Arrangement

HverkenFuglelFisk_4465-kopi.jpg

Workshop Verken Fugl eller Fisk

Akvariet ønsker alle barn (og voksne) velkommen til en kreativ plastworkshop!

Havet kveles av plastsøppel. Sjøfugler og fisker dør og utryddes i et rasende tempo på grunn av vår tankeløse og grådige adferd. Snart er det kanskje verken fugl eller fisk langs kysten vår. Det har kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen tenkt å gjøre noe med. Lørdag 4. november og søndag 5. november inviterer Akvariet i Bergen barn og barnefamilier til workshop sammen med kunstnerne. Workshopen er gratis for alle som besøker Akvariet disse dagene.

Denne helgen kan barn og voksne la seg inspirere av “buffeten av plastdingser” for å lage sitt kunstverk. Vi tar bilde av kunstverkene og alle får med seg hjem bilde av sitt kunstverk til å henge på veggen. Så ta med barn, barnebarn, venner, familie og la kreativiteten blomstre. Det er utrolig hva boss kan brukes til når vi bare ser på ting med nye øyner. Så ikke kast søppel, gjenvinn det eller hvertfall kast det på rett sted.

Kari Prestgaard og Astor Andersen er miljøkunstnere basert i Sandefjord. De arbeider utelukkende med havplast som kunstmateriale. Siden 2010 har Prestgaard/Andersen gjort utstillinger, foredrag, workshops og DKS-turnéer samt utsmykkingsoppdrag med havplast i det offentlige rom. Deres viktigste målgrupper er førskolebarn, barnefamilier og skoleelever.

Plastmonsteret

Ved å bruke lek og fargeglede som inspirasjon ønsker Prestgaard/Andersen å vekke de unges miljøengasjement. - Vi må vinne kampen mot "plastmonsteret" før havet kveles av plastsøppel, sier Kari Prestgaard som i tillegg til å være billedkunstner også er utdannet pedagog fra UiB.

Verken Fugl eller Fisk

- Vår nyeste workshop heter "Verken Fugl eller Fisk". Her spiller vi på den triste rapporten fra World Economic Forum (2016) som sier at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet; hvis noe ikke gjøres. Når barna lager fugler og fisker av plastsøppel får de en nær og personlig opplevelse med havplast som materiale. Underveis snakker vi med dem om hva plast er og hvorfor plast er farlig for livet i havet, sier Astor Andersen.

Vaskes og sorteres

- Vi finner materialene våre på strender i Norge og i utlandet. Vi velger kun de mest fargerike og spennende plastplastbitene. Disse tar vi med hjem til atelieret hvor de vaskes rene og sorteres. Når vi gjør workshops bruker vi "lærertyggis" for å feste bitene sammen. Så tar vi et foto og bitene tas fra hverandre og kan brukes på nytt i neste workshop. Det er fotoet deltakerne får med hjem, forklarer Kari Prestgaard.

Nesten som Lego

- På våre workshops får alle et resultat. De fargerike plastbitene fungerer som et slags byggesett eller Lego hvor alle biter passer sammen med andre biter. Her er det ungenes fantasi som bestemmer. Fuglene og fiskene som barna lager er små, tankevekkende kommentarer til den miljøkatastrofen som truer havet og livet i strandsonen. Gjennom denne workshopen kan selv de aller minste barna oppleve at de bidrar til å løse en stor miljøutfordring, sier Astor Andersen