Arrangement

Tellus Mars Foto: Wikimedia Commonsjpeg.jpeg

Parkplaneten

Kunstcamp, verksted og utstilling med kunstpilotene i Nygårdsparken

Opplev kunstinstallasjonen Tellus∞Mars, lag dyre- og planteformer til planeten JordenMars, og spenn opp tau mellom parktrær som baner i et grønt solsystem.

Velkommen til parkplaneten – et deltakende kunstprosjekt hvor Nygårdsparken er vertskap for lek, utforskning og kunstskaping inspirert av verdensrommet.

 

Fra landskapspark til parkplanet

Siden februar 2021 har mars-roveren Perseverance – et robotkjøretøy utpassert på Mars, hatt i oppdrag å undersøke spor etter liv. Den utforsker geologi og klima, samler steinprøver og tester ut teknologi for å finne ut om mennesker i fremtiden kan oppholde seg på Mars. For å kunne se under overflaten, er roveren utstyrt med den norskproduserte georadaraen Rimfax (oppkalt etter Rimfakse – hesten som ifølge Norrøn mytolog kunne trekke fram natten).

 

Kunstplaneten JordenMars

Inspirert av dette oppdraget plasserer kunstpilotene en kunstinstallasjon (Tellus∞Mars) i Nygårdsparken hvor bakken blir forsynt med intravenøs væske med mineralsammensetninger tilsvarende funnene på Mars.

 

Du kan delta

Tenkt liv på de to planetene fusjoneres, og som romgeolog inviteres du til å ta i bruk fantasien og skape dyre- og planteformer til den hittil ukjente planeten JordenMars.

Jorden er kjent som den blå planeten, Mars som den røde. JordenMars – hvordan er den?

 

Grønt solsystem

Utstyrt med mykt tau, kan du spenne opp baner mellom utvalgte trær i parken – vertskap for et grønt solsystem med planeter, stjerner, sorte hull, asteroider og kometer.

(I anledning “Sommerdag i parken”, søndag 25.06, blir det tegneverksted hvor vi lager planeter til solsystemet)

 

Kulturpaviljongen

I Paviljongen kan du oppleve installasjoner som tar for seg fiktive romoppdrag og utforskninger av kosmos gjennom kvasivitenskap, teknologi, frykt og fremtidsangst i møte med det store intet. 

Kulturpaviljongen (paviljongen) i parken får midlertidig verdensromstatus og transformeres om til romstasjon og utgangspunkt for oppdrag “Parkplaneten”:

 På samme måte som Nygårdsparken er en kunstig biotop og menneskelig konstruert natur, ser vi på hvordan kosmos skapes gjennom kunsten i worldscaping, soundscaping og andre brudd på fysikkens lover gjennom fortellinger og oppdiktede historier.

Installasjonene er laget av Sondre H. Bjelland og Kjartan Ericsson og bruker tegning, film, lyd og diverse grafisk materiale i tillegg til scenografi.

 

Vite mer?

Nysgjerrig på NASA operasjonen på Mars og georadaren Rimfax styrt av forskere ved UiO?

Les:

https://www.ffi.no/forskning/prosjekter/rimfax

https://titan.uio.no/teknologi/2022/den-norske-radaren-rimfax-har-vaert-ett-ar-pa-mars

VilVite

Et annet tips for utforskning og kunnskap er å besøke vitensenteret VilVite. Med sin beliggenhet tett på Nygårdsparken er det en fin mulighet til å kombinere kunstskapingen i parken med oppdagelser og lek i naturvitenskapens verden. (www.vilvite.no)

 

Hvor, hva og når:

Nygårdsparken, øvre del ved Langedammen, og Kulturpaviljongen (Paviljongen i Nygårdsparken).

Verksted og kunstcamp: Lør 17.06, søn 18.06, lør 24.06, søn 25.06 dropp inn kl 12-15.

Gratis. Kle dere for utendørs verksted.

Utstilling: Fre 16.06 – ons 28.06.

Sommerdag i parkenNB! Søndag 25.06 er “Parkplaneten” også del av barne- og familiearrangementet “Sommerdag i parken”, arr: Møllaren frivilligsentral m.flere. (facebook.com/moellarenfrivilligsentral)

Prod. Parkplaneten: kunstpilotene

Støttet av: Bergen kommune og Norsk kulturråd.

Samarbeidspartnere: Bergenhus og Årstad kulturkontor, VilVite

Web: facebook.com/kunstpilotene