrett forrige helg, og det var med skrekkblandet fryd. De har ikke snakket om noe annet siden, for de har ikke vært klar over at Ulriken er en supergøy akebakke. Det som vi har her er så nært, og samtidig så spesielt og fullt av opplevelser.  
 


Hva skiller dere fra de andre fjelltoppene?  


– Vi er et høyfjell og opplevelsen blir derfor helt annerledes. Det er nesten så du må klype deg litt i armen, for du er så nær byen og likevel er du på høyfjellet. Barna kjenner forskjellen i klimaet her oppe, og på Ulriken har vi snøen mye lenger enn andre steder rundt byen. Jeg tror ikke alle tenker over de mulighetene som Ulriken byr på om vinteren med ski og aking.  
 


Været er vel også en av de store utfordringene?  

– Ja, og derfor må du tenke på totalpakken som vi tilbyr med turen opp som motbakketrening og aktiviteter på toppen. Herfra kan du gå videre over Vidden, eller ta en rundtur rundt Turnerhytten. Vi har en restaurant med unik beliggenhet, som både barn og voksne føler er majestetisk, og foreldre kan faktisk sitte og se ned på aktivitetsparken fra restauranten.

Du fortalte at 2000 barn fikk fjelltoppbeviset i fjor. Tror dere på en økning?  

– Vi hadde 8–10 familiedager i fjor, så det gjorde sitt. Men det er ingen tvil om at flere barn har vært på toppen, og jeg tror det henger sammen med at barn generelt går mer på tur. Samtidig er det for mange bergenske barn en milepæl å gå på egne ben opp Ulriken. Men, for mange barn er likevel ikke turen det viktigste. De er mer opptatt av om de skal kjøre den gule eller den røde gondolen, Perle eller Bruse.   

Du ser en tendens til at flere oppsøker naturopplevelser, hvorfor det?  

– Jeg synes man ser en form for endring. Flere velger å feriere i sitt eget land og søker mer tilbake til naturen. Jeg tror det er en naturlig konsekvens av det samfunnet vi lever i, hvor vi er ekstremt mye «på nett», både i forhold til mobil og sosiale medier. Dette gjelder for barn og voksne. Natur og aktivitet gjør at vi får et avbrekk fra alt det som gjør at vi hele tiden må være så pålogget.  
 


Din egen familie er vel storforbrukere av Ulriken?  

– Nei! (Agnete ler godt) Det har nok med at guttene mine hører veldig mye om Ulriken hjemme. De vet at turen opp der, selv på en fridag, innebærer at både vi foreldre og de blir satt i sving. Inntil nå har de nok også følt at det var litt begrenset hva de kunne gjøre på toppen, men jeg vet at når Tufteparken kommer, sammen med hinderløype og zip line, skal den fløyten få en annen lyd. Og de elsker å kjøre gondol – spesielt han på tre år.  
 

Hva er tidsperspektivet for oppstart av de nye aktivitetene?  

– Zip linen er planlagt ferdigstilt til mai, men jeg tror det er mer fornuftig å si 1. juni for å ta høyde for når snøen forsvinner. Det samme gjelder for Tufteparken og hinderløypen. Restauranten åpner til påske og butikken er nyoppusset til 1. mai. Målet er at de fleste aktivitetene baserer seg på «drop in», bortsett fra zip line, som også kan bestilles i forkant. 
 


Det er stor forskjell på en 3-åring og en 12-åring. Er det noe for alle på Ulriken?  

– Ja, det er viktig at vi har aktiviteter for alle aldersnivå. Jeg har jo selv barn med god aldersspredning. Her kan de aller minste finne sin aktivitet med natursti, skattekart og hinderløype, mens zip linen og Tufteparken er tilpasset de litt eldre barna. Vi planlegger også klippekorttilbud for funksjonell trening, det vil si trening med det du finner i naturen.  
 


Har dere satt noen pris på aktivitetene?  
Zip linen koster noe, mens alt annet er gratis. Fjellet er fritt for alle, og banen går for de som ønsker det. Og husk, familiebillett og sesongkort gir god uttelling.


MiniUlriken er utviklet med tanke på å skape enda flere aktiviteter for barn. Her vil det være tilbud for alle aldersnivåer.

 

Andre Artikler