Arrangement

Borealis_2023_Jiennagoahti Lyttegammen-kopi.jpg

Borealis 2023: Jiennagoáhti (Lyttegammen)

 

Åpent hver dag mellom 15.–19. mars, fra kl. 14.00–18.00
BILETTER:
Onsdag 15.03.: https://bit.ly/3WBBfKT
Torsdag 16.03.: https://bit.ly/3XRZiGs
Fredag 17.03.: https://bit.ly/3Hebwme
Lørdag 18.03.: https://bit.ly/3DfKARM
Søndag 19.03.: https://bit.ly/3kBURRL
PRIS: 50,–

BESKRIVELSE:
Velkommen til årets festival mest unike lytterom! Oppe på fjellet omringet av Bergen by ligger Jiennagoáhti(Lyttegammen) – et kunstverk dedikert til lytting i Bergensfjellet. Jiennagoáhti er et utendørsområde for formidling og læring om samisk kultur, arkitektur og språk for mennesker i alle aldre. Prosjektet er initiert av kunstner Elin Már Øyen Vister i dialog med den samiske arkitekten og kunstneren Joar Nango og Lydgalleriet, som også produserer og driver prosjektet.

Jiennagoáhti er bygget av treverk og dekket med torv. En goáhti er en tradisjonell samisk huskontruksjon. Sentralt i dette prosjektet er ideen om å belyse historier som utforsker maktforholdet mellom Sápmi/Sábme/Sáepmie og Bergen. I Jiennagoáhti formidles historier om det samiske, skeive og ulike urfolk gjennom et spesialtilpasset lydsystem som blir forsynt med elektrisitet fra solcellepanel.

I anledning festivalen huser lyttegammen et lydverk fra vår gjestekunstner Elina Waage Mikalsen. Rođu Govkkit/Glenner i Vier, er et verk bygget opp av feltopptak og stemme. Det utforsker vår relasjon til verden vi lever i, og det underjordiske – og hvordan naturen deler sine hemmeligheter og glemte steder hvis vi bare lytter.

Prosjektet er et kontraktert samarbeid mellom Lydgalleriet, Byfjellsforvalter og Bymiljøetaten i Bergen kommune.
Prosjektet er støttet av Bergen Sáamid Searvi, KORO (Kunst i offentlig rom), Sámediggi, Bergen kommune, Vestland Fylkeskommune & Kulturrådet

PRAKTISK INFO:
Du må kjøpe billett for å delta på lytteseansene i Jiennagoáhti (Lyttegammen).
Hver seanse varer en time, og det er kun én billett tilgjengelig per time – men lyttegammen tar ti personer. Så bestill billet, og ta med venner, familie, kjente og kjære for å lytte med deg.
Billettinntektene går til å holde lyttegammen oppvarmet. Det serveres te og kaffe mens du lytter.

Jiennagoáhti (Lyttegammen) er plassert på Torrfjellet, og kan nås til fots, ca. 10–15 minutters gange fra Fløibanens øvre stasjon. Du finner lyttegammen ved å følge stiene, og må regne med ujevn grunn de siste 200 meterne, som ikke er egnet for rullestol eller barnevogn. Detaljert veibeskrivelse fås ved billettkjøp.

Foto: Lydgalleriet/ Julie Lillelien Porter

 
Fullt festivalprogram på: www.borealisfestival.no