Musicalløvene_Sammen på skuta.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang på Barn i Byen – Bergen nr. 67/2016

En gledens dag

Det beskrives som et av ukas høydepunkt og har ingen aldersgrense. Musikkteatertilbudet, Musikalløvene, i Åsane er så langt en skikkelig suksess.

Tekst & foto: Ingvild Festervoll Melien

– Hvilken sang skal vi ha til opp-varming i dag, da? spør Hanne Mellingen.

– Noe med futt i, svarer Isabel. 

Snart runger Michael Jacksons «Thriller» over anlegget, og alle i rommet begynner å hoppe og sprette rundt. Både smilene, latteren og sangen sitter løst. En benytter til og med sjansen til å breake litt.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Gymnastikk: – Det er så mye stemning og godfølelse her, sier Lykke (i midten), før hun prøver å få foten opp til ansiktet bare for gøy, sammen med Julie (13) og Nkomba Lasse (9).


Musikalteater

Hver onsdag møtes åtte barn, unge og voksne med spesielle behov i alderen ni til tretti år på Åsane kultursenter for å være med på noe av det morsomste de vet, nemlig musikkteater i regi av Hanne Mellingen og Lykke Kristine Moen. De to sistnevnte er begge utdannet skuespillere og musikalartister fra Bårdar Akademiet i Oslo.

– Vi prioriterer denne jobben fremfor andre jobber, sier Hanne og Lykke. De gleder seg alltid til onsdagene.

– Vi lærer like mye av dem som de lærer av oss. Den medmenneskeligheten, aksepten og forståelsen som de viser er unik, forteller Lykke og fortsetter: – Alle har så mye å lære av disse menneskene, som alltid støtter og heier på hverandre.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Nydelig solo: Marita kunne hele teksten på en av sangene, og derfor var det naturlig at hun skulle synge solo. – Jeg liker veldig godt å synge.

Gjør hverandre gode
Nå øver gruppa på Kaptein Sabeltann, som skal settes opp i juni.

– Alle mann på dekk! roper Hanne.

– Ai, ai captain, svarer de andre i kor. 

Hanne er ikke helt fornøyd og sier at de klarer bedre enn som så. 

– Ai, ai captain, kommer det unisont fra gjengen en gang til. Denne gangen er instruktøren tilfreds.

Jeg tror jeg fikk rollen fordi jeg også er en dansekonge.

Magnus på 23 år har fått rollen som selveste Kaptein Sabeltann. 

– Jeg tror jeg fikk rollen fordi jeg også er en dansekonge, forteller Magnus som går inn i rollen med stor iver. De andre må stille seg på rekke og stå til ansvar for kapteinen. Nkomba Lasse på ni år har i oppgave å erte kapteinen. Alle øver noen ganger på scenen slik at det skal sitte skikkelig. Marita elsker å synge og synger nydelig solo mens de andre beveger seg i bakgrunnen. Her skal alle med og gjøre det de har lyst til – og er best til!

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Kaptein Sabeltann: Magnus på 23 år har fått rollen som Kaptein Sabeltann. – Jeg tror jeg fikk rollen fordi jeg også er en dansekonge, sier han. Det kan nok stemme, for Magnus er blant annet veldig god til å breake.

Givende lavterskeltilbud
– Vi tenker ikke at dette er et tilbud til de med spesielle behov, og vi gjør de samme teater- og musikkøvelsene her som vi gjør med andre elever som vi har, forteller Hanne.

Isabel på 27 år har vært med siden oppstarten, høsten 2015.

– Jeg liker å øve på bevegelse og rytme, det er alltid noe spennende å lære her, sier hun. Isabel anbefaler sine to lærere på det sterkeste.

– Det var snilt sagt av deg, smiler Lykke før hun deler ut klemmer i fleng til elevene.

Hanne har hovedansvaret med koreografien og innstuderingen i dag, mens Lykke har tatt del i gruppa som skuespiller.

– Selv om det er et lavterskeltilbud er ikke ambisjonene deretter. Vi har noen forventninger ettersom vi vet at dette får de til. Da presterer de enda bedre. Vi kaller alle for skuespillere, for det er jo det de er, forteller Hanne.

Et pusterom
Timen går fort, og Hanne gir beskjed om at de skal gjennomgå alt de har lært til nå. Først øver de gjennom teksten på skuespillet, deretter Heksedansen og til slutt Sjørøversangen.

– Skal vi prøve med musikk, da dere? spør Hanne.

Kaptein Sabeltanns udødelige musikk strømmer fra anlegget, og engasjerte barn og voksne fyller rollene sine til det fulle.

– Så bra dere har jobbet i dag, sier Lykke, og får umiddelbar respons fra Anette:

– Dette er så gøy!

Saken fortsetter under bildet

Foto: Glade instruktører: Lykke Kristine Moen (t.v) og Hanne Mellingen er begge utdannet fra Bårdar Akademiet i Oslo og begynte å jobbe sammen i 2013. De elsker jobbene sine. – Her blir vi møtt med åpne armer hver gang vi kommer, forteller de.

På kort tid har elevene blitt trygge på Hanne og Lykke, og instruktørene opplever at de har fått mye tillit, både fra foreldre og kulturkontoret i Åsane.

– Det at vi kan bidra til at de er trygge og har det gøy, samtidig som de lærer og blir inspirert, er veldig givende. 

For Lykke og Hanne er musikal-teateret et pusterom som gir mening i hverdagen. 

– Drømmen er at alle kulturkontorene i Bergen skal ha et slikt tilbud, avslutter Hanne og Lykke.

 Andre tilbud i Bergen for barn med spesielle behov

Fyllingsdalen/Laksevåg: 
Kontakt: Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor: Ann Christin Jenssen, T: 55 56 96 01. E: ann.jenssen@bergen.kommune.no 
Tilbud:
Lørdagsklubben er et kulturtilbud for barn med autisme deres foreldre, følgepersoner og søsken. Fast lørdagsprogram. Kl. 12–15. Ungdommens hus, Laksevåg (Herman Grans vei 6). 
Teatertigrene består av ni unge/voksne deltakere og to instruktører. De øver hver tirsdag fra kl. 18–20. Vitalitetsenteret på Møhlenpris.

Arna/Åsane 
Kontakt: Arna og Åsane kulturkontor: Cathrine Akse Nordkvist, T: 55 56 71 11. E: cathrine.nordkvist@bergen.kommune.no  
Tilbud:
Musikalløvene - et musikkteatertilbud i Åsane kultursenter. 
Åsane fritidsklubb i Åsane kultursenter tirsdager kl. 18-20.30. Aktivitetene varierer fra kreative verksteder, maling, perler, tegning til teater og trommesirkel. 
Åsane formforskning arrangerer kreative kurs og verksteder i ulike formgivningsuttrykk, som papir, kreative maleteknikker, maskedesign o.l.
Smykkekurs. Her får deltakerne utforske og jobbe med tre forskjellige materialer: keramikk, stein og glass. Kurset avsluttes med  utstilling. Fra 6 år. Tirsdag kl. 17–19.30. 10 ganger. Oppstart i uke 10. Sted: Ådnahall (Lakslia 10).
KLUBB+ er et klubbtilbud med kultur- og fritidsaktiviteter for barn og ungdom. Onsdager 18.30–20.30 i Åsane kirke, Åsane Senter 44. Kontaktperson: Anette Lid, T: 992 90 825. E: asane.menighet@bergen.kirken.no
Lørdagslaget arrangerer riding, kjøring med hest og vogn på 4H-gården på Garnes. Salg av vafler og lørdagsgrøt med saft. Grupper og enkeltpersoner er velkomne.
 Lørdager kl. 11–15. Sted: Bergen 4H undervisningsgård, Garnestangen 60. Kontaktperson: Einar Tvedt, t: 55 95 10 40
. E-post: bergen4hg@hotmail.com 

Andre Artikler